Digital Services Act (DSA): Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες στην ΕΕ σε ισχύ στις 17/2/2024

calendar icon

20 Ιανουαρίου 2024

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
Digital Services Act (DSA): Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες στην ΕΕ σε ισχύ στις 17/2/2024

Ο Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες ρυθμίζει τους διαδικτυακούς ενδιάμεσους φορείς και πλατφόρμες, όπως αγορές, κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες ανταλλαγής περιεχομένου, καταστήματα εφαρμογών και διαδικτυακές πλατφόρμες ταξιδιών και καταλυμάτων. Κύριος στόχος της είναι η πρόληψη των παράνομων και επιβλαβών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και της παραπληροφόρησης. Προωθεί την ασφάλεια των χρηστών, προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και δημιουργεί ένα δίκαιο και ανοικτό περιβάλλον διαδικτυακών πλατφορμών.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες;

Ο Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες προστατεύει τους καταναλωτές και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στο διαδίκτυο, θεσπίζοντας σαφείς και αναλογικούς κανόνες. Προωθεί την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνει την ανάπτυξη μικρότερων πλατφορμών, ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων. Οι ρόλοι των χρηστών, των πλατφορμών και των δημόσιων αρχών εξισορροπούνται εκ νέου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Για τους πολίτες

  • καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων

  • μεγαλύτερος έλεγχος και επιλογές

  • ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο

  • μικρότερη έκθεση σε παράνομο περιεχόμενο

 Για παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών

  • ασφάλεια δικαίου

  • ενιαίο σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ

  • περισσότερες ευκαιρίες για νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη

 Για τους επιχειρηματικούς χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών

  • πρόσβαση σε αγορές σε όλη την ΕΕ μέσω πλατφορμών

  • ισότιμοι όροι ανταγωνισμού έναντι των παρόχων παράνομου περιεχομένου

 Για την κοινωνία γενικότερα

  • μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος και εποπτεία των συστημικών πλατφορμών

  • μετριασμός των συστημικών κινδύνων, όπως η χειραγώγηση ή η παραπληροφόρηση

Ποιοι πάροχοι καλύπτονται;

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει κανόνες για τις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης, τις οποίες χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι καθημερινά. Οι υποχρεώσεις των διαφόρων διαδικτυακών παραγόντων αντιστοιχούν στον ρόλο, το μέγεθος και τον αντίκτυπό τους στο διαδικτυακό οικοσύστημα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


  • Οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την πρόκληση ζημίας στην κοινωνία. Για τις πλατφόρμες τις οποίες χρησιμοποιούν πάνω από το 10 % των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη προβλέπονται ειδικοί κανόνες.

  • Διαδικτυακές πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή πωλητές και καταναλωτές, όπως ηλεκτρονικά καταστήματα, καταστήματα εφαρμογών, πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • Υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως το υπολογιστικό νέφος και οι υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων (συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών).

  • Υπηρεσίες διαμεσολάβησης που προσφέρουν υποδομή δικτύου: Πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο και καταχωριστές ονομάτων τομέα (που περιλαμβάνουν επίσης τις υπηρεσίες φιλοξενίας).

Όλοι οι διαμεσολαβητές διαδικτύου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός της ενιαίας αγοράς, είτε είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ είτε εκτός αυτής, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. Οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις θα έχουν υποχρεώσεις ανάλογες με την ικανότητα και το μέγεθός τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν υπόλογες. Επιπλέον, ακόμη και αν οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις μεγεθυνθούν σημαντικά, θα επωφεληθούν από στοχευμένη εξαίρεση από ένα σύνολο υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια δωδεκάμηνης μεταβατικής περιόδου.

Χρονοδιάγραμμα ισχύος του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Οι κανόνες του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα εφαρμόζονται σε όλες τις πλατφόρμες από τις 17 Φεβρουαρίου 2024. Από τα τέλη Αυγούστου 2023 οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται ήδη σε καθορισμένες πλατφόρμες με πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ (10 % του πληθυσμού της ΕΕ), τις λεγόμενες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες ή τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης.

Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για την εφαρμογή του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες από κοινού με τις εθνικές αρχές, οι οποίες θα εποπτεύουν τη συμμόρφωση των πλατφορμών που είναι εγκατεστημένες στην επικράτειά τους. Η Επιτροπή είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την επιβολή των πρόσθετων υποχρεώσεων που ισχύουν για τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, όπως τα μέτρα για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων.



Share: