Δημήτρης Ψάλτης: Θα γίνει ο τρίτος Έλληνας με Νόμπελ;

calendar icon

06 Οκτωβρίου 2020

Δημήτρης Ψάλτης: Θα γίνει ο τρίτος Έλληνας με Νόμπελ;

Μπορεί ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτη, ο άνθρωπος που βοήθησε να φωτογραφηθεί για πρώτη φορά η μαύρη τρύπα, να γίνει ο τρίτος Έλληνας μετά τους Γιώργο Σεφέρη (1963) Οδυσσέα Ελύτη (1979) που θα τιμηθεί με Νόμπελ; Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό να γίνει την άλλη Τρίτη.

Στις 6 Οκτωβρίου η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών θα ανακοινώσει τα Νόμπελ για το 2020, για πρώτη φορά χωρίς να γίνει τελετή, λόγω της πανδημίας. Και μπορεί ο Δημήτρης Ψάλτης να γράψει ξανά ιστορία, όπως έκανε και όταν συμμετείχε στην ανακάλυψη για τη μαύρη τρύπα. Αλλά αυτή τη φορά, όπως γράφει και στην ανάρτησή του στο Facebook ο Διονύσης Σιμόπουλος, δεν θα είναι Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά Φυσικής.


Ο Δημήτρης Ψάλτης ανήκει στην ομάδα του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που τον Απρίλιο του 2019 φωτογράφισαν τη «σκιά» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87.

«Την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι (γύρω στις 12:46 μμ ώρα Ελλάδος) η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών θα ανακοινώσει τα ονόματα των επιστημόνων που θα λάβουν φέτος το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2020. Και ίσως εφέτος να είναι η χρονιά κατά την οποία ένας ακόμη δικός μας άνθρωπος να είναι αυτός που θα παραλάβει το τρίτο βραβείο Νόμπελ μετά από τους Γιώργο Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979), αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι βραβείο λογοτεχνίας αλλά βραβείο Φυσικής. Αναφέρομαι φυσικά στον καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρη Ψάλτη και την μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2019, την φωτογράφηση δηλαδή της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87» έγραψε ο Διονύσης Σιμόπουλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ


«Η καταπληκτική φωτογράφηση έγινε πραγματικότητα από την συνδυασμένη λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίων σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της Γης, την Ανταρκτική, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Χαβάη, την Αριζόνα και την Ισπανία τα οποία είχαν συνδεθεί συμβολομετρικά μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα τηλεσκόπιο με το μέγεθος του πλανήτη μας. Ευθύς εξ αρχής οι 347 ερευνητές της κοινοπραξίας των 60 πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων από 20 διαφορετικές χώρες είχαν αποφασίσει να εντοπίσουν τις παρατηρήσεις τους σε δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες. Η μία πολύ πλησιέστερα σ’ εμάς, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός στο κέντρο του Γαλαξία μας, και η άλλη πολύ πιο μακριά σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός, αλλά πολύ πιο μεγάλη.

Η καταπληκτική αυτή φωτογράφηση αποτύπωσε τα όρια του “ορίζοντα γεγονότων” μιας Μαύρης Τρύπας, ενός αντικειμένου από το οποίο τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε κι αυτό ακόμη το φως. Ό,τι ήταν κάποτε άστρα, πλανήτες και νεφελώματα, βρίσκονται τώρα συμπιεσμένα σ’ έναν απεριόριστα μικροσκοπικό και υπέρπυκνο χώρο στο εσωτερικό του οποίου οι νόμοι της φυσικής καταρρέουν. Και παρ’ όλο που η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν είχε προβλέψει την ύπαρξή τους από τις αρχές του 20ου αιώνα, εν τούτοις μόλις πρόσφατα μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε μερικές από τις απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουμε γι’ αυτές. Γιατί ελάχιστα αντικείμενα στο Σύμπαν μπορούν να προκαλέσουν το δέος που προκαλεί μια μαύρη τρύπα», σημειώνει ο γνωστός αστροφυσικός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: