«Έξυπνο» γάντι μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο
24 Φεβρουαρίου 2023
«Έξυπνο» γάντι μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), ανέπτυξαν ένα φθηνό και βιώσιμο γάντι, εξοπλισμένο με αισθητήρες ευαίσθητους στις κινήσεις των δακτύλων, που μπορεί να μεταφράσει την αμερικανική νοηματική γλώσσα στα αγγλικά, σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphone.
Το 2005, ο δημιουργός του, José Hernandez Rebollar, είχε ήδη δοκιμάσει το γάντι με μαθητές από μια αμερικανική σχολή νοηματικής γλώσσας και αναζητούσε χρηματοδότηση για την παραγωγή του.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Σήμερα, υπάρχουν συσκευές μετάφρασης νοηματικής γλώσσας που βασίζονται κυρίως στην ηλεκτρομυογραφία (τεχνική που καθιστά δυνατή τη μελέτη της λειτουργίας των νεύρων και των μυών), τη φωτογραφία και την επεξεργασία εικόνας. «Ωστόσο, η παραγωγή μεγάλης κλίμακας και η ευρεία χρήση αυτών των τεχνικών, είναι περιορισμένη», επισημαίνουν οι ερευνητές. Τα συστήματα που βασίζονται στην ηλεκτρομυογραφία έχουν συγκεκριμένες θέσεις για τον αισθητήρα, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία της μετάφρασης, ενώ το κόστος τους είναι υψηλό, γεγονός που περιορίζει την ευρεία χρήση τους.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει σε άτομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα να επικοινωνούν απευθείας με τους άλλους, χωρίς να χρειάζονται κάποιον άλλο για να μεταφράσουν», δηλώνει ο Jun Chen, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Επιπλέον, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να μάθουν τη νοηματική γλώσσα», προσθέτει.
Πώς λειτουργεί το γάντι
Το σύστημα μετάφρασης αποτελείται από ενσύρματους αισθητήρες και ένα ασύρματο ηλεκτρικό κύκλωμα. Συγκεκριμένα, τα δίκτυα αισθητήρων μετατρέπουν τις κινήσεις του χεριού σε σήματα έως το κύκλωμα, το οποίο ακυρώνει τις παρεμβολές και τον περιβαλλοντικό θόρυβο και ενισχύει τα κύρια σήματα. Αυτά τα σημεία μεταδίδονται σε μια εφαρμογή που παρέχει την μετάφραση.
Κάθε κίνηση του δακτύλου αντιστοιχεί σε ένα ηλεκτρικό σήμα που μεταφέρεται στο κύκλωμα. «Όταν πολλά δάχτυλα κινούνται ταυτόχρονα, οι πληροφορίες της κίνησης του κάθε δακτύλου καταγράφονται και συνδυάζονται ως ένα πολύπλοκο ηλεκτρικό σήμα που αντιστοιχεί σε μια χειρονομία ενός χεριού», εξηγούν οι ερευνητές. Για την ανίχνευση αλλαγών στην έκφραση του προσώπου, οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν στο επίπεδο του στόματος και των φρυδιών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Στην εκπαίδευση του συστήματος συμμετείχαν τέσσερις κωφοί εθελοντές που χρησιμοποιούν την αμερικανική νοηματική γλώσσα. Επανέλαβαν κάθε χειρονομία 15 φορές για την απόκτηση 660 μοντέλων αναγνώρισης χειρονομίας, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: το ποσοστό αναγνώρισης ήταν έως και 98,63% μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Electronics».