EIMF: Εκδήλωση Challenges in Eurozone’s Integrated Banking Sector
10 Ιουλίου 2023
Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που συνδιοργάνωσαν το European Institute of Management and Finance (EIMF) και η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Challenges in Eurozone’s integrated banking sector».
Η εκδήλωση έγινε επ’ ευκαιρία της πρώτης συνάντησης του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του EIMF για την οποία ήρθαν ειδικά στην Κύπρο πανεπιστημιακοί διεθνούς κύρους.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην κοινή εκδήλωση ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του EIMF Δρ Άδωνης Πηγασίου επεσήμανε την ποιότητα των ομιλητών και εξέφρασε την ευχή η συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου και EIMF να έχει διάρκεια στο χρόνο. Εκ μέρους του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Σωφρόνη Κληρίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, Καθηγητής Ανδρέας Μιλιδώνης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ EIMF
Την εκδήλωση προλόγισε επίσης ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής και Επικεφαλής Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζα της Κύπρου κ. Μαρίνος Λαμπριανίδης, ο οποίος έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εστιάζοντας στις προκλήσεις που συνεχώς δημιουργούνται σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο.
Στην παρουσίαση του ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίουτου LSE Kevin Featherstone, με τίτλο «Fault lines in Euro-Zone governance: overcoming history?», ανέλυσε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών σε θέματα οικονομικής ολοκλήρωσης και πως αυτές καθρεφτίζονται στη διαμόρφωση των διακυβερνητικών συμφωνιών που καθορίζουν τη λειτουργία της ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα της τραπεζικής ένωσης.
Ο Καθηγητής Στρατηγικής στο London Business School Γιάννης Ιωάννου εστίασε σε θέματα βιωσιμότητας αναδεικνύοντας μέσα από παραδείγματα την αναγκαιότητα αλλά και την επιπρόσθετη αξία που έχει η προσπάθεια οργανισμών να ανταποκριθούν θετικά στην επίτευξη των κριτηρίων ESG.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επισκέπτης Καθηγητής του τμήματος Νομικής του LSE, Χρίστος Χατζηεμμανουήλ ανέλυσε την αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων («Crisis Management and Deposit Insurance Framework»), κάτι που συζητιέται τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές που έχουν να διαχειριστούν οι Κυπριακές τράπεζες στην παρούσα φάση κάνοντας μια συγκριτική ανάλυση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Tatiana Falcao και ο Δρ Άδωνης Πηγασίου.