ELTC: Σεμινάριο για Δικηγόρους για τη Διαδικασία Προδικαστικών Παραπομπών (Άρθρο 267 TFEU) της ΕΕ

calendar icon

29 Αυγούστου 2022

⠀ -⠀ Θέματα για Δικηγόρους
⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
ELTC: Σεμινάριο για Δικηγόρους για τη Διαδικασία Προδικαστικών Παραπομπών (Άρθρο 267 TFEU) της ΕΕ

Το European Legal Training Center (ELTC) διοργανώνει ένα πρωτοπόρο και κρίσιμης σημασίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις προδικαστικές παραπομπές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Άρθρο 267 TFEU), διαδικασία η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία σε πολλές δίκες ενώ έχει παρατηρηθεί ανεπαρκής χρήση του στις αίθουσες των Κυπριακών Δικαστηρίων.

Το άρθρο 267 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουσιοδοτεί τα εθνικά δικαστήρια των κρατών μελών να παραπέμπουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ερμηνεία ενός σημείου του δικαίου της ΕΕ ή για την έκδοση απόφασης σχετικά με το κύρος της ΕΕ νομοθεσίας, ιδίως όταν το αποτέλεσμα της εν λόγω ερμηνείας έχει καθοριστική σημασία για την απόφαση του δικαστή στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Στην περίπτωση αυτή, το Δικαστήριο δεν λειτουργεί ως εφετείο που αποφασίζει για την έκβαση της κύριας δίκης ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου αφού δεν κρίνει ούτε τα πραγματικά περιστατικά της κύριας δίκης ούτε την ερμηνεία και την εφαρμογή του εθνικού δικαίου. Περαιτέρω, η αρχή η ίδια δεν αποφαίνεται για τη συγκεκριμένη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης στην κύρια δίκη ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου. Παρόλο που μια προδικαστική απόφαση εκδίδεται συνήθως με τη μορφή απόφασης, η απόφαση απευθύνεται στο αιτούν δικαστήριο και όχι στους διαδίκους της κύριας δίκης. Μόνο η μεταγενέστερη απόφαση του αιτούντος δικαστηρίου μπορεί να εκτελεστεί εναντίον αυτών των μερών. Η προδικαστική διαδικασία αποτελεί επομένως έκφραση της αλληλεπίδρασης και της κατανομής των καθηκόντων μεταξύ των εθνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Διαδικτυακό Σεμινάριο ELTC για δικηγόρους: Preliminary Rulings Under Article 267 TFEU – Using it and Applying it in Cyprus


Το σεμινάριο στοχεύει στην εκπαίδευση δικηγόρων στην πρακτική εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στα εθνικά δικαστήρια και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το μάθημα θα καλύπτει τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παρέχει στους φοιτητές κατανόηση της πρακτικής εφαρμογής καθώς και της θεωρητικής εφαρμογής της. Επιπλέον, θα προσφέρει μια τριπλή προοπτική επί των προδικαστικών παραπομπών, μέσω ανάλυσης της νομολογίας του ίδιου του Δικαστηρίου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με το άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ και των συνταγματικών δικαστηρίων της Αυστρίας, της Κροατίας, της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Γερμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, όπου οι αρνήσεις παραπομπής από τα εθνικά δικαστήρια μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση των εθνικών συνταγματικών δικαιωμάτων. Θα διερευνά περαιτέρω τις υποχρεώσεις των κρατών μελών και των εθνικών δικαστηρίων στο πλαίσιο της διαδικασίας προδικαστικής παραπομπής και πως επηρεάζει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Η ανάλυση θα σκιαγραφεί τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αναγνώριση του δικαιώματος των ιδιωτών να υποβάλουν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως μέρος του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας βάσει του δικαίου της ΕΕ, ιδίως τη φύση και την επιβολή του.

Share: