Έρευνα: Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα

calendar icon

26 Σεπτεμβρίου 2020

Έρευνα: Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα

Οι περισσότερες χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον όχι προτού ικανοποιήσουν πέντε βασικές προϋποθέσεις, σημειώνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Η εν λόγω έκθεση προσθέτει ότι οι περισσότερες χώρες δεν βρίσκονται καν κοντά στο να περιορίσουν τα μέτρα, καθώς δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  1. γνώση της κατάστασης διασποράς του ιού,
  2. εμπλοκή της κοινωνίας,
  3. επαρκείς δυνατότητες του συστήματος υγείας,
  4. επαρκή χωρητικότητα στη δημόσια υγεία και
  5. έλεγχος των συνόρων.

Η έρευνα μελέτησε εννέα πλούσιες χώρες που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα: Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για αποφυγή νέου κύματος κορωνοϊού, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Αγγλία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


«Τα ευρήματα είναι κρυστάλλινα. Αν έχουμε αναζωπύρωση του ιού και του αριθμού των κρουσμάτων, τότε άνοιξαν πολύ νωρίς, είναι τρόπον τινά αξιωματικό αυτό», τόνισε στο CNN ο καθηγητής Μάρτιν Μακί του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η έρευνα κατέληξε ακόμα πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα, κάθε χώρα οφείλει να έχει ένα αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού των κρουσμάτων, ελέγχου, απομόνωσης και υποστήριξης. «Καμία χώρα δεν το κάνει πολύ καλά στην πραγματικότητα. Η Αγγλία το κάνει ιδιαιτέρως άσχημα. Η Ισπανία και η Γαλλία δεν τα πάνε καλά επίσης», προσθέτει ο καθηγητής.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι χώρες πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε έναν συνδυασμό επιδημιολογικών δεδομένων και κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τις απαγορεύσεις.

Ασχέτως της στρατηγικής που έχει επιλεγεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι καθαρές όσον αφορά στους στόχους και στις αποφάσεις τους, ενώ κάθε βήμα που γίνεται πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, «μολονότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

Για να ξανανοίξουν με ασφάλεια οι χώρες, όπως πριν την πανδημία, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, χρειάζεται οι κοινωνίες τους «να εμπλακούν ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους» και οι συμβουλές των ειδικών να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες».

Τα μηνύματα που δέχονται οι πολίτες για την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης, χρήση μάσκας και τηλεργασία προκαλούν σύγχυση σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό καταλήγει σε έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και δυσπιστία, σημειώνει η έκθεση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: