Έριξε κεραυνούς ο Μιχάλης Βορκάς: «Δεν μπορούν τα δικαστήρια να έχουν αυτά τα χάλια»
05 Φεβρουαρίου 2024
Δεν μάσησε τα λόγια του ο Μιχάλης Βορκάς στη σημερινή συνάντηση διοικητικών στελεχών του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος του ΠΔΣ αναφέρθηκε στις συνθήκες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο δικηγορικός κόσμος, κάνοντας λόγο για χάλια που παρουσιάζονται σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων στη Λευκωσία. Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια και να εξεύρει εναλλακτική λύση σ΄ αυτό το πρόβλημα.
Μάλιστα, πήγε και ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενος στην μη επαρκή στελέχωση των δικαστηρίων με βοηθητικό προσωπικό που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ταλαιπωρία όλων όσων προσφεύγουν στα δικαστήρια για απονομή δικαιοσύνης.
«Δεν μπορεί και δεν νοείται σήμερα τα δικαστήρια της Λευκωσίας να συνεχίζουν να έχουν αυτά τα χάλια» είπε για το θέμα των εγκαταστάσεων και πρόσθεσε: «Το αναγνωρίζουν όλοι αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη πίεση προς τους αρμόδιους. Αν υπάρχουν δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια στο να χτιστεί νέο δικαστήριο στον χώρο των παλαιών δικαστηρίων, η πολιτεία οφείλει να βρει άλλο χώρο. Δεν μπορούμε να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αυτές τις συνθήκες».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη στελέχωση των δικαστηρίων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί και δεν νοείται να περιμένει κάποιος δέκα χρόνια να δικαστεί η υπόθεσή του, και όταν δικαστεί να περιμένει άλλους τρεις μήνες για να δαχτυλογραφηθεί η απόφαση. Ταλαιπωρείται κόσμος καθημερινά».
Ο κ. Βορκάς στη σύντομη ομιλία του κατά τη σημερινή συνάντηση, ταύτισε το απόρρητο των δικηγόρων με αυτό των δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας τους τελευταίους ότι η ηγεσία του κλάδου του θα στηρίξει το δημοσιογραφικό απόρρητο: «Είμαστε δίπλα σας στα θέματα του απορρήτου, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα στην άσκηση του δικού σας και του δικού μας λειτουργήματος. Εάν σας αναγκάζουν να αποκαλύπτετε την πηγή της πληροφόρησής σας, ουσιαστικά σας στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης. Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους. Δεν μπορεί κανένας να μπαίνει στα γραφεία μας και να ασκεί έλεγχο εκτός από τον ΠΔΣ, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή. Οι νόμοι εφαρμόζονται από τον ΠΔΣ και η εποπτεία ασκείται σε ορθές βάσεις. Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεμπόδιστης επικοινωνίας δικηγόρου – εντολέα, ούτε πρόκειται να δεχθούμε η εποπτεία των δικηγόρων να φτάσει στα χέρια τρίτων».
Αναφέρθηκε, ακόμη, σε έναν από τους κεντρικούς στόχους του ΠΔΣ που είναι να καταστεί διεθνές κέντρο διαιτησίας. Δηλαδή, Κύπριοι πολίτες αλλά και ξένοι να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως τόπο επίλυσης διαφορών: «Σήμερα ο χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης στα δικαστήρια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα οκτώ χρόνια. Ενώ με την αξιοποίηση της διαιτησίας εξοικονομούνται χρόνος και έξοδα, και συνεπώς η προώθηση αυτής της μορφής επίλυσης διαφορών θα δώσει την ευκαιρία στον δικηγορικό κόσμο να ανοίξει νέους ορίζοντες».
Ο ΠΔΣ, σημείωσε, έχει προχωρήσει ήδη στον καταρτισμό ενός μητρώου διαιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους δικηγόρους και θα αναπτυχθούν ενισχυτικές συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς της οικονομίας.
Αναφορά έκανε και στις χαμηλές αμοιβές που λαμβάνουν οι νέοι δικηγόροι, ζήτημα το οποίο εξετάζει με προσοχή ο ΠΔΣ και το επόμενο διάστημα θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ανάμεσα σ΄ άλλα πως ίσως δόθηκαν λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία για τον ρόλο των δικηγόρων. Μίλησε, συγκεκριμένα, για περιπτώσεις που είδαν το φως δημοσιότητας σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διασαφήνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και ελέγχονται από τον ΠΔΣ.
Τόνισε ότι «η κυπριακή κοινωνία έχει λάβει ίσως λανθασμένα μηνύματα και είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δικηγόρων που μπορεί να ενεργούν με τρόπο παράνομο ή επιλήψιμο δεν αφορούν το σύνολο των συναδέλφων. Η πλειοψηφία δεν ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε βέβαιοι ότι οι περιπτώσεις εκείνες που αφορούν παραβάσεις και παρανομίες δεν θα μπαίνουν στο συρτάρι. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία και η κοινωνία να μας εμπιστευτεί».