Έρχεται μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση σε εταιρικό φόρο, έκτακτη εισφορά, τέλος εταιρειών και άλλα!
11 Δεκεμβρίου 2021
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση έπειτα από 20 χρόνια, περιλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή του εταιρικού φόρου και της εισαγωγής φόρου άνθρακα και περιβαλλοντικών τελών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης προβλέπεται η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή/και πραγματικής διανομής μερισμάτων.
«Μετά από 20 χρόνια, η πεποίθησή μας είναι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ανάγκη», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022.
Όπως είπε, «σκοπός μας είναι όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, εξετάσουμε με ένα ολιστικό τρόπο φορολογικά θέματα όπως την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου, την μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή /και πραγματικής διανομής μερισμάτων, μείωση του ποσού επιβολής αριθμητικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων, μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών των 350 ευρώ».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σκοπούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει την εισαγωγή του φόρου άνθρακα με την σταδιακή αύξηση φορολογιών στα ορυκτά καύσιμα, καθώς και την επιβολή περιβαλλοντικών τελών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με βάση την πρόσφατη απόφαση του ECOFIN ειδικά για προϊόντα υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Αναφερόμενος στο προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως θέτει γερά θεμέλια για το αύριο, συνεχίζοντας όμως να περιλαμβάνει μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας καθώς και στήριξης των επιχειρήσεων. Υπέδειξε συναφώς ότι ο προϋπολογισμός για το 2022, ενώ συνεχίζει να είναι επεκτατικός, προβλέπει δημοσιονομική διόρθωση, με μείωση του ελλείμματος κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ από έλλειμμα της τάξης του 4,9% το 2021.
Τονίζοντας πως είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν έχει συνταχθεί αποσπασματικά, αλλά με βάση ένα ολιστικό σχεδιασμό, που άρχισε να υλοποιείται μέσω της νέας ''Μακροχρόνιας Στρατηγικής για Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου μέχρι το 2035'', ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:Αποφθέγματα από τα βιβλία του Dale Carnegie που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου
- ΑΡΘΡΟ:EY: Το φυσικό κατάστημα παραμένει σημαντικό για πολλούς καταναλωτές
- ΑΡΘΡΟ:Η Συναισθηματική Νοημοσύνη οδηγεί τις επιτυχίες στην Εργασία
- NEA:Εκπαίδευση Υπευθύνων Ασφάλειας και Υγείας ΕΣΥΠΠ
- NEA:MSP Business Coaching: Σεμινάριο για το πως να εκπαιδεύσεις διαδικτυακά το προσωπικό σου
- NEA:Η Ρωσική γλώσσα έχει δυναμική ανάπτυξη στη Κύπρο και ανοίγει ευκαιρίες