Έρχονται σύντομα ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία
27 Φεβρουαρίου 2023
Ολοένα και πιο κοντά σε σύγχρονες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης βρίσκεται η Δημόσια Υπηρεσία. Αντιλαμβανόμενη τις σημερινές προκλήσεις που προκύπτουν από την πολύπλοκη δομή της και την ανομοιομορφία που την χαρακτηρίζει, αλλά και την ανάγκη για ένα ακόμη πιο ανθρωποκεντρικό πρόσωπο, η Πολιτεία λαμβάνει ήδη τα μέτρα για να αλλάξει σε επίπεδο δημοσίου τη μορφή της εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού που το στελεχώνει με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο παραγωγική εργασία που με τη σειρά τους θα επιφέρουν βελτιώμενες υπηρεσίες στο ευρύ κοινό.
Οι πρώτες σκέψεις που γίνονται σκιαγραφήθηκαν σε παρουσίαση από την Νιόβη Γεωργιάδη, Λειτουργό Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού στο νέο περιβάλλον της Δημόσιας Υπηρεσίας».
Στην παρουσίασή της, υπό την ενότητα «Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ)», ανέφερε ότι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), στο πλαίσιο μελέτης που διεξάγει σε συνεργασία με ανάδοχη εταιρεία, εξετάζει αριθμό ευέλικτων μορφών απασχόλησης που μπορούν δυνητικά να εφαρμοστούν στην κυπριακή δημόσια υπηρεσία, με στόχο την προώθηση εισηγήσεων για διαμόρφωση σχετικής πολιτικής εντός του 2023.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Τηλεργασία
Για κάθε μορφή ευέλικτης απασχόλησης, έχουν καταγραφεί οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της, οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και οι μηχανισμοί ελέγχου που χρειάζεται να υπάρχουν, αφού μελετήθηκαν οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και λήφθηκαν οι απόψεις του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, μέσω ερωτηματολογίου.
Η μελέτη περιελάβανε την τηλεργασία, την εκτέλεση, δηλαδή, των εργασιακών καθηκόντων εκτός του τόπου εργασίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας που είναι συνδυασμός τηλεργασίας με εργασία στον χώρο εργασίας του υπαλλήλου.
Ευέλικτο Ωράριο
Ακόμη, εξετάζεται το ευέλικτο/ελαστικό ωράριο εργασίας, όπου ο υπάλληλος αποφασίζει ο ίδιος την ώρα προσέλευσης και αποχώρησής του κάθε μέρα, μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, καλύπτοντας, όμως, τον ελάχιστα καθορισμένο αριθμό ωρών εβδομαδιαίας εργασίας.
Υπόψη λήφθηκε και η επιλογή μειωμένης εργάσιμης εβδομάδας στο πλαίσιο της οποίας ο υπάλληλος μπορεί να εργαστεί τον ελάχιστα καθορισμένο αριθμό ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σε διάστημα λιγότερων ημερών, με τις απολαβές να μην επηρεάζονται.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε και η μειωμένη απασχόληση, όπου ο υπάλληλος απασχολείται λιγότερες ώρες από το καθορισμένο ωράριο εργασίας με μειωμένες απολαβές.
Στις σκέψεις των αρμοδίων βρίσκεται και ο ατομικός λογαριασμός χρόνου εργασίας: Πρόκειται για τη συμπλήρωση συνολικών ωρών εργασίας με μεγαλύτερη ευελιξία εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (π.χ. σε εβδομαδιαία, ετήσια ή εξαμηνιαία βάση), π.χ. μια μέρα να εργαστεί 10 ώρες και μια άλλη μέρα 5 ώρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (SOFT SKILLS)
Ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας
Αναφερόμενη στις σημερινές προκλήσεις, η κ.Γεωργιάδη είπε αρχικά πως η δημόσια υπηρεσία είναι ένας ανομοιόμορφος οργανισμός με πολύπλοκη δομή (διαφορετικά τμήματα, δομές, επαγγέλματα και φύση αρμοδιοτήτων, ειδικά ωράρια και σύστημα βάρδιας κτλ).
«Η εμπειρία της πανδημίας, που αποτέλεσε και την απαρχή για αυτό το εγχείρημα, είναι χρήσιμη αλλά οι συνθήκες διαφέρουν», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό η δημόσια υπηρεσία να αναδείξει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους τόσο για όσους εξυπηρετούνται αλλά και για τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να επηρεάζεται η λειτουργία της».
InBusinessNews