Έτσι ξεκίνησε το Internet στις 16 Φεβρουαρίου 1978

calendar icon

20 Φεβρουαρίου 2025

⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Έτσι ξεκίνησε το Internet στις 16 Φεβρουαρίου 1978

Στις 16 Φεβρουαρίου 1978 δημιουργήθηκε στην πόλη του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το CBBS (computer bulletin board system), η λεγόμενη και «υπηρεσία πίνακα ανακοινώσεων υπολογιστή».

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτέλεσε μια προσπάθεια σύνδεσης πολλών χρηστών σε ένα δίκτυο, με στόχο την ανταλλαγή μηνυμάτων και πληροφοριών, αλλά και το «ανέβασμα» και η λήψη λογισμικού και δεδομένων.

Οι δημιουργοί του πρώτου CBBS ήταν οι Γουόρντ Κρίστενσεν και Ράντι Σους, οι οποίοι ξεκίνησαν την προσπάθειά τους αμέσως μετά τη μεγάλη χιονοθύελλα του 1978 στο Σικάγο, η οποία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην επικοινωνία. Το δίδυμο κατάφερε να πετύχει τον στόχο επειδή ο μεν Κρίστενσεν είχε στην κατοχή του έναν υπολογιστή S-100 και ένα μόντεμ, ενώ ο δε Σους επέμενε να τα εγκαταστήσουν στο σπίτι του στο Σικάγο, ώστε να υπάρχει ευρεία τηλεφωνική πρόσβαση σε άλλους χρήστες.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Ο Κρίστενσεν βασίστηκε στο μοντέλο του απλού πίνακα ανακοινώσεων που υπάρχει ακόμα και σήμερα στους τοίχους των γραφείων διαφόρων επιχειρήσεων. Το πρώτο CBBS στην Ιστορία τέθηκε σε λειτουργία σαν σήμερα το 1978, καταφέρνοντας να συνδέσει 253.301 χρήστες, πριν αποσυρθεί αρκετά χρόνια αργότερα. Ουσιαστικά το CBBS ήταν ο προάγγελος του διαδικτύου, επιτρέποντας την επικοινωνία των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι μέσω τηλεφωνικού δικτύου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Τα ασύγχρονα μόντεμ χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης οδήγησαν τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και BBS μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία Info World υπολόγισε ότι υπήρχαν 60.000 BBS που εξυπηρετούσαν 17 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994. Ωστόσο, η εισαγωγή της φθηνής υπηρεσίας διαδικτύου μέσω τηλεφώνου και του προγράμματος περιήγησης ιστού Mosaic προσέφεραν ευκολία στη χρήση και παγκόσμια πρόσβαση, που δεν παρείχαν η BBS και τα ηλεκτρονικά συστήματα, και οδήγησε σε μια ταχεία κατάρρευση της αγοράς από το 1994 κι έπειτα.

Τον επόμενο χρόνο, πολλοί από τους κορυφαίους παρόχους λογισμικού BBS χρεοκόπησαν και δεκάδες χιλιάδες BBS εξαφανίστηκαν. Στην εποχή μας, η χρήση συστημάτων BBS επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό ως νοσταλγικό χόμπι στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής μορφή επικοινωνίας για τη νεολαία της Ταϊβάν.



Share: