EuroAsia Interconnector: Μείωση Λογαριασμών Ρεύματος Μέχρι και €200 εκατ. ετησίως

calendar icon

17 Οκτωβρίου 2022

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
EuroAsia Interconnector: Μείωση Λογαριασμών Ρεύματος Μέχρι και €200 εκατ. ετησίως

Στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο τα εγκαίνια του EuroAsia Interconnector, ενός έργου ορόσημου, που με την υλοποίησή του θα δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Νάσος Κτωρίδης, χαρακτήρισε την τελετή ως «ιστορική», αφού, όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, με την υλοποίηση της οποίας «θα επιτευχθεί μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Με τη σημερινή εκδήλωση, ανέφερε, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και πόντιση του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Σε πρώτη φάση, εξήγησε, θα διασυνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, ένα έργο ισχύος 1000 MW. Παράλληλα, είπε, θα προχωρήσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση του δίκτυο του Ισραήλ. Στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το EuroAsia Interconnector θα έχει ισχύ 2000 MW.

Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ δημιουργεί «ένα αξιόπιστο διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας», προσφέροντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλοποιώντας τους στόχους της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία “Green Deal”.  Το έργο, σημείωσε, έχει διάρκεια ζωής 50 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. θα εφοδιάζεται με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ο EuroAsia Interconnector εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και ενσωματώνει την εσωτερική ενεργειακή αγορά της Κύπρου με το Ισραήλ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είπε ακόμη ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 15% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και ενσωματώνει την Κύπρο στην ενιαία αγορά των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος αύξησης της παραγωγής, και μείωσης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) ώστε μέχρι το 2050 η Κύπρος να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, όπως ορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στα πλαίσια του “Green Deal”.

Ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ακόμη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζει υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερες.

Όταν ξεκινούσε αυτό «το δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι» πριν από έντεκα χρόνια το 2011, υπογράμμισε, λίγοι ήταν εκείνοι που μοιράστηκαν το όραμα και την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και πολυσύνθετου έργου. «Το πετύχαμε και ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όσο και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κτωρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, «ήταν θερμός υποστηρικτής και τοποθέτησε το έργο ψηλά στις προτεραιότητες του», αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και όλους όσοι υποστήριξαν την διαδικασία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και την ΕΕ.

Όπως επεσήμανε, το EuroAsia Interconnector υπηρετεί πολλαπλούς ενεργειακούς στόχους και εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

«Η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα συμβάλει στην εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε συγκεκριμένα ότι:

  • Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, μπορεί η ΕΕ να εφοδιαστεί με ασφάλεια με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

  • Το έργο ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά.

  • Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί στόχοι.

  • Μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.

  • Δημιουργούνται προοπτικές για εισαγωγές/εξαγωγές και εμπορία ενέργειας, αλλά και για να καταστούν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές, ενώ είναι εφικτή η μείωση στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.


InBusinessNews

Share: