EUROPOL: Εισάγεται νομοθεσία με την οποία ανατίθενται νέα καθήκοντα στον οργανισμό

calendar icon

03 Ιουνίου 2022

⠀ -⠀ Ευρωπαϊκή/Διεθνής Νομοθεσία
⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
EUROPOL: Εισάγεται νομοθεσία με την οποία ανατίθενται νέα καθήκοντα στον οργανισμό

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό για την τροποποίηση του Κανονισμού για την Ευρωπόλ. Το κείμενο αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Η Ευρωπόλ είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας. Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχυθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπόλ προκειμένου να στηρίζει καλύτερα τα κράτη μέλη στον αγώνα τους κατά των νέων απειλών και τρόπων δράσης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο εισάγει βελτιώσεις στους παρακάτω τομείς:

  • Έρευνα και καινοτομία: Η Ευρωπόλ θα βοηθά τα κράτη μέλη στη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών, θα διερευνά νέες προσεγγίσεις και θα αναπτύσσει κοινές τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, πάντα με την επιφύλαξη ισχυρών διασφαλίσεων όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

  • Επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων: Η Ευρωπόλ θα μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλα και σύνθετα σύνολα δεδομένων για να στηρίζει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, πάντα με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

  • Συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς: Οι φορείς αυτοί κατέχουν όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορεί να είναι χρήσιμα για τις ποινικές έρευνες. Η Ευρωπόλ θα μπορεί να λαμβάνει απευθείας τα δεδομένα, ώστε να υπάρχει ένα σημείο επαφής σε επίπεδο ΕΕ για τη νόμιμη ανταλλαγή συνόλων δεδομένων πολλαπλής δικαιοδοσίας.

  • Συνεργασία με τις τρίτες χώρες: Διευρύνονται οι δυνατότητες συνεργασίας της Ευρωπόλ με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανταλλαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με χώρες όπου παρέχονται κατάλληλες εγγυήσεις.

  • Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η Ευρωπόλ θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να στηρίζει, κατόπιν αιτήματός της, τις έρευνες που διεξάγει, καθώς και να γνωστοποιεί, χωρίς καθυστέρηση, κάθε εγκληματική συμπεριφορά που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

  • Καταχωρίσεις SIS: Η Ευρωπόλ θα στηρίζει τα κράτη μέλη στην επεξεργασία των δεδομένων που διαβιβάζουν τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμοί και θα μπορεί να προτείνει στα κράτη μέλη να εισάγουν ενημερωτικές καταχωρίσεις στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

  • Πρωτοβουλία έρευνας: Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπόλ θα μπορεί να προτείνει την έναρξη έρευνας σε εθνικό επίπεδο για μη διασυνοριακά εγκλήματα που θίγουν κοινό συμφέρον το οποίο καλύπτεται από πολιτική της ΕΕ. Θα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να αποφασίζουν εάν είναι σκόπιμο να δίνεται συνέχεια σε τέτοια αιτήματα.

lawnet.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: