Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

calendar icon

05 Ιουλίου 2024

⠀ -⠀ Πρώτες Βοήθειες/Υπηρεσίες Υγείας
⠀ -⠀ Υπηρεσίες Υγείας
Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί πολιτική δέσμευση για την αντιστροφή της κατάστασης όσον αφορά τον καρκίνο, και έναν ακόμη θεμέλιο λίθο προς μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και μια ασφαλέστερη, καλύτερα προετοιμασμένη και ανθεκτικότερη ΕΕ.

Το 2020 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του, μεταξύ αυτών και πάνω από 2 000 νέοι. Εάν δεν λάβουμε αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24 % έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,25 δισ. ευρώ θα δοθούν από το μελλοντικό πρόγραμμα EU4Health.

 Πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού

31 Ιανουαρίου 2024 — Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ για την πρόληψη του καρκίνου, μεταξύ άλλων μέσω του εμβολιασμού. Η νέα σύσταση της Επιτροπής αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της διάδοσης δύο βασικών εμβολιασμών: κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Στόχος είναι να επιτευχθεί ποσοστό εμβολιασμού κατά του ιού HPV 90 % για τα κορίτσια και να αυξηθεί σημαντικά ο εμβολιασμός των αγοριών έως το 2030. Επιπλέον, με τα εν λόγω μέτρα θα βελτιωθεί η πρόσβαση και θα αυξηθεί ο εμβολιασμός κατά του HBV για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Διάσωση ζωών μέσω της βιώσιμης πρόληψης του καρκίνου

Περίπου το 40 % των κρουσμάτων καρκίνου μπορεί να προληφθεί: αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο, να σώσουν ζωές και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Από κοινού, η ΕΕ μπορεί να εργαστεί για:

  • μια γενιά χωρίς καπνό: να διασφαλίσει ότι έως το 2040 θα καπνίζει κάτω από το 5 % του πληθυσμού·

  • τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης οινοπνευματωδών σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (σχετική μείωση κατά τουλάχιστον 10 % της επιβλαβούς χρήσης οινοπνευματωδών έως το 2025) και τη μείωση της έκθεσης των νέων στη διαφήμιση οινοπνευματωδών·

  • τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης μέσω της ευθυγράμμισης των προτύπων ποιότητας του αέρα της ΕΕ με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη μείωση της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολία·

  • τη βελτίωση των γνώσεων και της παιδείας σε θέματα υγείας για την προώθηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

Βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου

Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να συμβάλει στη διάσωση ζωών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την πρόσβαση.

Ο αριθμός των ευάλωτων ατόμων που υποβάλλονται σε εξετάσεις ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Κυμαίνεται από:

  • 6 % έως 90 % για τον καρκίνο του μαστού

  • 25 % έως 80 % για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS


Τον Ιανουάριο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για τη στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού. Η σύσταση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της διάδοσης δύο βασικών εμβολιασμών που μπορούν να αποτρέψουν ιογενείς λοιμώξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρκίνο: κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), καθώς και στη βελτίωση της παρακολούθησης των ποσοστών κάλυψης.

Στόχοι του σχεδίου για τον καρκίνο για το 2030

  • Εμβολιασμός κατά του ιού HPV

  • 90 % των κοριτσιών και σημαντική αύξηση για τα αγόρια

  • Εμβολιασμός κατά του ιού HBV

  • Βελτιωμένη πρόσβαση και αύξηση του εμβολιασμού για όλους

  • Η Επιτροπή, με τη νέα προσέγγιση για την ανίχνευση του καρκίνου την οποία πρότεινε τον Σεπτέμβριο του 2022, θα στηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλιστεί ότι το 90 % του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου θα υποβληθεί σε τέτοιου είδους έλεγχο έως το 2025. Η πρόταση επεκτείνει επίσης τον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στον πληθυσμό, ώστε να συμπεριλάβει τον καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και, υπό ορισμένες συνθήκες, του στομάχου.

 Ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου

Όλοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα στην περίθαλψη, διάγνωση και θεραπεία υψηλής ποιότητας, την ίδια πρόσβαση σε φάρμακα και την ίδια ελπίδα επιβίωσης, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού κυμαίνεται κατά 20 % από τη μια χώρα στην άλλη, ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου κυμαίνεται από 49 % έως 68 %.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου προβλέπει μια ενωσιακή πλατφόρμα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς και τη στήριξη του σχετικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μέσω ενός διεπιστημονικού προγράμματος κατάρτισης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο στην Ευρώπη —στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 300 000 επιζώντες από παιδικό καρκίνο— χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση, τις αποτελεσματικές θεραπείες και την υποστηρικτική φροντίδα.

Χάρη στην πρόοδο της έγκαιρης ανίχνευσης, των αποτελεσματικών θεραπειών και της υποστηρικτικής φροντίδας, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 000 επιζώντων από παιδικό καρκίνο

Αυτό αποτελεί μεν λόγο αισιοδοξίας, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει και η κατάλληλη περίθαλψη παρακολούθησης μετά τη θεραπεία, πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης.



Share: