Φάνος Καραντώνης: Χαμένος ο καταναλωτής αν δεν μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας
03 Σεπτεμβρίου 2023
Την έντονη διαφωνία και αντίδραση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού(ΣΑΗ) έχει προκαλέσει το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας-που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο- για την ενίσχυση της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ(υβριδικές εγκαταστάσεις).
Θέση του ΣΑΗ αποτελεί ότι το πλαίσιο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, δημιουργεί άμεσο και σοβαρό κίνδυνο αναφορικά με την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Και αυτό καθώς, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, εισάγει αδικαιολόγητες και δυσανάλογες διακρίσεις προς όφελος της δεσπόζουσας ΑΗΚ, οδηγώντας στην πράξη στην εφαρμογή του Μοντέλου Μοναδικού Αγοραστή (Single Buyer Model).
Σύμφωνα με τον ΣΑΗ, η εφαρμογή του προωθούμενου μοντέλου, εκτός από την κατάρρευση της μεταβατικής ρύθμισης αγοράς ηλεκτρισμού θα καταστήσει άνευ αντικειμένου την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Το επίμαχο σημείο, αφορά συγκεκριμένα στο γεγονός ότι βάσει του πλαισίου, ο ιδιοκτήτης των κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα εγκατασταθούν από το κράτος άμα τη λήψη της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουν ως ιδιοκτήτη την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Επιχειρηματική Μονάδα Δικτύων) και ως διαχειριστή τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου(ΔΣΜΚ).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Φάνος Καραντώνης υπέδειξε πως το ίδιο το προσχέδιο, δηλαδή το υπό διαβούλευση προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ, δείχνει ότι στην Κύπρο υπάρχει μια μονοπωλιακή συγκέντρωση από έναν οργανισμό που κατέχει το 80% της αγοράς και περίπου το 90% παροχής ενέργειας.
«Εμείς θεωρούμε ότι αν δεν δοθεί η ευκαιρία να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο ενέργειας, στην τελική ο χαμένος θα είναι ο καταναλωτής», ανέφερε ο κ. Καραντώνης, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρόμοιο με αυτό που προέκυψε σε άλλους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες. Όπου, όπως υπέδειξε, ο κρατικός οργανισμός κατείχε αρχικά τη δεσπόζουσα θέση, αλλά με το άνοιγμα της αγοράς, εισήλθαν νέα ‘’πρόσωπα’’ και δημιουργήθηκε ένα πιο ανταγωνιστικό πεδίο και επομένως καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.
«Αυτό θέλει και η ίδια η Ευρώπη. Παρόμοιες συνθήκες, ανάλογες με αυτές που διαμορφώθηκαν με άλλους οργανισμούς και σε άλλους τομείς, όπως στις τηλεπικοινωνίας. Μέσα από αυτόν τον υγιή ανταγωνισμό θα δούμε ουσιαστικές αλλαγές», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, η δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον τομέα του ηλεκτρισμού θα επιτευχθεί μόνο με την μείωση των δραστηριοτήτων του δεσπόζοντα οργανισμού, που είναι στην προκειμένη η περίπτωση η ΑΗΚ. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο δεσπόζοντας οργανισμός να περιορίσει τις δραστηριότητες του. Είναι κάτι που εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή μόνο το 8% του καταναλωτικού κοινού εξυπηρετείται από άλλες πηγές ενέργειας. Το σοβαρό θα ήταν, για να κερδίσει ο καταναλωτής, να γίνει αυτό το ποσοστό στο 40%», τόνισε ο Φάνος Καραντώνης.
Ο κ. Καραντώνης κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας και την ΡΑΕΚ να αναλάβουν πρωτοβουλίες, επαναλαμβάνοντας πως το 8% θα πρέπει να διευρυνθεί μέσα από την ύπαρξη καλύτερων πηγών ενέργειας και τιμών. «Για να γίνει αυτό», επανέλαβε, «πρέπει να περιοριστεί η δραστηριότητα της δεσπόζουσας αρχής», τονίζοντας πως ο ΣΑΗ είναι εδώ για να προωθήσει έναν υγιή ανταγωνισμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποιος είναι ο ΣΑΗ
Αξίζει να σημειωθεί πως μέλος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι και η ΑΗΚ.
Ο Σύνδεσμος, ο οποίος λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της ΟΕΒ, ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018 με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις συμμετέχοντες στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ).
Αναλυτικότερα, οι σκοποί του Συνδέσμου είναι:
Προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην ΑΑΗ.
Αξιολόγηση των κανονιστικών, νομικών και τεχνικών εμποδίων για την ανάπτυξη της δραστηριότητας των συμμετεχόντων στην ΑΑΗ και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων στους αρμόδιους φορείς.
Αξιολόγηση προβλημάτων που θα παρατηρούνται από καιρού εις καιρόν κατά τη λειτουργία της ΑΑΗ και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων στους αρμόδιους φορείς.
Ενημέρωση και παρουσίαση θεμάτων στους αρμοδίους φορείς που αφορούν στην αποτελεσματική λειτουργία της ΑΑΗ.
Άμβλυνση των στρεβλώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την έναρξη λειτουργίας της ΑΑΗ.
Να παρέχει στα μέλη του ενημέρωση, αλλά και συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο με την ΑΑΗ.
Διαμόρφωση και υποβολή θέσεων και εισηγήσεων σχετικά με τους Κανόνες Αγοράς και τους Κανόνες Μεταφοράς και Διανομής.
Ως μέλη του Συνδέσμου μπορούν να εγγραφούν όλες οι επιχειρήσεις, που είναι συμμετέχοντες στην ΑΑΗ, όπως καθορίζονται στους εγκεκριμένους Κανόνες Αγοράς και όπως αυτοί θα αναθεωρούνται ή θα τροποποιούνται.
Αυτοί είναι οι παραγωγοί, οι προμηθευτές, οι χονδρεμπορικοί προμηθευτές, οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και οι μεγάλοι μη-οικιακοί καταναλωτές. Τα νομικά αυτά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν συνάψει σύμβαση ένταξης στην ΑΑΗ και να έχουν καταβάλει την προκαταβολή ή σχετική εγγύηση, όπως απαιτείται στην κάθε περίπτωση.
InBusiness - Μάριος Ρούσσος