Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Σχεδιάζει Νέα Μείωση Επιτοκίων για Στήριξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης

calendar icon

14 Οκτωβρίου 2024

⠀ -⠀ Χρηματοοικ.-Ασφαλιστικά-Τραπεζικά
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Σχεδιάζει Νέα Μείωση Επιτοκίων για Στήριξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια νέα μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου, στην προσπάθειά της να στηρίξει την εξασθενημένη οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτή η μείωση, που θα είναι η τρίτη για το 2024 και δεύτερη συνεχόμενη, αναμένεται να φέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,25%, μειωμένο κατά 25 μονάδες βάσης.

Οικονομική Επιβράδυνση και Πληθωρισμός

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αύξηση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, έρευνα της S&P Global έδειξε ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη ζήτηση και την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες της περιοχής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας σταθερά σημάδια αποκλιμάκωσης, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αν και η πρόβλεψη δείχνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, η τάση είναι ενθαρρυντική και φέρνει τον δείκτη πιο κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η Στρατηγική της ΕΚΤ για Μείωση Επιτοκίων

Η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει μια προσαρμοστική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, αξιολογώντας τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση με στόχο την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού και τη σταθερότητα της οικονομίας. Η απόφαση για τη νέα μείωση των επιτοκίων φαίνεται αναπόφευκτη, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών. Με τη μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δανειοδότηση.

Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων αντανακλά και την επιθυμία της ΕΚΤ να προσαρμοστεί στις αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία να αντιδράσει ανάλογα με την πορεία των οικονομικών δεικτών. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να υποστηρίζει τη μείωση των επιτοκίων ενισχύει αυτή την κατεύθυνση.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Προοπτικές για το Μέλλον

Οι αγορές δείχνουν να περιμένουν με βεβαιότητα περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, καθώς και το 2025, εάν η οικονομική επιβράδυνση συνεχιστεί. Το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να είναι απαραίτητο, ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης και να μειωθούν οι πιέσεις στους τομείς που επηρεάζονται από την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα.

Η μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές προκλήσεις, αυξάνοντας τη ρευστότητα και βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως για τις χώρες που ήδη πλήττονται από επιβράδυνση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας. Η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να αναλάβει δράση, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης και διατηρώντας τη νομισματική σταθερότητα ως προτεραιότητα.

Η επερχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια καταδεικνύει την ανάγκη προσαρμογής στις αλλαγές των οικονομικών συνθηκών. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να προσαρμόζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Η νέα μείωση των επιτοκίων είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας τη δυνατότητα για ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα ωφελήσει τα κράτη-μέλη και τις επιχειρήσεις τους, ενισχύοντας τη ρευστότητα και προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη.



Share: