Η κατάσταση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο απασχόλησε την 3η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

calendar icon

01 Φεβρουαρίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
Η κατάσταση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο απασχόλησε την 3η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

Η υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο παρουσιάστηκε στην 3η διάλεξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της σειράς ανοικτών διαλέξεων με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.

Η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση αποβλήτων. Παρόν και Μέλλον» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, στο κτήριο της Σχολής, με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Δρ Ιωάννη Βυρίδη. 

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, επισημάνθηκε ο ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στην πράσινη μετάβαση και πώς αυτή θα συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη. Παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις σε επίπεδο δήμων και αναφέρθηκε πώς το σύστημα 'πληρώνω όσο πετώ' θα συμβάλει στην κυκλική οικονομία και θα δημιουργήσει πιο ομοιογενή απόβλητα με δυνατότητα αναβάθμισης. 


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ CYPRONETWORK 20/02/2024: Αναβαθμισμένες Υπηρεσίες Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας 2024 (100% Επιχορηγημένο)


Σήμερα, οι λύσεις για τα διαχωρισμένα οργανικά απόβλητα περιλαμβάνουν τη χρήση τους για παραγωγή κομπόστ ή την επεξεργασία σε αναερόβιο χωνευτήρα για παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο επιτρέπει τη χρήση του ως καύσιμο στις μεταφορές ή και την έγχυσή του στους αγωγούς φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε επίσης η έννοια του βιοδιυλιστηρίου, όπου ένα απόβλητο μπορεί να υποστεί επεξεργασία παράλληλα ή διαδοχικά σε διαφορετικές διεργασίες για την παραγωγή διαφορετικών αναβαθμισμένων προϊόντων. 

Επιπλέον, έγινε αναφορά στη νέα τάση που αφορά τους σταθμούς επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην παραγωγή προϊόντων και βιοκαυσίμων, πέρα από την κλασική επεξεργασία. 

Μέρος της διάλεξης αφορούσε επίσης τη διαχείριση υγρών αποβλήτων σε αποκεντρωμένες κοινότητες χρησιμοποιώντας φυσικά συστήματα, όπως οι τεχνητοί υγροβιότοποι. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι μόνο αποτελεσματικές αλλά και περιβαλλοντικά φιλικές, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική στις παραδοσιακές χημικές και μηχανικές μεθόδους επεξεργασίας.

Ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη διάλεξη, στους/στις οποίους/οποίες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τη διάλεξη, επέδειξαν οργανωμένα σύνολα της τοπικής κοινωνίας, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί και λειτουργοί του Δήμου Πάφου. 

Σύντομους χαιρετισμούς στη διάλεξη απηύθυναν το μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κα Στεφανία Φλωράκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους καθώς και ο κ. Χάρης Νικολαΐδης εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Το «παρών» του στη διάλεξη έδωσε και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Η διάλεξη, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από τον Παγκύπριο ραδιοσταθμό «Ράδιο Πάφος», ολοκληρώθηκε με δεξίωση, η οποία περιλάμβανε εδέσματα που ετοίμασαν οι φοιτητές/τριες της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου, η οποία ανήκει στη νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.  


news.b2green.gr

Share: