Η Κίνα απαντά με «πυρηνικά» οικονομικά όπλα – Δασμοί 34% και περιορισμοί στις σπάνιες γαίες
06 Απριλίου 2025

Μία νέα, εξαιρετικά έντονη φάση φαίνεται να εισέρχεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, με την Κίνα να προχωρά σε σκληρή αντίδραση απέναντι στην επιβολή εκτεταμένων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών, από τις 10 Απριλίου θα επιβληθούν οριζόντιοι δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην κινεζική αγορά, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως άμεσο αντίποινο στις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σπάνιες γαίες: Το "όπλο" του Πεκίνου
Ταυτόχρονα, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με άμεση ισχύ από τις 4 Απριλίου. Μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονται στους ελέγχους είναι το σαμάριο, το δυσπρόσιο, το γαδολίνιο, το τέρβιο, καθώς και άλλα κρίσιμα στοιχεία όπως το υττρίου και το σκανδίου.
Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητα υλικά για τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες, κινητά τηλέφωνα και αμυντικά συστήματα. Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα ως στρατηγικό μοχλό πίεσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η απόφαση έχει στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη μη διάδοση», ανέφερε επίσημα το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, δικαιολογώντας τις ενέργειες ως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
"Μαύρη λίστα" για 11 αμερικανικούς φορείς
Επιπρόσθετα, η Κίνα πρόσθεσε 11 αμερικανικούς φορείς στη λεγόμενη "λίστα αναξιόπιστων φορέων", με στόχο να μπορεί να επιβάλει ποινικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Αν και τα ονόματα των οργανισμών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αναμένεται να περιλαμβάνουν κυρίως τεχνολογικούς και αμυντικούς ομίλους που θεωρούνται κρίσιμοι για τις ΗΠΑ.
Άμεσες αντιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές
Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είχε άμεσο και ισχυρό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν σημαντικές απώλειες:
Φρανκφούρτη: -4,46%
Παρίσι: -3,83%
Λονδίνο: -3,48%
Μιλάνο: -7,18%
Μαδρίτη: -5,66%
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου, που είχαν ήδη δεχθεί πίεση λόγω των αμερικανικών ανακοινώσεων, υποχώρησαν πάνω από 5%, εντείνοντας την ανησυχία για παγκόσμια επιβράδυνση και ανατροπή των ισορροπιών στην αγορά ενέργειας.
Προς νέα φάση εμπορικής σύγκρουσης;
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συντονισμένη και επιθετική αντίδραση της Κίνας σηματοδοτεί την εισβολή σε νέα επίπεδα έντασης, με αβέβαιες προοπτικές για το διεθνές εμπόριο και τις πολυεθνικές συνεργασίες. Η επαναφορά σκληρών εμπορικών τακτικών από τον Τραμπ φαίνεται πως οδηγεί σε διπλωματική αποσταθεροποίηση και σε ενδεχόμενη αναθεώρηση στρατηγικών από τρίτες χώρες, ιδίως σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο παγκόσμιος εμπορικός χάρτης αλλάζει δραματικά, και οι συνέπειες αυτού του πολέμου δασμών ενδέχεται να αγγίξουν και χώρες όπως η Κύπρος, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς ισορροπίες και τις εξαγωγές.