Η Σημασία της Μείωσης των Επιτοκίων για την Ευρώπη και την Ελλάδα
25 Αυγούστου 2024
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης φαίνεται να βρίσκονται σε πορεία χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής. Οι επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Η Αναμενόμενη Μείωση των Επιτοκίων
Η ΕΚΤ φαίνεται να προγραμματίζει μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για τις 12 Σεπτεμβρίου, κάτι που πιθανώς θα προηγηθεί της πρώτης μείωσης επιτοκίων από τη FED, η οποία αναμένεται στις 18 του ίδιου μήνα. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 3% και η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπου η επιβράδυνση του Γαλλογερμανικού άξονα και η υστέρηση σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα απειλούν με στασιμότητα. Επιπλέον, η φυγή επενδύσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ισχυρού ευρώ, αποτελεί άλλο ένα ζήτημα που ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να ενεργήσει γρήγορα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Προκλήσεις για την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη
Η πρόσφατη σύνοδος των τραπεζιτών στο Jackson Hole έφερε στην επιφάνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, με τις δηλώσεις του ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου σε υψηλά επίπεδα διετίας, επιτείνοντας την ανάγκη για άμεσες δράσεις από την ΕΚΤ.
Η ανησυχία της Ευρώπης για στασιμοπληθωρισμό και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την ταχύτητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της FED καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Η ΕΚΤ αναμένεται να προσαρμόσει τις επόμενες κινήσεις της ανάλογα με τα νέα οικονομικά δεδομένα, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού και την αποφυγή μιας παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας.
Η Ελληνική Προοπτική
Για την Ελλάδα, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται κατά τα δύο τρίτα στις επενδύσεις, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα απαραίτητη για τη συνέχιση της ανάπτυξης. Η Αθήνα προσδοκά ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 2% από το σημερινό 3,75% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Η επιτυχής μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και, κατ' επέκταση, σε υψηλότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα τα κρίσιμα έτη 2025 και 2026. Τα έτη αυτά είναι καθοριστικά, καθώς η χώρα θα λάβει το σύνολο των 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γεγονός που θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία σύγκλισης των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κυπριακή Προοπτική
Η μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και για την Κύπρο, μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ξένες επενδύσεις. Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού, καθιστώντας τα δάνεια πιο προσιτά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Αυτό θα μπορούσε να τονώσει την επενδυτική δραστηριότητα στο νησί, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, που είναι καίριας σημασίας για την κυπριακή οικονομία. Επιπλέον, η ευνοϊκότερη χρηματοδότηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων, όπως το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη για οικονομική διαφοροποίηση. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η σύγκλιση των κυπριακών εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα μπορούσε να ενισχυθεί, εφόσον η Κύπρος εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Συμπερασματικά η πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα διαμορφώσει το οικονομικό τοπίο για τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Για την Ελλάδα, η επιτυχής μείωση των επιτοκίων αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο, καθώς μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει την περαιτέρω σύγκλιση με τους ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, η Κύπρος αναμένεται να ωφεληθεί από τις ευνοϊκότερες συνθήκες δανεισμού, που θα μπορούσαν να τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων. Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την πορεία των δύο οικονομιών, καθώς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.