Μεγάλα funds επενδύουν στην ελληνική startup Causaly

calendar icon

03 Αυγούστου 2023

⠀ -⠀ Καινοτομία/Start Ups
⠀ -⠀ Πρώτες Βοήθειες/Υπηρεσίες Υγείας
⠀ -⠀ Υπηρεσίες Υγείας
Μεγάλα funds επενδύουν στην ελληνική startup Causaly

Κεφάλαια 60 εκατ. αντλεί η εταιρεία – Ο Ζούκερμπεργκ της Facebook επενδύει στην ελληνική Startup

H Causaly έχει αναπτύξει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί κατά το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την επιτάχυνση της ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών. 

Κεφάλαια ύψους 60 εκατ. δολ. αντλεί –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ»– η ελληνική startup Causaly του Ελληνα Γιάννη Κιαχόπουλου, με κύριο επενδυτή την επενδυτική εταιρεία ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια από την περιουσία δισεκατομμυριούχων του κλάδου της τεχνολογίας, όπως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Facebook, του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo, κ.ά. Στην ICONIQ Growth, βασικό επενδυτή της Causaly, έχουν επενδύσει ακόμη ο συνδιευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού private equity KKR Χένρι Κράβις, καθώς και μεγάλα ονόματα του κλάδου της βιομηχανίας, όπως η CEO της General Motors, Μαίρη Μπάρα. Εκτός από την ICONIQ Growth στον γύρο χρηματοδότησης (Series B) συμμετέχουν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Index Ventures, η ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, καθώς και το Pentech Ventures.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ


Παράλληλα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως την τεχνολογία της Causaly στηρίζουν και μεγάλα ονόματα από τον κλάδο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας. Η επένδυση πραγματοποιείται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αφορά ίσως τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης Series B που έχει πραγματοποιήσει startup ελληνικών συμφερόντων. Η εταιρεία, με τη συγκεκριμένη επένδυση, έχει συνολικά σηκώσει περίπου 86 εκατ. δολ. H Causaly έχει αναπτύξει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί κατά το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την επιτάχυνση της ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών.

Σε πολλές επιστημονικές βιβλιογραφίες εντοπίζονται πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου ή για την ορθή λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο μιας θεραπείας. Ομως τόσο η ανάλυση όσο και η συσχέτιση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις για την «ανακάλυψη» γνώσης αποτελούν για τους ερευνητές μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

Η τεχνολογία της Causaly, η οποία ενσωματώνει σταδιακά και τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI, μπορεί να κατανοήσει, να διαβάσει και να οπτικοποιήσει πληροφορίες σε τεράστιο όγκο ιατρικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, εταιρικών δεδομένων κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ερευνητών και των επιστημόνων, κυρίως όταν πρόκειται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Την τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιούν 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου.

Την τεχνολογία της ελληνικής Causaly χρησιμοποιούν 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, καθώς και οργανισμοί όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA. Στο μεταξύ, λόγω του πελατολογίου της, ο τζίρος της Causaly έχει προσφάτως τριπλασιαστεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ


Η νεοφυής εταιρεία ιδρύθηκε από τους κ. Γιάννη Κιαχόπουλο και Artur Saudabayev, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018 και έχει παρουσία σε Αμερική, Βρετανία και Ελλάδα.

Στην Αθήνα διατηρεί ομάδα άνω των 30 ατόμων, η οποία απαρτίζεται από υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένους στον κλάδο της πληροφορικής και των βιοεπιστημών και την οποία σκοπεύει –κατά πληροφορίες– να αυξήσει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, μέσω της χρηματοδότησης θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνολογία της, σε μια περίοδο που τα βλέμματα όλων στρέφονται στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και του generative AΙ.

Για το τρέχον έτος η αγορά αναμένει πτώση των χρηματοδοτήσεων στις startups στην Ευρώπη, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί ωστόσο φωτεινή εξαίρεση απέναντι στη γενικότερη επενδυτική «δυσθυμία» που παρατηρείται τελευταία στον κλάδο των startups.



Share: