Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Στόχοι για το Μέλλον"

calendar icon

16 Οκτωβρίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
⠀ -⠀ Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα
Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Στόχοι για το Μέλλον"

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, καθώς επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα είναι έντονο, με πάνω από 59,2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια το 2022. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 132 κιλά ανά κάτοικο, με την αξία της σπατάλης να ανέρχεται στα 132 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Επιδράσεις της Σπατάλης Τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς ευθύνεται για το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την παραγωγή αυτών των τροφίμων χρησιμοποιείται περίπου το 28% της παγκόσμιας γεωργικής γης, έκταση που θα μπορούσε να ενισχύσει τη διατροφική ασφάλεια, να αποκαταστήσει τη φύση και να συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Στην ΕΕ, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 αποτελεί κρίσιμο στόχο και η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί ένα από τα κεντρικά στοιχεία για την επίτευξή του, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού αποτυπώματος εκπομπών της ευρωπαϊκής αλυσίδας τροφίμων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Επιπλέον, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Παγκοσμίως, η τροφή που σπαταλάται θα μπορούσε να θρέψει πάνω από 1,26 δισεκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους κάθε χρόνο. Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων είναι επομένως μια κοινωνική ανάγκη, αλλά και οικονομική ευκαιρία, καθώς η μείωση της σπατάλης θα εξοικονομούσε χρήματα για καταναλωτές, επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Νομοθεσίες και Δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της δεσμεύτηκαν το 2015 να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ 12.3. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου. Πλέον, η ΕΕ σχεδιάζει να εισαγάγει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάτι που θα την καταστήσει την πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο.

Περισσότερες από 65 μη κερδοσκοπικές και εμπορικές οργανώσεις από 22 χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει κείμενα υποστήριξης αυτών των δεσμεύσεων, καλώντας τους αρμόδιους να θεσπίσουν νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Αιτίες και Λύσεις για τη Σπατάλη Τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων έχει πολύπλοκες αιτίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ακατάλληλες πρακτικές στη γεωργία, όπως η μη συγκομιδή προϊόντων που δεν πληρούν αισθητικά πρότυπα, απώλειες κατά τη μεταφορά και αποθήκευση, καθώς και υπερβολικές παραγγελίες στις αλυσίδες διανομής. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές πετούν τρόφιμα λόγω παρανόησης των ημερομηνιών λήξης ή έλλειψης δεξιοτήτων σωστής αποθήκευσης.

Προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, απαιτούνται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Σημαντικά βήματα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη μείωση των μεγεθών συσκευασίας, την προώθηση των δωρεών τροφίμων, την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη σωστή αποθήκευση, και τη συνεργασία μεταξύ των διάφορων τομέων για την υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών.

Οι Πρωτοβουλίες της Κύπρου

Στην Κύπρο, γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Διάφοροι οργανισμοί συνεργάζονται με τοπικές αρχές για την εφαρμογή προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τις δωρεές τροφίμων και ενημερώνουν το κοινό για τις συνέπειες της σπατάλης. Πέρα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Κύπρος υλοποιεί εθνικά σχέδια δράσης που προωθούν τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για να βελτιωθούν οι πρακτικές στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η επίτευξη των στόχων για το 2030 απαιτεί τη συνεργασία όλων, από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις μέχρι τους καταναλωτές. Η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, θεσπίζοντας νέες νομοθεσίες και προωθώντας πρωτοβουλίες για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Η αλλαγή αυτή δεν είναι μόνο αναγκαία για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και υγιούς κοινωνίας.



Share: