Νέα Διαδικασία Αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων. Το στοίχημα της εφαρμογής

calendar icon

18 Ιανουαρίου 2024

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
⠀ -⠀ Πιστοποιήσεις/Προσόντα/Άδειες
Νέα Διαδικασία Αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων. Το στοίχημα της εφαρμογής

Η νέα αξιολογητική διαδικασία στη Δημόσια Υπηρεσία, εφαρμοζόμενη για τις κλίμακες Α13 και άνω, αναμορφώνει το σύστημα διορισμών και προαγωγών, καθιστώντας τις γραπτές εξετάσεις βασικό κριτήριο. Όπως ανακοίνωσε η Μαρία Κλεάνθους - Καλλή από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, η νέα διαδικασία επιδιώκει μια πιο δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις σε ειδικά κέντρα, αξιολογώντας τις δεξιότητες και ικανότητες των υποψηφίων ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε θέσης. Αυτό το στάδιο αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ η προφορική εξέταση συμβάλλει με ποσοστό 15%.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, λαμβάνονται επίσης υπόψη τα προσόντα, η εμπειρία και η αξιολόγηση του προϊσταμένου του υποψηφίου. Το σύστημα, που ξεκινάει το 2023, αντικαθιστά τους παλαιούς κανονισμούς του 1990 και αποβλέπει στην αποφυγή "ισοπεδωτικών αξιολογήσεων".


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)


Η διαδικασία διαχωρίζεται σε δύο ιεραρχικά επίπεδα: το Επίπεδο 1 για διευθυντικό και μεσο-διευθυντικό προσωπικό (Α13 και άνω), όπου η αξιολόγηση είναι περιγραφική, και το Επίπεδο 2 για υπαλλήλους κάτω της Α13, όπου γίνεται αριθμητική βαθμολόγηση.

Οι βαθμοί από 1 έως 10 αντανακλούν διαφορετικές επιδόσεις, με τους υψηλότερους βαθμούς να δίνονται μόνο σε όσους ξεχωρίζουν. Η αξιολόγηση αποσκοπεί στην ανάδειξη αδυναμιών και στην παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος αντιμετωπίζεται ως στοίχημα για τη διαχείριση πιθανών αντιδράσεων, καθώς πολλοί υπάλληλοι είχαν συνηθίσει στις "ισοπεδωτικές αξιολογήσεις". Συνιστάται στους προϊσταμένους να προετοιμάσουν το προσωπικό και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις νέες παραμέτρους.

Επιπλέον, οι προϊστάμενοι Τμημάτων θα υπόκεινται σε αξιολόγηση από το προσωπικό τους, μια διαδικασία που θα γίνεται ανώνυμα και ταυτόχρονα με την αξιολόγηση του υπόλοιπου προσωπικού.

Ο στόχος της νέας προσέγγισης είναι να καθιερωθεί μια πιο δίκαιη και αντικειμενική μέθοδος αξιολόγησης, που θα προάγει τη διαφάνεια και την ανάπτυξη στη Δημόσια Υπηρεσία. Οι εκπαιδεύσεις των προϊσταμένων και των λειτουργών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με θετικά αποτελέσματα και η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας την αρχή μιας νέας εποχής στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.



Share: