Νέος αέρας πνέει στο Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο

calendar icon

01 Δεκεμβρίου 2020

Νέος αέρας πνέει στο Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο

Αποκαλυπτικός ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δρ Χρίστος Κληρίδης, μιλά στον «Φ» για τις εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που έρχονται, μετά και τις πρόσφατες διαβουλεύσεις με την Ad Hoc Επιτροπή υπό την υπουργό Δικαιοσύνης. Ο δρ Κληρίδης μέσα στον ένα μήνα που βρίσκεται στην ηγεσία των δικηγόρων άλλαξε πολλά και προχώρησε στη σύσταση επιτροπών για τη διαφθορά, τον εκσυγχρονισμό του δικαίου και των θεσμών. Εισηγείται τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικαστές που θα διορίζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος τονίζει ότι η εποχή του δικαστή που δικάζει όλων των ειδών τις υποθέσεις σε όλα τα επίπεδα και του δικηγόρου που ασκεί γενική δικηγορία έχει παρέλθει. Ο κ. Κληρίδης τονίζει ότι με τις αλλαγές που προωθούνται σπάζει η γνωστή επετηρίδα διορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά στο Ανώτατο, προτείνει τη διατήρηση του αλλά με διαχωρισμό των δικαιοδοσιών του σε ένα Τμήμα το οποίο θα είναι το Ανώτατο Συνταγματικό και σε ένα δεύτερο Τριτοβάθμιο Ανώτατο το οποίο θα επιλαμβάνεται υποθέσεων ποινικής και αστικής δικαιοδοσίας.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ


- Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ώστε να γίνει πιο γρήγορη και αποδοτική. Ποιες είναι οι θέσεις των δικηγόρων σ’ αυτό το μεγάλο κεφάλαιο και αν πιστεύετε ότι έχουμε καθυστερήσει στις αλλαγές αυτές;

- Υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και με την έγκριση του Συμβουλίου προχώρησα στη σύσταση ειδικής επιστημονικής ομάδας απαρτιζόμενης από εμένα, τον καθηγητή συνάδελφο Αχιλλέα Αιμιλιανίδη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον επίκουρο καθηγητή Πανεπιστήμιου Κύπρου, Κώστα Παρασκευά. Υπήρξε διαβούλευση και με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος είχε επεξεργαστεί τα νομοσχέδια τα οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν πέρυσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και ψήφιση. Ως γνωστό, τα νομοσχέδια αυτά απεστάλησαν πίσω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2020 στο ΥΔΔΤ για περαιτέρω επεξεργασία. Τότε, στο πλαίσιο του προεκλογικού για την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είχα εισηγηθεί ότι ήταν ορθό να αναμένει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το αποτέλεσμα των εκλογών για τον νέο πρόεδρο και μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Αυτό έγινε στην πράξη, και από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, σε πλήρη διαφάνεια και διαβούλευση με το νέο Συμβούλιο, υπέβαλα στην υπουργό σημείωμα για αλλαγές στη μεταρρύθμιση το οποίο επεξεργάστηκε περαιτέρω η ως άνω επιστημονική ομάδα, για να καταλήξει σε ένα προκαταρκτικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση το οποίο απέστειλε στην Υπουργό και στα μέλη της Επιτροπής Νομικών με τα οποία ξεκίνησε ένας διάλογος για να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη. Η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρώ ότι είναι σε καλό δρόμο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η διατήρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά ο διαχωρισμός των δικαιοδοσιών του σε ένα Τμήμα, το οποίο θα είναι το Ανώτατο Συνταγματικό, και σε ένα δεύτερο Τριτοβάθμιο Ανώτατο, το οποίο θα επιλαμβάνεται υποθέσεων ποινικής και αστικής δικαιοδοσίας. Το Ανώτατο Συνταγματικό θα έχει πρωτοβάθμια δικαιοδοσία κατά το Σύνταγμα, όπως παραδείγματος χάριν για σύγκρουση εξουσιών και ή αμφισβήτηση αυτών δυνάμει του Άρθρου 139 ή και για εκδίκαση αναφορών του Προέδρου δυνάμει του Άρθρου 140 του Συντάγματος. Παρομοίως θα ενεργεί και ως Εκλογοδικείο αλλά και ως αναιρετικό δικαστήριο για να ακούει ουσιαστικά εφέσεις κατόπιν αδείας από το Εφετείο για σοβαρά ζητήματα. Επιπρόσθετα διατηρεί την εξουσία, δυνάμει του άρθρου 144 του Συντάγματος, να αποφασίζει επί παραπομπών από κατώτερα δικαστήρια όπου κρίνεται από το κατώτατο δικαστήριο ότι το θέμα δεν έχει εκδικασθεί προηγούμενα και είναι τεραστίας σημασίας που θα χρήζει αντιμετώπισης από το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Παράλληλα η δικαιοδοσία που έχει σήμερα το Ανώτατο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο για την έκδοση προνομιακών ενταλμάτων και Ναυτοδικείο για σοβαρές υποθέσεις θα παραπεμφθεί στα Επαρχιακά Δικαστήρια για υποθέσεις Ναυτοδικείου κυρίως στους Προέδρους και όσον αφορά τα προνομιακά εντάλματα αυτά θα παραπεμφθούν για εκδίκαση πρωτοδίκως από ένα δικαστή του Εφετείου με δικαίωμα έφεσης στο Τριτοβάθμιο Ανώτατο Δικαστήριο.

Θα δημιουργηθεί ένα 18μελές Εφετείο για να επιληφθεί του μεγάλου όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων, πέραν των 4.000, και το οποίο θα διαχωριστεί σε δύο τμήματα του Διοικητικού Εφετείου, σε τρία τμήματα για υποθέσεις αστικής δικαιοδοσίας και ένα τμήμα ποινικής. Αναμένεται ότι με αυξημένο ίσως ωράριο λειτουργίας και με συνεργασία των δικηγόρων ως λειτουργών δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματική εκδίκαση του backlog των εφέσεων.

Παράλληλα εφέσεις κατά ενδιάμεσων αποφάσεων θα είναι επιτρεπτές και θα ακούγονται από μονομελή σύνθεση του Ανωτάτου υπό μορφή αναθεώρησης. Στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και στο νέο Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαιότητα εμπλουτισμού σε ανώτερες δικαστικές θέσεις από έμπειρους και προσοντούχους δικηγόρους. Για τον σκοπό αυτό το Παγκύπριο Δικηγορικό Συμβούλιο προχώρησε με τη σύσταση ειδικής μονάδας αποδοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δικηγόρους για τις ανώτερες αυτές θέσεις και τους οποίους θα προωθεί αναλόγως της περίπτωσης.

Νέα καινοτομία είναι ότι, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η συμμετοχή των δικαστών θα είναι από όλα τα επίπεδα με εκπροσώπους τους οποίους οι ίδιοι οι δικαστές θα επιλέγουν. Το νέο Δικαστικό Συμβούλιο είναι εμπλουτισμένο με την παρουσία δικηγόρων και του Γενικού Εισαγγελέα. Υπάρχει εισήγηση στο Δικαστικό Συμβούλιο –όπως και στην Αγγλία– να συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες ή απλοί πολίτες. Ίσως αυτό να είναι κάτι που θα μπορέσει να γίνει στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για την Α’ Φάση της μεταρρύθμισης η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Παράλληλα, το προηγούμενο Συμβούλιο προώθησε με επιτυχία την υιοθέτηση ενός μεγάλου μέρους της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης την οποία επεξεργαστήκαμε περαιτέρω με νέες εισηγήσεις και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2020.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: