Νομική υπόθεση ολοκληρώνεται με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούνται από δικηγόρους τεχνητής νοημοσύνης

calendar icon

17 Νοεμβρίου 2023

⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
Νομική υπόθεση ολοκληρώνεται με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούνται από δικηγόρους τεχνητής νοημοσύνης

Τα δύο συστήματα διαπραγματεύτηκαν ένα συμβόλαιο με συμφωνία τήρησης απορρήτου

Η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλει πλέον παντού ακόμη και σε τομείς που είτε δεν πιστεύαμε ότι θα κάνει την εμφάνιση της, τουλάχιστον όχι ακόμη. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σε μια δίκη στις ΗΠΑ ο κατηγορούμενος επέλεξε για συνήγορο ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένο σε κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή ήταν σε ανοικτή ακρόαση όσο εξελισσόταν η δίκη και συμβούλευε στη διάρκεια της τον κατηγορούμενο στο πώς να ενεργεί και τι να λέει.

Για πρώτη φορά έχουμε μια νομική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα μια διαπραγμάτευση για ένα συμβόλαιο όπου τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν δικηγόροι τεχνητής νοημοσύνης. Η βρετανική νομική εταιρεία Luminance δημιούργησε δύο προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να λειτουργούν ως δικηγόροι και αποφασίστηκε να αναλάβουν μια διαπραγμάτευση για ένα συμβόλαιο που ήθελε να συνάψει η δικηγορική εταιρεία με την εταιρεία ProSapient που είναι πελάτης της.

Το ένα σύστημα ανέλαβε την εκπροσώπηση της δικηγορικής εταιρείας και το άλλο τον πελάτη της. Η συμφωνία επήλθε μέσα σε λίγα λεπτά και η μόνη ανθρώπινη συμβολή ήταν όταν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών κλήθηκαν να την υπογράψουν. Εκπαιδευμένα σε ένα σύνολο δεδομένων άνω των 150 εκατομμυρίων νομικών εγγράφων τα δύο προγράμματα ήταν σε θέση να μάθουν από προηγούμενες συμβάσεις και να κατανοήσούν τομείς νομικού κινδύνου. Για παράδειγμα το συμβόλαιο περιελάμβανε αρχικά συμφωνία τήρησης απορρήτου διάρκειας έξι ετών αλλά ο δικηγόρος ΑΙ της Luminance αναγνώρισε ότι αυτό ήταν αντίθετο με την πολιτική της εταιρείας και την αναδιατύπωσε αυτόματα σε τριετή διάρκεια.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Το γεγονός ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί και εργασίες που απαιτούν σύνθετη σκέψη και πνευματικότητα αναλαμβάνοντας ακόμη και καθήκοντα δικηγόρου ενισχύει την πρόβλεψη που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Έλον Μασκ ότι κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εκτελεί κάθε είδους ανθρώπινη εργασία με την ανθρωπότητα να πρέπει να διαχειριστεί προς όφελος της αυτή την εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Νομικής Εταιρείας της Βρετανίας Νικ Έμερσον κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή ανέφερε: «Προς το παρόν και πιθανώς για πολλά χρόνια ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τη λειτουργία της νομικής εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από νομικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πελάτες έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά προβλήματα που ένα μηχάνημα δεν μπορεί ακόμη να διαχειρστεί και χρειάζεται ανθρώπινη κρίση για να διασφαλιστεί ότι οι αυτοματοποιημένες αποφάσεις δεν οδηγούν σε πιθανά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει επίσης μια τέχνη στη διαπραγμάτευση που η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να κυριαρχήσει»

Τα οφέλη

Από την πλευρά του ο Τζάγκερ Γκλουτσίνα επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Luminance αναφέρει ότι η τεχνολογία δεν στοχεύει στην αντικατάσταση των δικηγόρων, αλλά στην υποστήριξή τους ώστε να λειτουργούν καλύτερα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό κεφάλαιο στο μέλλον της νομικής εργασίας και ένα κεφάλαιο που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για πάντα. Αποθέτοντας τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στα χέρια μιας τεχνητής νοημοσύνης που είναι νόμιμα εκπαιδευμένη και κατανοεί την επιχείρησή σας, ελευθερώνουμε τους δικηγόρους ώστε να εστιάσουν τη δημιουργικότητά τους εκεί που μετράει» λέει ο Γκλουτσίνα.

Με τις νομικές ομάδες να ξοδεύουν έως και το 80 τοις εκατό του χρόνου τους για την εξέταση εγγράφων ρουτίνας, η Luminance υποστηρίζει ότι αυτά τα εργαλεία θα ελευθερώσουν τους δικηγόρους να επικεντρωθούν σε πιο σημαντικά ζητήματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η διαπραγμάτευση συμβάσεων και ειδικότερα οι συμφωνίες τήρησης απορρήτου μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, καθώς το συμβόλαιο πρέπει να πηγαίνει πέρα δώθε μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Ο Κόναγκ ΜακΚόρμικ ανώτερο στέλεχος της ProSapient, λέει ότι η νέα τεχνολογία θα επιταχύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα επιταχύνει το χρόνο για την υπογραφή και τελικά θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Όλες αυτές οι απόψεις βρίσκονται φυσικά υπό την αίρεση της καλπάζουσας εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Από εκεί που δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη για χρήση της ΑΙ στο νομικό τομέα και μάλιστα στο πεδίο μέσα σε 12 μόλις μήνες μετά την εμφάνιση της γενετικής νοημοσύνης (ChatGPT) έχουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαπραγματεύονται συμβόλαια και λειτουργούν ως συνήγοροι στα δικαστήρια. Οπότε μένει να δούμε την εξέλιξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό τομέα για να δούμε πώς θα τον επηρεάσει.


Naftemporiki.gr

Share: