Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Κυπριακών Επιχειρήσεων και η Σημασία της Κυβερνοασφάλειας
22 Ιουνίου 2024
Στον διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό κόσμο, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Digital Cyprus Survey 2024», που εκπονήθηκε από την IMR/University of NicosiaTM και παρουσιάστηκε από την διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Χριστίνα Κοκκάλου, η πορεία των κυπριακών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία και προκλήσεις.
Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο του 3ου Digital Cyprus Conference 2024, που διοργανώθηκε από την ECOMMBX. Ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν η μείωση στη χρήση πρακτικών κυβερνοασφάλειας, η οποία έφτασε στο 68% το 2024, από 76% το 2023. Το γεγονός αυτό έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ειδικών και των ηγετών μεγάλων οργανισμών, δεδομένης της αυξημένης απειλής των κυβερνοεπιθέσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP
Οι κυπριακές επιχειρήσεις αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός κυρίως μέσω της συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων (58%) και της συνεργασίας με εμπειρογνώμονες του κλάδου (57%). Οι στρατηγικές συνεργασίες αγγίζουν το 56%, ενώ η έρευνα αγοράς αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο για το 53% των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τις σημαντικότερες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι δεξιότητες και οι γνώσεις του προσωπικού καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 78%, ακολουθούμενες από την ύπαρξη ξεκάθαρης οπτικής και στρατηγικής (75%). Η κουλτούρα που προωθεί την αλλαγή και η τεχνολογική υποδομή καταλαμβάνουν το 62% και το 53% αντίστοιχα, ενώ η πελατοκεντρική προσέγγιση βρίσκεται στο 48%. Ωστόσο, μόλις το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ασφάλεια είναι η σημαντικότερη πτυχή, γεγονός που έχει προβληματίσει τους ειδικούς του κλάδου.
Ο Ανδρέας Δημητρίου, Chief Information Officer της C.A. Papaellinas Emporiki Ltd (AlphaMega), εξέφρασε την έκπληξή του για το χαμηλό ποσοστό που δίνει έμφαση στην ασφάλεια, τονίζοντας ότι αυτό αναμενόταν να είναι υψηλότερο. Στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τη σημασία της διευρυμένης εμβέλειας στην αγορά και των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης του πελάτη για την AlphaMega.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG
Ο Παντελής Νικολάου, Group Chief Information Officer της Lanitis E.C. Holdings Ltd, τόνισε ότι η χαμηλή εκτίμηση της ασφάλειας από τις επιχειρήσεις οφείλεται στην ελλιπή κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και των δυνατοτήτων της. Πρότεινε τη χρήση προγραμμάτων με αξιόλογα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν σε κρίσιμα μέρη της λειτουργίας των οργανισμών.
Ο Τρύφων Παπάζογλου, Country Manager της SoftOne Technologies Ltd, επισήμανε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, κάτι που επηρεάζει την αντίληψή τους για τη σημασία της ασφάλειας. Υπογράμμισε την ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Τέλος, ο Ανδρέας Κ. Παπαδόπουλος, Manager PwC Technology Consulting της PwC Cyprus, προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να μην περιορίζονται σε μικρής κλίμακας βελτιώσεις, αλλά να επικεντρώνονται στον τελικό στόχο της εξυπηρέτησης πελατών και της ορθής χρήσης των εργαλείων τεχνολογίας. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να δώσουν χρόνο στο προσωπικό τους να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες, για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη αποδοτικότητα.
Συμπερασματικά, η πορεία των κυπριακών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Η ανάγκη για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν κλειδιά για την επιτυχία στο ψηφιακό αυτό ταξίδι.