Ποιες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπουν την τηλεργασία σε δικαίωμα εκ του νόμου;

calendar icon

08 Νοεμβρίου 2021

⠀ -⠀ Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπουν την τηλεργασία σε δικαίωμα εκ του νόμου;

Τα τελευταία δύο χρόνια, η τηλεργασία έχει γίνει κοινός τόπος για εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Περίπου το 5% των Ευρωπαίων εργάζονταν από το σπίτι πριν την πανδημία. Σε κάποιες χώρες, αυτό το ποσοστό τετραπλασιάστηκε τους προηγούμενους 18 μήνες.

Η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας στην Ευρώπη, με πάνω από το 20% των ατόμων που εργάζονται, να έχουν την επιλογή να το κάνουν από το σπίτι τους. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν θα είχε επιβιώσει, χωρίς τη βοήθεια της εξ’ αποστάσεως ψηφιακής υποδομής.

Τώρα έχουν τεθεί ερωτήματα για το αν το νομικό πλαίσιο πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε να είναι αποδεκτή η ευέλικτη εργασία, δεδομένης της δημοφιλίας της σε μερικούς κλάδους. Μια δημοσκόπηση που έγινε νωρίτερα φέτος από την Slack, έδειξε ότι σχεδόν το 1/3 των Βρετανών εργαζομένων δεν θα ήθελαν να κάνουν αίτηση για μια δουλειά, εάν δεν υπήρχε η επιλογή της τηλεργασίας.

Η Πορτογαλία έχει ανοίξει το δρόμο σ’ αυτό το ζήτημα με την έκδοση της «Πράσινης Βίβλου για το Μέλλον της Εργασίας», που αναλύει τα μέτρα για την τηλεργασία και την υβριδική εργασία που πρέπει να προσφερθούν ως μια αυτοματοποιημένη πρόβλεψη για τους εργοδότες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Μιγκέλ Καμπρίτα ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να κινηθούν γρήγορα ώστε να ρυθμίσουν το νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, θεωρώντας ότι η γρήγορη δράση θα αυξήσει τις ευκαιρίες και να μειώσει τους κινδύνους.

Η κριτική που υπάρχει είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει εταιρικό χάος τα επόμενα χρόνια.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΤΩΝ


Ποιες χώρες προσφέρουν την τηλεργασία ως δικαίωμα εκ του νόμου;

Γερμανία

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει θεμελιώσει πολύ ισχυρά τους στόχους της σε πρόσφατους νόμους. Τον προηγούμενο Ιανουάριο, έγινε υποχρεωτικό για όλους τους εργοδότες να προσφέρουν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι, με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα λειτουργίας.

Αυτό προσφέρεται ως επιλογή, αντί ως υποχρέωση, για όλο το εργατικό δυναμικό να μείνει σπίτι του. Οι εργοδότες ενθαρρύνονται μάλιστα να προσφέρουν ευέλικτο ωράριο, καθώς η μάχη της Γερμανίας ενάντια στον κορονοϊό συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, θα δίνουν λόγο στις τοπικές αρχές και θα εξηγούν γιατί δεν το κάνουν.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έθεσε σε λειτουργία ένα προσωρινό νομικό καθεστώς τηλεργασίας. Ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο όσο η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Οι προϋποθέσεις που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2021, περιλαμβάνουν: υποχρεωτική τηλεργασία εφόσον τα καθήκοντα και οι συνθήκες ζωής του εργαζομένου το επιτρέπουν και εφόσον ο εργοδότης παρέχει τον αναγκαίο εξοπλισμό για να ολοκληρώσει την εργασία του.

Παραβιάσεις του συγκεκριμένου καθεστώτος θεωρούνται σοβαρό παράπτωμα και τιμωρούνται με πρόστιμα μεταξύ 2.040-61.200 ευρώ, ανεξαρτήτου του μεγέθους της επιχείρησης.

Ποιες χώρες σχεδιάζουν να προσφέρουν την τηλεργασία ως δικαίωμα εκ του νόμου;

Το Δουβλίνο είναι μια από τις πόλεις που επιλέγουν οι εταιρίες τεχνολογίας με ευέλικτες εργασιακές συνθήκες. Η εφαρμογή νέας νομοθεσίας είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο, η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα έχει να κάνει λιγότερο με το τι έχουν κάνει οι χώρες και περισσότερο με το τι θα κάνουν.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


Ιρλανδία

Η μεγάλη αναλογία όσων εργάζονται εξ’ αποστάσεως στην χώρα, αποτελεί την κινητήρια δύναμη στα νέα σχέδια της χώρας να προσφέρει ευέλικτες εργασιακές επιλογές. Η ιρλανδική κυβέρνηση στοχεύει να κάνει διαθέσιμη για όλους τους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους, την υβριδική εργασία, μέχρι την επόμενη χρονιά.

Από εδώ και στο εξής οι εργοδότες θα χρειάζονται μια πολύ καλή δικαιολογία για να απορρίψουν ένα αίτημα τηλεργασίας. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενθαρρύνονται να δαπανούν μέχρι το 20% του εργασιακού τους χρόνου, εκτός γραφείου.

Θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τις εταιρίες να παρέχουν και να πληρώνουν ασφαλή και κατάλληλο εξοπλισμό για τους τηλεργαζόμενους.

Ρωσία

Η Ρωσία εστιάζει τώρα στην υλική υποστήριξη για τους τηλεργαζόμενους. Οι εργοδότες πρέπει να να παρέχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα μέσα για να εκπληρώνουν τα εργασιακά τους καθήκοντα, αν θέλουν να να τηλεργαστούν. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν χρήματα για λογισμικό, καρέκλες και γραφεία.

Βρετανία

Τα σχέδια της Βρετανίας για τη νομική ρύθμιση της τηλεργασίας είναι λίγο πιο ασαφή. Η εφημερίδα Guardian ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Downing Street «σχεδιάζει να φέρει νομοσχέδιο που θα κάνει την τηλεργασία βασική επιλογή, δίνοντας το δικαίωμα στους εργαζομένους να τη ζητήσουν». Εντελώς διαφορετικές απόψεις διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων εκτροχίασαν τη διαδικασία και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του νέου νόμου.

Γαλλία

Η Γαλλία είναι η χώρα που εφάρμοσε τα περίφημα μέτρα που βάζουν όρια ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή των εργαζομένων και το δικαίωμά τους να αποσυνδέονται από την εργασία. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2016, αλλά δεν αφορά ακριβώς το ίδιο ζήτημα.

Η τηλεργασία δεν προσφέρεται ως βασική επιλογή στην περιγραφή των εργασιακών καθηκόντων. Αλλά όπως και στην Γερμανία, οι Γάλλοι εργοδότες πρέπει να έχουν μια πολύ καλή δικαιολογία για να αρνηθούν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά άρθρα, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με την τηλεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Share: