Πόθεν έσχες: Το Νέο Σύστημα Οικονομικού και Περιουσιακού Ελέγχου των Πολιτικών
29 Σεπτεμβρίου 2022
Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν την ευκαιρία να κληροδοτήσουν τις βάσεις για ένα σύστημα διαφάνειας, με το οποίο -φαινομενικά- θα ρυθμιστεί μια και καλή το θέμα με τα περιουσιακά στοιχεία και τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Ζήτημα που εδώ και δεκαετίες συζητείται στο κοινοβούλιο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τώρα κατά πόσον η νέα αυτή απόπειρα θα εξελιχθεί σε ακόμη μια κίνηση εντυπωσιασμού, αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί λίαν συντόμως.
Ο λόγος για την εγκαθίδρυση του συστήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα στα ΠΕΠ να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η νέα τεχνολογία για το ευρύτερα γνωστό ως «Πόθεν Έσχες», πιθανόν να είναι έτοιμη ακόμη και τον Οκτώβριο. Μέσω του υπό ανάπτυξη συστήματος, οι πολιτικοί θα μπορούν να υποβάλλουν σε πλατφόρμα την δήλωσή τους. Αυτά σε πρώτη φάση.
Σε δεύτερη φάση, θα γίνει διασύνδεση του εν λόγω συστήματος με άλλες βάσεις δεδομένων για άντληση πληροφοριών και πραγματοποίηση αυτόματων ελέγχων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών από το Φθινόπωρο του 2021 μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου (2022), θα προωθηθούν οι σχετικές τροποποιήσεις στον οικείο νόμο.
Όλα αυτά προκύπτουν από τα όσα διαμείφθηκαν σε επτά συνεδρίες της επιτροπής Θεσμών, στην οποία ανατέθηκε η αποστολή να διευθετήσει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που αφορά τις προβληματικές μέχρι τώρα δηλώσεις ΠΕΠ, αλλά και τα δάνεια που έχουν. Πρόκειται για ένα ουσιώδες κεφάλαιο, που έχει στιγματιστεί από την υποκρισία αξιωματούχων και πολιτικών. Οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δήλωναν την ανάγκη για διαφάνεια, αλλά στην κρίσιμη στιγμή υπεξέφευγαν.
Για την τεχνική υλοποίησης του πιο πάνω συστήματος δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος ενώπιον βουλευτών. Συμμετείχε σε τρεις τουλάχιστον συνεδρίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών (6/10/2021, 3/11/2021 και 29/6/2022) με αντικείμενο συζήτησης για τον «Περί του Προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (δήλωση και έλεγχος περιουσίας) τροποιητικού νόμου του 2021».
Ο κ. Κόκκινος, ενημέρωσε την επιτροπή ότι αναπτύσσει το εν λόγω σύστημα, σε συνεργασία με το Τριμελές Συμβούλιο που προβλέπεται στον περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρα τίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο[Ν.50(Ι)/2004].
ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Διασύνδεση και με τράπεζες
Βάσει των όσων ανέφερε, το σύστημα αυτό θα ξεγυμνώνει τα πολιτικά πρόσωπα. Για σκοπούς διενέργειας αποτελεσματικού ελέγχου των εκάστοτε υποβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων, προωθείται η διασύνδεση του μηχανογραφημένου συστήματος για το «πόθεν έσχες» με το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ώστε να είναι εφικτή η διενέργεια αυτοματοποιημένου ελέγχου. Το Υφυπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τραπεζικούς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΠΕΠ.
Μάλιστα, θα επιτρέπεται μόνο η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή της μεθόδου συγκριτικής εκτίμησης περιουσιακών στοιχείων και να εντοπίζονται τυχόν διαφοροποιήσεις στην αξία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
Κάθε Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο θα έχει δικό του προσωπικό λογαριασμό, με κώδικα πρόσβασης σε αυτό και να παρέχεται η δυνατότητα σε αυτό να καταχωρεί τυχόν διαφοροποιήσεις στα περιουσιακά του στοιχεία.
Philenews - Φάνης Μακρίδης