Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν στον κλάδο του fintech το 2022
27 Ιανουαρίου 2022
Ο παγκόσμιος κλάδος του fintech αναπτύχθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο το περασμένο έτος σημείωσε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αναπτύσσοντας την ίδια στιγμή πολλές νέες καινοτομίες. Η χρηματοδότηση για τις fintech επιχειρήσεις διεθνώς το 2021 ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2020 κατά 96%. Παράλληλα την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των νέων fintech decacorns, ενώ περισσότερες από 6 στις 10 early stage χρηματοδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ, της παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης στον κλάδο του fintech. Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις της περσινής χρονιάς, η δυναμική των επιχειρήσεων που συνδυάζουν τα χρηματοοοικονομικά με την τεχνολογία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό και το 2022, ενώ νέες τάσεις αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Έκρηξη στην ενσωματωμένη χρηματοοικονομική
Η ενσωματωμένη χρηματοοικονομική έχει αρχίσει να κατακτά τον κόσμο των χρηματοοικονομικών και η ανάπτυξή της είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2022. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε μια παραδοσιακά μη χρηματοοικονομική πλατφόρμα. Ειδικότερα, επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Ένα παράδειγμα ενσωματωμένης χρηματοοικονομικής είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή ταξί που περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη λύση πληρωμής.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ
Ένα βασικό κομμάτι της ενσωματωμένης χρηματοοικονομικής είναι το μοντέλο buy now-pay later, το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει mainstream τη νέα χρονιά, με λύσεις όπως η PayPal, και η Klarna οι οποίες προσφέρουν στους πελάτες ακριβώς αυτό που χρειάζονται στις ηλεκτρονικές αγορές-συναλλαγές. Μία εύκολη και απρόσκοπτη διαδικασία.
Τα ενσωματωμένα επενδυτικά προγράμματα καθιστούν τον ανερχόμενο κλάδο της ενσωματωμένης χρηματοοικονομικής ακόμα πιο προσιτό, προσφέροντας εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε κεφάλαια και μετοχές. Ένας βασικός παίκτης σε αυτήν την αγορά είναι το Acorns, μια ενσωματωμένη επενδυτική εφαρμογή που στρογγυλοποιεί τα «ψιλά» ρέστα των χρηστών της από τις αγορές, επιτρέποντάς τους αυτόματα να αποταμιεύουν και να επενδύουν. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που είναι πιθανό να αναπτυχθεί εκθετικά το επόμενο έτος.
Ψηφιακές one-stop λύσεις
Οι προβλέψεις για τη σταθερή τροχιά ανάπτυξης των digital-only τραπεζών την περσινή χρονιά, αποδείχθηκαν αληθείς, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό τη νέα χρονιά να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο έρεισμα στην ευρύτερη αγορά των χρηματοοικονομικών. Η κρίση της πανδημίας προκάλεσε, μεταξύ άλλων, μια συνολική μετάβαση των καταναλωτών σε υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής, με τα φυσικά καταστήματα των τραπεζών να παραμένουν κλειστά για τους πελάτες στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.
Πέρυσι, μια μελέτη της McKinsey έδειξε ότι οι ψηφιακές πληρωμές συγκαταλέγονται μεταξύ των fintech προϊόντων με τη μεγαλύτερη δυναμική. Η νέα γενιά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κάλυψαν ένα πάγιο αίτημα των καταναλωτών, εν μέσω της πανδημίας αξιοποιώντας τις fintech λύσεις. Ειδικότερα, κατάφεραν να προσφέρουν αποκλειστικά ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες , εξαλείφοντας την ανάγκη για φυσική επαφή. Καθώς η κρίση της covid-19 συνεχίζεται, ολοένα και περισσότερα ψηφιακά ιδρύματα θα παρέχουν remote υπηρεσίες.
Περισσότερες και βελτιωμένες ψηφιακές λύσεις για τις ΜμΕ
Η πανδημία οδήγησε σε τεράστια αύξηση στις παραδόσεις κατ’ οίκον και μαζί με αυτό ήρθε και η αντίστοιχη επέκταση στο διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό με τη σειρά του πρόσφερε σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, η συνολική ροή διασυνοριακών πληρωμών αυξάνεται, αυτή τη στιγμή με ρυθμό περίπου 5%, ετησίως, ενώ η αξία τους προβλέπεται να ξεπεράσει τα 156 τρις. δολάρια έως το 2022.
Όμως, ενώ στους πελάτες προσφέρονται ήδη απλές λύσεις πληρωμής για την αγορά προϊόντων από όλο τον κόσμο, πολλές ΜμΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τις συναλλαγές με το εξωτερικό. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο παγκόσμιο πλαίσιο πληρωμών για τους πελάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΜμΕ είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν τις συχνά οικονομικά μη συμφέρουσες λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο μακρύς κατάλογος των κανονισμών εμποδίζει τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά βασικών υπηρεσιών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ΜμΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στη συγκέντρωση κεφαλαίου κίνησης και στην ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης γενικότερα.
Ωστόσο, συνεχώς αναδύονται νέες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των BaaS πλατφορμών οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες συναλλάγματος, όπως η OpenPayd, η Curve, η Stripe και η Airwallex. Το 2022 αναμένεται να σημειωθεί μια μεγάλη αύξηση στη χρήση αυτών των πλατφορμών, καθώς και η εμφάνιση νέων παικτών στην αγορά.
Στροφή των «παραδοσιακών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κρυπτονομίσματα και NFTs
Ενώ πολλοί οικονομικοί αναλυτές εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία blockchain μπορεί να προκαλέσει disrupt στον κλάδο της τραπεζικής, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες τράπεζες αρχίζουν να αξιοποιούν οι ίδιες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα μεγάλων αποδόσεων που προσφέρουν. Ενδεικτικά, η BNP Paribas ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει να εξετάζει πώς μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία blockchain σε ένα μεγάλο μέρος των προσφερόμενωγ υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ο όμιλος NASDAQ OMX ανακοίνωσε πως εργάζεται πάνω στην τεχνολογία των blockchains για να «μειώσει το χρόνο, τα κόστη και τα σημεία τριβής στις κεφαλαιαγορές».
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του blockchain είναι ότι παρέχει ασυναγώνιστη ασφάλεια σε όλο το εύρος των συναλλαγών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα διαχείρισης ταυτότητας. Το blockchain χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της απάτης και για τη διαχείριση ρυθμιστικών και ελεγκτικών θεμάτων.
Τέλος, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ταχύτητα των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε ένα blockchain. Η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων, τις πληρωμές, ακόμη και τις επενδύσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τα σφάλματα που προκαλούν καθυστερήσεις και αυξημένα κόστη.
Νέες PaaS λύσεις
Ένα βασικό γνώρισμα των fintech εταιρειών είναι πως πάντα προσπαθούν πάντα να εξισορροπήσουν δύο βασικά στοιχεία των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους. Την αποδοτικότητα και την ασφάλεια. Με τους ταχύτατα αυξανόμενους χρηματοοικονομικούς ρυθμιστικούς κανόνες σε πολλά μέρη του κόσμου, τα APIs για τα δεδομένα των πελατών φαίνονται ως μια λογική λύση. Οι PaaS (Platform as a Service) λύσεις ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες και τις fintech εταιρείες να προσαρμοστούν στις κανονιστικές αλλαγές μέσω μιας προσαρμοσμένης υποδομής, που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν το cloud.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:Γιατί η MySeminars αποτελεί ισχυρό εργαλείο και σύμμαχο για κάθε λειτουργό Ανθρώπινου Δυναμικού (HR)
- ΑΡΘΡΟ:Τα 5+1 μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ σε σχέση με το παραδοσιακό
- ΑΡΘΡΟ:Πώς η καινοτομία οδηγεί στην ανάπτυξη;
- NEA:Σεμινάριο Κυπριακού Εταιρικού Δικαίου για Corporate Administrators τον ερχόμενο Φεβρουάριο
- NEA:Το KES College ανακοινώνει για το 2022 τη πλουσιότερη συλλογή σεμιναρίων των τελευταίων χρόνων
- NEA:CIIM: Νέα Σεμινάρια ανακοινώνονται καθημερινά για το Β εξάμην