Πόσο γερά είναι τελικά τα κτήρια στην Κύπρο;
13 Φεβρουαρίου 2023
Το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα γηρασμένο κτηριακό απόθεμα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να φωνάζει ότι δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί οι τακτικοί έλεγχοι στα κτήρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η κρατική αδιαφορία είναι εγκληματική.
Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της σταθερότητας των κτηρίων στην Κύπρο, αλλά και της αξιοπιστίας των κατασκευαστικών υλικών που χρησιμοποιούνται. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό μας είχε απασχολήσει πάλι το καλοκαίρι του 2022, όταν μπαλκόνια, το ένα μετά το άλλο κατέρρεαν, και άνθρωποι τραυματίζονταν.
Εγκληματική αδιαφορία
Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), απ' την πλευρά του, εξακολουθεί να φωνάζει και να ισχυρίζεται ότι εδώ και χρόνια ζητά να θεσμοθετηθεί η τακτική επιθεώρηση των οικοδομών, δεχόμενο ωστόσο κατηγορίες ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στους μηχανικούς. Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής, μιλώντας στον «Π», ανέφερε ότι στην Κύπρο κάνουμε λόγο για ένα γερασμένο κτηριακό απόθεμα, καθώς τα κτήρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν το 1994 δεν διαθέτουν τις κατάλληλες αντισεισμικές προδιαγραφές. «Εμείς ως ΕΤΕΚ, αυτό που ζητάμε είναι δύο πράγματα. Πρώτον τη θεσμοθέτηση των τακτικών επιθεωρήσεων ανά 5-10 χρόνια. Δηλαδή το αντίστοιχο M.O.T. των κτηρίων και την παροχή από το κράτος κινήτρων έτσι ώστε να υπάρχει δομοστατική αναβάθμιση των κτηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ανησυχία του ΕΤΕΚ εστιάζεται κυρίως στα παλιά κτήρια, λόγω της μεγάλης τους ηλικίας και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σχεδιαστεί πριν από την εφαρμογή αντισεισμικού κώδικα, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ταυτόχρονα, η παντελής έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των κτηρίων που παρατηρείται στη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να εντείνει τα προβλήματα στα κτήρια αυτά και να αυξάνει τη δομική τους τρωτότητα. Με αφορμή τον σεισμό, το ΕΤΕΚ με ανακοίνωσή του, επανέλαβε πως βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας. Με αυτό το δεδομένο, το Επιμελητήριο κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, σε συνδυασμό με μία δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε ολιστικές εργασίες συντήρησης και δομοστατικής αναβάθμισης των οικοδομών τους, με προτεραιότητα τις οικοδομές δημόσιας χρήσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Ανησυχούν οι αρχιτέκτονες
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του εκ νέου την ανησυχία του για την επικινδυνότητα κτηρίων και ασφάλειας των πολιτών, το οποίο πρόβλημα δημιουργείται, όπως αναφέρει, από το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, που ορίζει τη διαδικασία κατεδάφισης ετοιμόρροπων και αποκατάστασης επικίνδυνων οικοδομών, αλλά κυρίως την αδυναμία σύνταξης και επίδοσης εκθέσεων αυτοψίας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Παράλληλα, ο σύλλογος ανέφερε ότι «η θέσπιση ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων είναι αναγκαία, ώστε η πολιτεία να αποκτήσει πραγματική εικόνα σε τεχνικό επίπεδο, είτε πρόκειται για δημόσιο, είτε ιδιωτικό κτήριο».
Χωρίς πρότυπα μέχρι τα μέσα '80
Και απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων (UEPG) Αντώνης Αντωνίου Λατούρος, μιλώντας στον «Π», εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με τα προϊόντα που διοχετεύει το κάθε λατομείο, ποιος τα πιστοποιεί και βάσει ποιων προτύπων χτίζονταν από το παρελθόν μέχρι σήμερα όλες οι οικοδομές στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα πρότυπα εισήχθησαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν μόνο κυπριακά, δηλαδή ίσχυαν μόνο στην Κύπρο. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν επίσημα πρότυπα βάσει των οποίων θα έπρεπε να χτίζονταν οι οικοδομές, με αποτέλεσμα οι μέθοδοι και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνταν να είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Κομβικό το 2005
Τα πράγματα άλλαξαν μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα το 2005, όταν εισήχθησαν στη χώρα τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δηλαδή τα πρότυπα τα οποία ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι πάνω σε αυτές τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάθε χώρα εισαγάγει και τις δικές της παραμέτρους, ανάλογα με το ανάγλυφο, το πέτρωμα του εδάφους κ.λπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα σχετικά με την πιστοποίηση των υλικών και τις προδιαγραφές ανέγερσης οικοδομών άρχισαν να γίνονται πολύ καλύτερα απ' τη στιγμή που εισήχθησαν στην Κύπρο οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Και αυτό γιατί οι έλεγχοι άρχισαν να γίνονται πολύ συχνότερα απ' ό,τι παλιότερα.
Πολίτης-Ναταλία Κ. Δαλιάνη