Ψηφιακά αναλφάβητη η Κύπρος σύμφωνα με την Κομισιόν

calendar icon

07 Ιουλίου 2023

⠀ -⠀ Καινοτομία/Start Ups
⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
⠀ -⠀ Πληροφορική - Χρήστες
Ψηφιακά αναλφάβητη η Κύπρος σύμφωνα με την Κομισιόν

Ψηφιακά αναλφάβητη είναι η Κύπρος, καθώς ένας στους δύο πολίτες της δεν διαθέτει ούτε τις βασικές δεξιότητες. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2022, η χώρας μας υστερεί σε σχέση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών μελών, καθώς βρίσκεται στην 20ή θέση της σχετικής κατάταξης.

Με αφορμή τα εν λόγω στοιχεία, ο υφυπουργός Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, μίλησε στον «Φ» για τις δράσεις που σχεδιάζονται με σκοπό την ενδυνάμωση και κατάρτιση όλων των πολιτών της Κύπρου ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022, ο οποίος αποτελεί εργαλείο της Κομισιόν για την παρακολούθηση της ψηφιακής προόδου, κατατάσσει την Κύπρο στην 20ή θέση μεταξύ των 26 κρατών μελών της ΕΕ, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 48,4 με το μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στους 52,3 βαθμούς. Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι Φινλανδία (69,6), Δανία (69,3), Ολλανδία (67,4), Σουηδία (65,2) και Ιρλανδία (62.7). Αντιθέτως, τις χειρότερες καταγράφουν οι Ρουμανία (30,6), Βουλγαρία (37,7), Ελλάδα (38,9), Πολωνία (40,5) και Σλοβακία (43,4).


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Ανθρώπινο κεφάλαιο, συνδεσιμότητα, ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Παρά τη σχετική πρόοδο της Κύπρου, εντούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις η βαθμολογία μας εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

1. Στο πυλώνα ανθρώπινο κεφάλαιο, η Κύπρος σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις της, και κατατάσσεται στην 21η θέση εντός της ΕΕ με βαθμολογία 41,8. Όπως προκύπτει, το 50% των πολιτών ηλικίας 16 έως 74 ετών δεν έχει ούτε τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Μόλις το 21% του πληθυσμού έχει ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών και το 60% έχει τουλάχιστον βασικές δεξιότητες δημιουργίας περιεχομένου. Χαμηλό είναι, επίσης, το ποσοστό των ειδικών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της Κύπρου καθώς ανέρχεται στο 3,9% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ στο 4,5%. Από αυτούς τους επαγγελματίες, μόλις το 19% είναι γυναίκες. Οι πτυχιούχοι του κλάδου αντιπροσωπεύουν το 2,7% του συνόλου των Κυπρίων πτυχιούχων, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ στο 3,9%. Πάντως, η Κύπρος παρουσιάζει καλές επιδόσεις (25%) όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρέχουν κατάρτιση στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 20%.

2. Στον πυλώνα ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες η Κύπρος κατατάσσεται χαμηλά, στην 20ή θέση με βαθμολογία 57,5 έχοντας λάβει δέκα μονάδες λιγότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, οι επιδόσεις της όσον αφορά τα ανοικτά δεδομένα υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ, με βαθμολογία 91% έναντι 81%. Το επίπεδο διαδικτυακής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δημόσιων αρχών και του ευρύτερου κοινού σημείωσε περαιτέρω βελτίωση, καθώς το 63% των Κύπριων χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιούν ενεργά υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όμως, σημειώνει χαμηλές επιδόσεις με βαθμολογία 31 για τα προσυμπληρωμένα έντυπα (έναντι 64 στην ΕΕ). Επιπλέον, στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, η Κύπρος παραμένει κάτω από τον μέσο όρο του 75 της ΕΕ, με βαθμολογία 56.

3. Στον πυλώνα ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Κύπρος κατατάσσεται στη 17η θέση. Το ποσοστό επιτυγχάνεται καθώς το 66% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του 55% της ΕΕ. Οι κυπριακές επιχειρήσεις αξιοποιούν, επίσης, τις τεχνολογικές δυνατότητες ανταλλάσσοντας πληροφορίες ηλεκτρονικά (34%) και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (42%). Το 17% των κυπριακών επιχειρήσεων πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις, όμως οι διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις ανέρχονται στο 8%.

4. Στον πυλώνα συνδεσιμότητα η Κύπρος κατατάσσεται στη 12η θέση το 2022, καθώς ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη δικτύων σταθερών και κινητών επικοινωνιών.


Philenews-Δέσποινα Ψύλλου

Share: