Σαμ Αλτμαν: Η Open AI δεν έχει ανάγκη τα άρθρα των New York Times για το chatGPT
25 Ιανουαρίου 2024
«Εκπληκτος» από τη μήνυση των New York Times κατά της εταιρείας του, OpenAI, δήλωσε ο CEO Σαμ Αλτμαν απαντώντας ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της δεν χρειάζεται να εκπαιδεύονται στα δεδομένα του εν λόγω μέσου ενημέρωσης.
Περιγράφοντας τη νομική ενέργεια ως «περίεργο πράγμα», ο Άλτμαν δήλωσε ότι η OpenAI βρισκόταν σε «παραγωγικές διαπραγματεύσεις» με τους Times πριν γίνει γνωστή η αγωγή της εφημερίδας. Σύμφωνα με τον Αλτμαν, η OpenAI ήθελε να πληρώσει στο εκδοτικό μέσο «πολλά χρήματα για να εμφανίσει το περιεχόμενό του» στο ChatGPT, το δημοφιλές chatbot AI της εταιρείας.
«Ήμασταν τόσο έκπληκτοι όσο κανείς άλλος όταν διαβάσαμε ότι μας έκαναν μήνυση από τους New York Times. Αυτό ήταν κάπως περίεργο», είπε ο επικεφαλής της OpenAI στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την Πέμπτη.
Πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί τόσο πολύ από τη μήνυση των NYT και ότι η επίλυση αυτής της διαφοράς δεν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την OpenAI. «Είμαστε ανοιχτοί στην εκπαίδευση [AI] στους New York Times, αλλά δεν είναι η προτεραιότητά μας», είπε ο Altman μπροστά σε ένα κατάμεστο πλήθος στο Νταβός.
«Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να εκπαιδευόμαστε στα δεδομένα τους», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν. Οποιαδήποτε συγκεκριμένη πηγή εκπαίδευσης, δεν κάνει τη διαφορά για εμάς».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
«Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων»
Οι New York Times μήνυσαν τόσο τη Microsoft όσο και την OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους, κατηγορώντας τις εταιρείες για υποτιθέμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μέσω της χρήσης των άρθρων τους ως δεδομένα εκπαίδευσης για τα μοντέλα της AI. Οι NYT επιδιώκουν να λογοδοτήσει η Microsoft και η OpenAI για «δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές ζημιές» που σχετίζονται με την «παράνομη αντιγραφή και χρήση των μοναδικών πολύτιμων έργων των Times».
Μάλιστα οι NYT έδειξαν παραδείγματα στα οποία το ChatGPT παρουσίασε σχεδόν πανομοιότυπες εκδόσεις των ιστοριών των NYT. Η OpenAI αμφισβήτησε από τη μεριά της τους ισχυρισμούς των NYT.
Η νομική ενέργεια έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι περισσότεροι εκδότες από τον κλάδο της ενημέρωσης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν παρόμοια δικαστική οδό κατά της OpenAI χρησιμοποιώντας παρόμοιους ισχυρισμούς. Άλλα εκδοτικά συγκροτήματα προσπαθούν να συνεργαστούν με την εταιρεία για να αδειοδοτήσουν το δικό τους περιεχόμενο, αντί να το πολεμήσουν στα δικαστήρια. Η Axel Springer, για παράδειγμα, έχει μια συμφωνία με την εταιρεία όπου αδειοδοτεί το περιεχόμενό της.
Η OpenAI απάντησε στη μήνυση των NYT νωρίτερα αυτό το έτος, επισημαίνοντας σε δήλωσή της ότι οι περιπτώσεις «αναπαραγωγής» ολόκληρων «απομνημονευμένων» τμημάτων συγκεκριμένων κομματιών περιεχομένου ή άρθρων, «είναι ένα σπάνιο σφάλμα που προσπαθούμε να μηδενίσουμε .»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Τα σχόλια του Άλτμαν απηχούν τις παρατηρήσεις που έκανε ο ηγέτης της τεχνητής νοημοσύνης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg στο Νταβός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο Άλτμαν είπε ότι δεν ανησυχούσε τόσο για τη μήνυση των NYT, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του εκδοτικού συγκροτήματος και επισήμανε ότι θα υπήρχαν πολλοί τρόποι για τη δημιουργία εσόδων από το περιεχόμενο ειδήσεων στο μέλλον.
“Υπάρχουν όλα τα αρνητικά του ότι αυτοί οι άνθρωποι λένε, ω, ξέρετε, μην το κάνετε αυτό, αλλά τα θετικά είναι ότι θα υπάρξουν υπέροχοι νέοι τρόποι για να καταναλώνετε και να δημιουργείτε έσοδα από ειδήσεις και άλλο δημοσιευμένο περιεχόμενο” εξήγησε ο Άλτμαν.
«Και για κάθε περίπτωση των New York Times, έχουμε πολλά περισσότερα σούπερ παραγωγικά πράγματα για τους ανθρώπους που είναι ενθουσιασμένοι να χτίσουν το μέλλον και να μην κάνουν θεατρινισμούς».
Ο Aλτμαν πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η OpenAI θα μπορούσε να τροποποιήσει τα μοντέλα GPT της εταιρείας, έτσι ώστε να μην επαναφέρουν ιστορίες ή χαρακτηριστικά που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο λέξη προς λέξη.
«Δεν θέλουμε να επαναφέρουμε το περιεχόμενο κάποιου άλλου», είπε. «Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Νομίζω ότι μπορούμε να ρίξουμε αυτόν τον αριθμό κάτω, πιο κάτω και πιο κάτω, αρκετά χαμηλά».