Σε τροχιά εκσυγχρονισμού η Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
24 Οκτωβρίου 2024
Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό δύο από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Στόχος των αλλαγών είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα αυτών των θεσμών, με τρόπο που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της σύγχρονης Κυπριακής κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε επίσημα από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η σύσταση Επιτροπής
Για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών, έχει διοριστεί μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από διακεκριμένους νομικούς και λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας. Η Επιτροπή θα κληθεί να επεξεργαστεί τις θεσμικές και συνταγματικές πτυχές των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Μεταξύ των μελών της Επιτροπής συγκαταλέγονται οι νομικοί Δρ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολύβιος Πολυβίου και Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, καθώς και οι Εισαγγελείς της Δημοκρατίας Έλενα Παπαγεωργίου και Γιάννα Χατζηχάννα. Η προσέγγισή τους θα βασιστεί σε γνωματεύσεις από διακεκριμένους πρώην δικαστές, όπως ο Δρ. Δημήτρης Χατζηχαμπής και ο Παναγιώτης Καλλής, οι οποίοι θα αναλύσουν τις συνταγματικές πτυχές των σχεδιαζόμενων αλλαγών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι στόχοι των αλλαγών
Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να επιλύσουν θεσμικά ζητήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας, με κύριο πρόβλημα τον διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και δημόσιος κατήγορος. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να διαχωριστούν αυτοί οι δύο ρόλοι, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των διαδικασιών και η αποφυγή ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας ξεχωριστής υπηρεσίας Δημόσιου Κατήγορου, που θα επιβλέπεται από υψηλόβαθμο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας ή τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκύψουν συνταγματικά ζητήματα, εάν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος. Ορισμένοι νομικοί, όπως ο Κώστας Βελάρης, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χωρίς να προκύψουν σοβαρές συνταγματικές αντιθέσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG
Εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο συλλογικού συστήματος λειτουργίας, μέσω της σύστασης Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό το νέο σώμα θα απαρτίζεται από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, καθώς και από τρεις επιπλέον Ελεγκτές. Οι αλλαγές αυτές δεν φαίνεται να εγείρουν συνταγματικά ζητήματα, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις συνταγματικές διατάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορεί να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας που θα ελέγχει τη διαχείριση των κρατικών πόρων με μεγαλύτερη αμεροληψία και αποτελεσματικότητα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Τα επόμενα βήματα
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο, καθώς καλείται να επεξεργαστεί προσεκτικά όλα τα συνταγματικά και θεσμικά ζητήματα που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση αυτή, θα προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση των απαραίτητων νομοσχεδίων, τα οποία θα υποβληθούν στη Βουλή για έγκριση.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα των κορυφαίων θεσμών της. Ο εκσυγχρονισμός της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον στόχο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια διοίκηση.