ΣτΕ: Νέοι Κανόνες για την Αξιολόγηση ESG: Τι Αλλάζει για Επιχειρήσεις και τους Επενδυτές

calendar icon

17 Δεκεμβρίου 2024

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
⠀ -⠀ Νομοθεσία, Νομική & Δικηγόροι
⠀ -⠀ Οργάνωση/Διοίκηση/Ηγεσία
ΣτΕ: Νέοι Κανόνες για την Αξιολόγηση ESG: Τι Αλλάζει για Επιχειρήσεις και τους Επενδυτές

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε έναν νέο κανονισμό που εισάγει ενιαία και συγκρίσιμα κριτήρια για την αξιολόγηση των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) πρακτικών των επιχειρήσεων. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των αξιολογήσεων ESG, ενισχύοντας τη δυναμική των βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είναι οι Αξιολογήσεις ESG και γιατί είναι Σημαντικές

Οι αξιολογήσεις ESG παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι επιχειρήσεις επηρεάζουν την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ αποκαλύπτουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που σχετίζονται με ζητήματα βιωσιμότητας. Στη σημερινή εποχή, όπου η βιωσιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα, οι βαθμολογίες ESG έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη ροή κεφαλαίων σε βιώσιμα προϊόντα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ESG


Παρά τη σημασία τους, η έλλειψη παγκόσμιων προτύπων έχει οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και ασάφειες σχετικά με την αξιοπιστία τους. Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, δημιουργώντας ένα συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τις αξιολογήσεις ESG στην ΕΕ.

Τι Αλλάζει με τους Νέους Κανονισμούς

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός περιλαμβάνουν:

  1. Εποπτεία από την ESMA

    Οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG που εδρεύουν στην ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν εξουσιοδότηση και να εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Αυτό διασφαλίζει τη συμμόρφωση με αυστηρά πρότυπα διαφάνειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιούνται.

  2. Αυστηρότεροι Κανονισμοί για Διεθνείς Παρόχους

    Οι πάροχοι εκτός ΕΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ένωση θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς μέσω αναγνώρισης από εξουσιοδοτημένο φορέα της ΕΕ ή να περιλαμβάνονται στο μητρώο ESG της ΕΕ.

  3. Αποφυγή Συγκρούσεων Συμφερόντων

    Ο κανονισμός εισάγει την αρχή του διαχωρισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την αποτροπή συγκρούσεων συμφερόντων, ενισχύοντας την ακεραιότητα των αξιολογήσεων.

  4. Ενίσχυση της Διαφάνειας

    Οι πάροχοι αξιολογήσεων καλούνται να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία τους, παρέχοντας στους επενδυτές μεγαλύτερη σαφήνεια και αξιοπιστία.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ο κανονισμός θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, με εφαρμογή 18 μήνες αργότερα.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τις Επιχειρήσεις

Η ένταξη κριτηρίων ESG στις στρατηγικές των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία, το 98% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ανέφεραν δεδομένα ESG το 2022. Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για την ακρίβεια και την επαλήθευση των δεδομένων αυτών, καθώς το 94% των επενδυτών υποψιάζεται ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας περιέχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP


Ο νέος κανονισμός προσφέρει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ θέτει τις βάσεις για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, οι επενδυτές αποκτούν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, βασισμένες σε αξιόπιστα δεδομένα ESG.

Το Μέλλον της Βιωσιμότητας στην ΕΕ

Η έγκριση του κανονισμού σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ, ενισχύοντας τη θέση της ως ηγέτιδας στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Με τη νέα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και ευθύνη, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.



Share: