Στο 4% η απώλεια από τα εργατικά ατυχήματα στο ΑΕΠ της Κύπρου
30 Απριλίου 2023
«Εμείς έχουμε ευθύνη έναντι αυτών που απουσιάζουν ώστε να έχουμε τέτοιες συνθήκες εργασίας οι οποίες να είναι ασφαλείς»
Είναι ευθύνη του κράτους και της πολιτείας κατ’ επέκταση να διασφαλίζουν ότι οι κατάλληλοι κανόνες ασφάλειας και υγείας στην εργασίας όχι απλώς υπάρχουν, ισχύουν και εφαρμόζονται, αλλά ελέγχεται η εφαρμογή τους και η παραβίασή τους τιμωρείται, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.
Μιλούσε στη διάρκεια εκδήλωσης στο οίκημα της ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Ο κ. Παναγιώτου μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους άναψε κερί στη μνήμη των θυμάτων και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.
Στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι η παρουσία μας εδώ σήμερα αναδεικνύει το που πρέπει να βρίσκεται η μνήμη μας.
Δηλαδή στους συναδέλφους μας που απουσιάζουν, στους συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι απόντες και στους βιοπαλαιστές οι οποίοι ένα πρωί ξύπνησαν, όπως ξυπνήσαμε και εμείς σήμερα, πήγαν στην δουλειά τους αλλά δεν επέστρεψαν δυστυχώς πίσω, ή σε εκείνους που πολλά πρωινά ξυπνούσαν, πήγαιναν στη δουλειά τους, αλλά η καθημερινή επαφή με την εργασία τους, τους σκότωνε σιγά-σιγά.
«Εμείς έχουμε ευθύνη έναντι αυτών που απουσιάζουν ώστε να έχουμε τέτοιες συνθήκες εργασίας οι οποίες να είναι ασφαλείς, να περιορίζουν και να εκμηδενίζουν τους κινδύνους, έτσι ώστε ο καθένας από εμάς ο οποίος είναι δέκτης είτε υπηρεσίας, είτε συμμετέχει σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα η οποία συνεπάγεται την επαγγελματική δράση κάποιου άλλου πολίτη, να ξέρει ότι εκείνος που εργάζεται για να είμαστε εμείς εδώ, εργάζεται κάτω από συνθήκες ασφάλειας», υπέδειξε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο Υπουργός είπε ότι αυτό είναι ευθύνη όλων μας, για να μπορούμε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε σωστά, είναι ευθύνη ιδιαίτερα των εργοδοτών ώστε να παρέχουν ένα περιβάλλον ασφάλειας στην εργασία, είναι όμως ιδιαίτερα ευθύνη του κράτους και της πολιτείας για να φροντίζει οι κατάλληλοι κανόνες όχι απλώς να υπάρχουν και να ισχύουν και να εφαρμόζονται, η εφαρμογή τους να ελέγχεται και η παραβίασή τους να τιμωρείται.
Ο κ. Παναγιώτου ευχήθηκε την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά να έχουμε λιγότερα εργατικά ατυχήματα και να καταφέρουμε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την αρνητική επίδραση μέσα από τις ασθένειες που προκύπτουν από το επαγγελματικό περιβάλλον.
Είπε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί μέσα από συνεργασία να έχει ακόμη πιο αποτελεσματικό ρόλο.
Ανέφερε εξάλλου ότι και με τον ΓΓ της ΣΕΚ συζήτησε εκτενώς τις προηγούμενες βδομάδες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τρόπους μέσα από τους οποίους η συνεργασία και των κοινωνικών εταίρων θα επιτρέψει τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνθηκών στο περιβάλλον εργασίας.
«Μέσα από την αποφασιστικότητα που μας διακατέχει και την διάθεση που έχουμε όλοι για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταφέρουμε περισσότερα», ανέφερε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο 4% η απώλεια από τα εργατικά ατυχήματα στο ΑΕΠ της Κύπρου, λέει ο Μάτσας
Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, στη δική του ομιλία είπε ότι η οργάνωση είναι και φέτος συνεπής στο ραντεβού της με ιστορία και τιμά όσους εργαζόμενους έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα ή επαγγελματικές ασθένειες.
Ενώνει, είπε, τη φωνή της με το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα σε μια προσπάθεια να στείλουμε σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα ως προς την ανάγκη να διασφαλίσουμε καλύτερα, ποιοτικότερα, αξιοπρεπέστερα και πιο ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης εργασίας, ILO, κάθε 15 δευτερόλεπτα χάνει τη ζωή του ένας εργαζόμενος ανά το παγκόσμιο. Ας αναλογιστούμε κατά την διάρκεια αυτής της εκδήλωσης πόσοι εργαζόμενοι δυστυχώς, σε όλες τις γωνιές του κόσμου θα έχουν απωλέσει τη ζωή τους λόγω εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας», ανέφερε.
Ο κ. Μάτσας είπε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι η προσήλωσή μας είναι και στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού για την ΑΤΑ, σημειώνεται ότι ασφαλέστεροι χώροι εργασίας, είναι τεκμηριωμένα και επιβεβαιωμένα αυτοί οι οποίοι έχουν υγιείς εργασιακές σχέσεις, έχουν συνδικαλιστική παρουσία και συλλογικές συμβάσεις σε ισχύ, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να αναδεικνύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών.
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απώλεια από τα εργατικά ατυχήματα στο ΑΕΠ και της Κύπρου φτάνει στο 4%. Ας το διασυνδέσουμε με το υπολειπόμενο της ΑΤΑ για να δούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι διαδικασίες έτσι ώστε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο», ανέφερε.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι όλοι, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, Κυβέρνηση και πολιτεία, πρέπει να αναλογιστούμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε το ρόλο και τη σημασία και τη βαρύτητα του τμήματος επιθεώρησης εργασίας.
Επιβάλλεται, είπε, να ενισχύουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες, οι δεσμεύσεις και οι ποινές για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Παράλληλα, είπε, πρέπει να ενισχύσουμε την παροχή μέσων προστασίας των εργαζομένων, να δώσουμε περισσότερη σημασία στη διαδικασία και εφαρμογή της εκτίμησης κινδύνου, αλλά την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε ότι μια βασική συνιστώσα που διασυνδέεται με ασφάλεια και υγεία στην εργασία και αφορά την επέκταση και εδραίωση των επιτροπών ασφάλειας και υγείας, εφαρμόζεται πραγματικά στην πράξη, κατοχυρώνοντας και τους εργαζόμενους που συμμετέχουν.
«Να αναδείξουμε και το γεγονός ότι υπάρχουν δυο σαφείς και ξεκάθαρες συμβάσεις του ILO που παραπέμπουν με ρητή αναφορά στο πλαίσιο και στο περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να δημιουργείται, για να διασφαλίζονται και να κατοχυρώνονται και οι εργαζόμενοι και διασφαλίζει την δυνατότητα στον εργαζόμενο να αρνηθεί να εκτελέσει εργασία η οποία δεν κατοχυρώνεται μέσα από τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και υγείας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί - και έχει την προστασία της νομοθεσίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων - σε μια προσπάθεια από κοινού μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στη ζωή για όλους.
Είπε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και η ευρωπαϊκή στρατηγική πλαισίου 2021-2027 μέσα από την οποία γίνονται σαφείς παραπομπές σε ό,τι αφορά την εδραίωση, διασφάλιση και κατοχύρωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.