Τα δικαστικά συστήματα της Ευρώπης γίνονται πιο “ευφυή”
14 Ιουλίου 2023
Την περαιτέρω ψηφιοποίηση των δικαστικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί η Ευρώπη. Σε αυτό στοχεύει η προσωρινή πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επί των νέων κανόνων για ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις.
Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για περαιτέρω ψηφιοποίηση των δικαστικών συστημάτωνΟι νέοι αυτοί κανόνες, οι οποίοι προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021, θα καταστήσουν τη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία στην Ε.Ε. πιο αποτελεσματική και πιο ανθεκτική. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, με ορισμένες σαφώς καθορισμένες εξαιρέσεις.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τα δικαστήρια και άλλες δικαστικές αρχές. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ακροαματικών διαδικασιών εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, τόσο σε αστικές, όσο και σε ποινικές υποθέσεις.
Η νομοθεσία θα διασφαλίσει, επίσης, ότι δεν θα υπάρχουν νομικά εμπόδια στη διαβίβαση με ψηφιακά μέσα αιτήσεων, εγγράφων και δεδομένων μεταξύ των δικαστικών αρχών των διαφόρων κρατών μελών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφιακή οδός
“Το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη δικαιοσύνη. Η νέα νομοθεσία αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψηφιακές λύσεις για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν και να διευκολύνουν τις δικαστικές διαδικασίες”, σχολίασε η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κυρία Βιέρα Γιούροβα.
Όπως πρόσθεσε η ίδια, η νέα νομοθεσία “θα εφοδιάσει τις δικαστικές αρχές με γρήγορα και ασφαλή μέσα για την ανταλλαγή των απαιτούμενων πληροφοριών. Αυτή είναι η Ε.Ε. στην καλύτερη έκφανσή της: επιλύει πραγματικά προβλήματα και βελτιώνει τη ζωή των Ευρωπαίων”.
Πώς θα βοηθήσει η ψηφιοποίηση
Η περαιτέρω ψηφιοποίηση των δικαστικών συστημάτων της Ε.Ε. θα συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης:
Καθιστώντας το ψηφιακό κανάλι υποχρεωτικό για όλες τις επικοινωνίες δικαστικής συνεργασίας και τις ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών (με την επιφύλαξη αιτιολογημένων εξαιρέσεων) σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις με διασυνοριακές επιπτώσεις.
Διασφαλίζοντας ότι τα κράτη-μέλη αποδέχονται την ηλεκτρονική επικοινωνία στις διασυνοριακές αστικές διαδικασίες που προέρχονται από πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα επικοινωνίας τους σε χαρτί. Για τον σκοπό αυτό, ένα σημείο πρόσβασης για την έναρξη αυτών των διαδικασιών και την υποβολή υποβολής θα αναπτυχθεί και θα φιλοξενηθεί στην ευρωπαϊκή πύλη ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Παρέχοντας νομικής βάσης για τη διεξαγωγή προφορικών ακροάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλης τεχνολογίας επικοινωνίας εξ αποστάσεως σε διασυνοριακές διαδικασίες σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις.
Διασφαλίζοντας ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες/υπογραφές/σφραγίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της ψηφιακής ανταλλαγής δικαστικών εγγράφων, σύμφωνα με τον κανονισμό eIDAS (Κανονισμός (ΕΕ) 910/2014).
Εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής τελών, στο πλαίσιο διασυνοριακών αστικών και εμπορικών υποθέσεων.
Διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα ΤΠ των διαφόρων κρατών μελών είναι διαλειτουργικά και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τους σχετικούς οργανισμούς και φορείς της Ένωσης, όπου προβλέπεται από το δίκαιο της Ε.Ε.
sepe.gr