Τα Logistics στη 4η Βιομηχανική Επανάσταση

calendar icon

22 Ιανουαρίου 2022

⠀ -⠀ Αγορές/Αποθήκη
⠀ -⠀ Εμπόριο/Μεταφορές
⠀ -⠀ Εφοδιαστική Αλυσίδα/Εμπόριο
Τα Logistics στη 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Η 4η βιομηχανική επανάσταση κάνει τις βιομηχανίες να εξελίσσονται συνεχώς αναζητώντας νέους πόρους. Η εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων ακολουθεί τους ρυθμούς εξέλιξής τους, εντάσσοντας νέα όργανα εφοδιαστικής και διασυνδεδεμένα logistics. Τα logistics, πλέον, παίρνουν τη μορφή των smart logistics προσφέροντας στις επιχειρήσεις πιο ευέλικτες και βέλτιστες λύσεις στα κυριότερα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Smart Logistics

Όταν μιλάμε για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» ή αλλιώς «Industry 4.0» εστιάζουμε περισσότερο στην λήψη και διαχείριση πληροφοριών για την βελτίωση της επιχείρησης. Δηλαδή στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για τη σύνδεση του οργανισμού εσωτερικά (τόσο κάθετα όσο και οριζόντια) και εξωτερικά (προμηθευτές και πελάτες) για να διασφαλιστεί η ομαλή ροή πληροφοριών. Η ιδέα του Industry 4.0 βοηθά στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των logistics και από logistics μετονομάζονται σε “Smart logistics” διότι πλέον το φυσικό περιβάλλον της αποθήκης ενσωματώνεται με συστήματα πληροφοριών, επιτρέποντας έτσι στα αντικείμενα να επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι ένα σύστημα διαχείρισης αποθήκης (Warehouse Management System) βασισμένο στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), το οποίο βελτιστοποιεί τις λειτουργίες των logistics παρέχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια, ασφάλεια, ταχύτητα και ενημέρωση ανά πάσα στιγμή.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης των logistics χορηγούνται στην επιχείρηση νέες τεχνολογίες όπως αυτοματοποιημένα οχήματα οδήγησης (AGV), παγκόσμια συστήματα πληροφοριών (GIS), παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS), διεπαφές ανθρώπου μηχανής (HMI), προγραμματιζόμενοι ελεγκτές λογικής (PLC), ετικέτες και αισθητήρες συσκευών αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID), έξυπνες φορητές συσκευές εποπτικού ελέγχου και απόκτησης δεδομένων (SCADA) κλπ. Η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων και οργάνων στο χώρο των αποθηκών, των τερματικών σταθμών και κόμβων αλλά και στα μεταφορικά μέσα (περονοφόρα, ανυψωτικά, φορτηγά κλπ) καθιστούν τα logistics οργανωμένα συστήματα και διευκολύνει την παρακολούθηση και τον έλεγχο κάθε τμήματος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το επίπεδο οργάνωσης των logistics εξαρτάται από τη στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης ή του οργανισμού και τις ανάγκες της αγοράς.

Facility Space Planning

O στρατηγικός σχεδιασμός της αποθήκευσης των προϊόντων αποτελεί θεμέλιο της αποτελεσματικής οργάνωσης των αποθηκευτικών κέντρων σε όρους κόστους, χρόνου και ποιότητας. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των αποθηκευτικών κέντρων πραγματοποιούνται ιεραρχικά και αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα αποφάσεων, όπως το Στρατηγικό επίπεδο (Strategy layer), το Τακτικό επίπεδο (Tactical layer) και το Λειτουργικό επίπεδο (Operational layer).

Το στρατηγικό επίπεδο είναι υπεύθυνο να δίνει λύσεις σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό εγκατάστασης, το μέγεθος των αποθηκών, το σχεδιασμό των προμηθειών, τη διαχείριση των αποθεμάτων, την πολιτική εξυπηρέτησης των πελατών κ.α. Το τακτικό επίπεδο αναλαμβάνει θέματα διαχείρισης υλικών (materials handling), όπως η συσκευασία των υλικών, η κωδικοποίηση και σήμανση των προϊόντων, τα συστήματα αποθήκευσης, ο κινητός εξοπλισμός και ο έλεγχος της ροής των εργασιών της αποθήκης κ.α.


22/02/2022 - 15ο Συνέδριο και Εκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics


Τέλος, το λειτουργικό επίπεδο δίνει λύσεις σε θέματα αποθήκευσης όπως ο έλεγχος των παραστατικών, η διαχείριση των παραγγελιών, ο ποιοτικός έλεγχος των παραλαβών, η φόρτωση των φορτηγών, οι απογραφές, η διαχείριση των συστημάτων διαχείρισης αποθηκών, κτλ. Δηλαδή σε προβλήματα που αφορούν την καθημερινή ροή των εργασιών της αποθήκης.

Επιλογή γεωγραφικής

Κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό μιας επιχείρησης λαμβάνονται πολλές σημαντικές αποφάσεις για την επιχείρηση και μία από αυτές είναι η επιλογή της γεωγραφικής θέσης του ή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μεγάλης μελέτης και εξαρτάται από τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση όπως το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών και το συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης αποθεμάτων. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων είναι οι αντίστοιχες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές της. Αυτό διότι η αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών του πελάτη στον απαιτούμενο χρόνο, προκαλεί χαμένες πωλήσεις, οι οποίες αν και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του κόστους (κόστος χαμένων πωλήσεων) το οποίο και πρέπει να ελαχιστοποιείται.

Επενδύοντας στα Logistics

Ο Αλέξανδρος Λιγνός, Business Transformation and Excellence Director της Info Quest Technologies S.M.S.A Ελλάδος θα παρουσιάσει ενώπιον του 15ου Συνεδρίου και Έκθεσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics ένα case study για την επένδυση σε ένα νέο Logistics center. Θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις για πώς πρέπει να προσεγγιστεί μία τόσο μεγάλη στρατηγική επένδυση, γιατί είναι σημαντική η κατάτμηση των αναγκών σε εξοπλισμό και χώρων με βάση το επιχειρησιακό έργο και ποιος είναι ο ρόλος της επιχειρησιακής αριστείας στην εξασφάλιση της μέγιστης επιστροφής της επένδυσης.

Το 15ο Συνέδριο & Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics που πραγματοποιείται στις 22 Φεβρουαρίου 2022 έχει σαν στόχο να αναδείξει τις προοπτικές και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα στην μετά την COVID-19 περίοδο, δεδομένου ότι η εφοδιαστική αλυσίδα υπέστη την μεγαλύτερη διαταραχή στην λειτουργία της από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Το Συνέδριο και η Έκθεση απευθύνονται σε επιχειρηματίες, διευθυντές και στελέχη από επιχειρήσεις εμπορίου και λιανεμπορίου, όπως υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πολυκαταστήματα, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εμπορικές-προμηθευτικές εταιρείες, εταιρείες γενικού ή εξειδικευμένου εμπορίου. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα, διευθυντές ή στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείρισης αποθηκών, επιχειρήσεις στόλου οχημάτων, logistics, ανθρώπινου δυναμικού, operations, οικονομικής διεύθυνσης, εμπορικούς και τεχνικούς διευθυντές, υπεύθυνους πωλήσεων, marketing, παραγωγής κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: