Τέλος οι Κωδικοί Ασφαλείας - Στο Μέλλον θα Πληρώνουμε με το Σώμα μας
05 Δεκεμβρίου 2019
Παρά τις όποιες ενστάσεις, οι εταιρίες πληρωμών προσανατολίζονται σε τέτοιες μεθόδους.
Για τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, η επιβεβαίωση της ταυτότητας για πληρωμές στο διαδίκτυο έχει κόστος.
Δεδομένου ότι σχεδόν το 40% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου γίνεται μη προγραμματισμένα, την στιγμή δηλαδή που ο πελάτης βλέπει το προϊόν, οποιαδήποτε διακοπή της συναλλαγής δίνει στον πελάτη την ευκαιρία να το ξανασκεφτεί.
Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Statista, ένας στους τρεις διαδικτυακούς πελάτες στις ΗΠΑ εγκαταλείπουν την συναλλαγή στην μέση, αντί να επανέλθουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας μέχρι το τέλος. Κι ενώ τα ρυθμιστικά πλαίσια που έχουν τεθεί στην αγορά έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν την συγκεκριμένη «εμπλοκή» ως μέρος του ελέγχου κατά της διαδικτυακής απάτης, ακόμα και η ασφάλεια που παρέχει το σύστημα κωδικών μιας χρήσης (OPT), μπορεί να παραβιαστεί.
Υπάρχει όμως και η άλλη λύση: η βιομετρική επιβεβαίωση.
Η τεχνολογία έχει καταφέρει εδώ και καιρό να χρησιμοποιεί τα βιολογικά μας δεδομένα όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η αναγνώριση προσώπου για την έγκριση συναλλαγών, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πιο ασφαλές και απλό σύστημα πληρωμών για τον απλό λόγο ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστεί.
Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (σε σχέση με το 35% της προηγούμενης χρονιάς) που κάνουν χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας στα smartphones την χρησιμοποίησαν πληρωμές, ενώ μέχρι το 2022, η ομάδα των αναλυτών της Acuity Market Intelligence εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές θα ξεπεράσουν αριθμητικά το 1 τρισ.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της ΕΕ, έχει κάνει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αποδεκτές τις βιομετρικές συναλλαγές ως μέθοδο πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων όπως η αναγνώριση των φλεβών των δακτύλων.
Η δοκιμές έχουν αρχίσει: τον περασμένο Οκτώβριο η NatWest λάνσαρε στην βρετανική αγορά την πρώτη πιστωτική κάρτα με δακτυλικά αποτυπώματα η οποία φτιάχτηκε από την Mastercard, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου έχει τεστάρει μια παρόμοια εφαρογή στις κάρτες Visa.
Υπάρχουν όμως και οι ενστάσεις.
Σύμφωνα με τον McDougall, διαχειριστή της εταιρίας ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe για την βρετανική και ιρλανδική αγορά, ο βασικός φόβος για τις βιομετρικές πληρωμές έχει να κάνει με το αν η μεγάλη μάζα των πελατών διαθέτει σύγχρονες συσκευές που να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες μεθόδου, δεδομένου ότι το κόστος της έρευνας, της επένδυσης και της αντικατάστασης των συστημάτων είναι υψηλό.
«Ακόμα κι αν η βιομετρική επιβεβαίωση γίνει βασικό στοιχείων των πληρωμών, στο ορατό μέλλον πάρα πολλοί πελάτες θα αποκλειστούν από την διαδικασία, λόγω της παλιάς τους συσκευής», αναφέρει.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ IT
Ένα άλλο αντεπιχείρημα, έχει να κάνει με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, καθώς η μαζική αποθήκευση βιομετρικών αυξάνει τον κίνδυνο και το κόστος της παραβίασης.
Πάντως προς το παρόν οι εταιρίες επεκτείνουν τα βιομετρικά στοιχεία, ώστε να περιλαμβάνουν μεθόδους που βασίζονται σε λογισμικό, όπως ανάλυση του βαδίσματος ή ο τρόπος δακτυλογράφησης. Για τους επιχειρηματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτές οι μέθοδοι προσφέρουν «παθητική επαλήθευση», η οποία θα κάνει τους καταναλωτές να μην ασχολούνται καν με την διαδικασία, ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις.
Τον περασμένο Αύγουστο, οι ερευνητές της ομάδας VPNMentor για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δακτυλικά αποτυπώματα, στις πληροφορίες αναγνώρισης προσώπου και σε άλλα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα περισσότερων από 1 εκ. ανθρώπων μέσω μιας πλατφόρμας που φιλοξενείται στο διαδίκτυο.
Καθώς οι συνηθισμένες συμβουλές για την αλλαγή κωδικού πρόσβασης μετά από παραβίαση δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα «εγγενή δεδομένα» δηλαδή στις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα φυσικά χαρακτηριστικά, η ευθύνη μετατοπίζεται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, στις τράπεζες και στους εμπόρους, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν μεθόδους εξουσιοδότησης αν υπάρξει πρόβλημα παραβίασης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η λύση μπορεί να έρθει μέσα από τους συνδυασμούς τέτοιων δεδομένων.
Σύμφωνα με τον Ryszard Choras, καθηγητή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό θα αυξήσει δραματικά το κόστος, αλλά θα δυσκολέψει την δουλειά των χάκερ.
Τι θα επικρατήσει τελικά, θα φανεί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ερευνών και μεθόδων προκειμένου να ανταπεξέλθουν άμεσα στις προκλήσεις του μέλλοντος.
- ΑΡΘΡΟ: Ομαδικό Πνεύμα στην Εργασία; 5 Λόγοι που το κάνουν Ανεκτίμητο
- ΑΡΘΡΟ: 7 συμβουλές για να Ανταπεξέλθεις στον Αυξημένο Φόρτο Εργασίας
- ΑΡΘΡΟ: 7 Επαγγέλματα του 2025-2030 για να έχεις σίγουρα Δουλειά
- ΑΡΘΡΟ: Πώς να παίρνεις αυτό που θέλεις στο Γραφείο: Κάνε τους να πουν Όχι
- ΝΕΑ: MySeminars: Μεγάλα Σεμινάρια Αναμένονται για το Α Εξάμηνο του 2020
- ΝΕΑ: CYTA: Shots of Inspiration - Special Edition
- ΝΕΑ: Το Ευρωπαϊκό Έργο MATE (Erasmus+, KA203) παρουσιάζει στη Λευκωσία το MMC
- ΝΕΑ: Πως θα είναι η Google το 2030;
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το νέο e-kalathi φέρνει επανάσταση στη διαφάνεια των τιμών στην Κύπρο
23 Δεκεμβρίου 2024