Τετραήμερη Εργασία στην Κύπρο. Η PwC δείχνει τον δρόμο

calendar icon

03 Ιουλίου 2022

⠀ -⠀ Ανθρώπινο Δυναμικό (HR)
Τετραήμερη Εργασία στην Κύπρο. Η PwC δείχνει τον δρόμο

Ορατοί και στη χώρα μας είναι πλέον οι διάφοροι πειραματισμοί στην αγορά εργασίας, που επισπεύστηκαν εξαιτίας και της πανδημίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη προσωπικού και το παγκόσμιο κύμα φυγής και παραιτήσεων, με την PwC Κύπρου να είναι μια από τις πρώτες εταιρίες στη χώρα μας που γνωστοποίησαν την καθιέρωση τετραήμερης εργασίας, τουλάχιστον σε πιλοτική φάση, για την καλοκαιρινή περιόδο.

Σχετική είδηση δημοσίευσε η stockwatch και εκπρόσωπος της PwC επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» πως η 4ημερη εβδομαδιαία εργασία στην εταιρεία θα ισχύσει για τους δύο θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2022, στην εταιρεία. Η είδηση συνέπεσε χρονικά με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Νταβός, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται συζητήσεις για την αγορά εργασίας, με αναφορές ότι η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία είναι πλέον… παλιομοδίτικη!

Η χώρα μας, πάντως, δεν είναι παλιομοδίτικη, όπως δείχνει και η απόφαση της PwC, αλλά και οι αποφάσεις πολλών εταιρειών που πλέον εργάζονται όπου είναι δυνατόν με τηλεργασία. «Στην PwC έχουμε εφαρμόσει μία ανθρωποκεντρική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων μας, δημιουργούν αξία και συμβάλλουν σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον», ανέφερε χθες στον «Φ», σχετικά με την απόφαση της εταιρείας για τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, η Άννα Λοΐζου, Συνέταιρος & Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας. 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


«Ο κάθε ένας από τους συναδέλφους μας είναι ξεχωριστός. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα εργαζόμενος, γονιός, φίλος, καλλιτέχνης ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί και γι' αυτό και επενδύουμε στους ανθρώπους μας, ώστε να ενισχύσουμε όχι μόνο την εργασιακή τους απόδοση αλλά και την ευημερία τους» συμπλήρωσε η κ. Λοΐζου, αναφέροντας πως στο πιο πάνω πλαίσιο «εφαρμόζουμε πρωτοποριακές πρακτικές, όπως η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, μειώνοντας τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 36, από 37 που ίσχυε παλαιότερα». Έτσι, εξήγησε, «οι άνθρωποί μας αποκτούν τη δυνατότητα παράτασης του Σαββατοκύριακου κατά μια ημέρα και μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο». Η ίδια εκτίμησε πως η συγκεκριμένη καινοτομία, όπως τη χαρακτήρισε, «ενισχύει ακόμη περισσότερο το ευέλικτο και υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζουμε ως οργανισμός, ώστε ο καθένας μας να επιλέγει, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, το πού, πώς και πότε θα εργαστεί, ώστε να επιτύχει την εξισορρόπηση μιας υγιούς προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Παλιομοδίτικο μοντέλο θεωρούν στο Νταβός την πενθήμερη

Όπως αναφέρθηκε, η ενέργεια της PwC Κύπρου έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Νταβοός, συζητά για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο εργασίας, προσαρμοσμένο στις νέες πραγματικότητες που έφερε μαζί της η πανδημία, που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά χωρίς έκπτωση στην αποδοτικότητα, σύμφωνα και με χθεσινά τηλεγραφήματα. Το συγκεκριμένο θέμα συζητείται στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) στο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΟΦ, η παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, φαντάζουν πλέον παλιομοδίτικα μοντέλα. Στο κείμενο, που υπογράφει ο Jonas Prising, πρόεδρος και CEO της ManpowerGroup, και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο ΠΟΦ, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι δικαίως ζητούν περισσότερη ευελιξία, καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και περισσότερες επιλογές για να αποφασίσουν πότε, πού και πώς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. «Όλα τα σημάδια δείχνουν έναν εξελισσόμενο ορισμό της εργασίας και την ανάγκη για τις εταιρείες να ακούσουν, να μάθουν και να προσαρμοστούν σε αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι. Μια τετραήμερη εργασία την εβδομάδα είναι η τελευταία θετική αλλαγή σε αυτόν τον τομέα», προστίθεται.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ (SOFT SKILLS)


Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η τετραήμερη εργασία την εβδομάδα είναι ένα καυτό θέμα που έχει οδηγήσει κυβερνήσεις και εταιρείες σε δοκιμαστικά μοντέλα. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι το Βέλγιο, όπου δοκιμάζεται η πενθήμερη εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες χωρίς απώλεια μισθού, ενώ γίνεται λόγος για μια «μεγάλη επιτυχία» από πλευράς Ισλανδίας, που δοκίμασε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας με «δραματικά αυξημένη» ευημερία των εργαζομένων. Επίσης, η Microsoft Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, σημείωσε άνοδο 40% στα κέρδη παραγωγικότητας και αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων από τη δοκιμή τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Στο κείμενο που κυκλοφόρισε στο Νταβός, τονίζεται ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που λόγω της φύσης της εργασίας τους δεν μπορούν να εργάζονται από απόσταση και σημειώνει ότι αυτή η ανισότητα πρέπει να αρθεί, προκειμένου τουλάχιστον να υπάρχει ευελιξία για όλους.

Η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκαν σχετικά οι συντεχνίες στην Κύπρο την περσινή χρονιά από το ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο τετραήμερης εργασίας, ανέφεραν πως δεν προκύπτει για την ώρα τέτοια ανάγκη και πως προτεραιότητα, τότε, του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν άλλα ζητήματα. Είχαν αναφέρει τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας κι άλλα ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να συζητούνται στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπως είναι η καθιέρωση κατώτατου μισθού κ.α. Εξάλλου, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε η Ισλανδία για τετραήμερη εργασία, είχε εκτιμήσει πως το ζήτημα δεν είναι απλό και πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι προεκτάσεις του, αφού ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να δημιουργεί και αρνητικές προεκτάσεις στο συνταξιοδοτικό. Επηρεάζοντας και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Philenews - Αδάμος Αδάμου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Share: