Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει ριζικές αλλαγές σε βιομηχανία, μεταποίηση γεωργία, κατασκευές

calendar icon

27 Ιανουαρίου 2024

⠀ -⠀ Καινοτομία/Start Ups
⠀ -⠀ Πληροφορική - Επαγγελματίες IT
Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει ριζικές αλλαγές σε βιομηχανία, μεταποίηση γεωργία, κατασκευές

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι ραγδαία θέτοντας το επιχειρείν ενώπιον νέων προκλήσεων

Νέους δρόμους και νέους… κόσμους «ξεκλειδώνει» η Τεχνητή Νοημοσύνη με την βιομηχανία, την μεταποίηση, τις κατασκευές και την γεωργία να δρέπουν τους καρπούς της ανάπτυξης, εφόσον εκμεταλλευτούν τις αστείρευτες δυνατότητες που παρέχει η πιο εξελιγμένη μορφή ΤΝ, η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία είναι ικανή να δημιουργεί κείμενο, εικόνες ή άλλα μέσα, χρησιμοποιώντας παραγωγικά μοντέλα.

Βάσει της μελέτης «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της ΠΤΝ στην Ελλάδα», αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην χώρα μας ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα, η εξάπλωσή της αναμένεται να είναι ραγδαία στο κοντινό μέλλον θέτοντας την ελληνική οικονομία ενώπιον καίριων προκλήσεων που «απαιτούν» ψηφιακές απαντήσεις. Βιομηχανία, μεταποίηση, γεωργία, κατασκευές αποτελούν μερικούς από τους κλάδους που θα βρεθούν στην «αιχμή» της ανάπτυξης της ΠΤΝ με τα δεδομένα να αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν το 2019 η Accenture Greece με την Microsoft στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει $95 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας. Καθίσταται σαφές πως η τεχνητή νοημοσύνη δύναται, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει «χρυσωρυχείο» για την ελληνική οικονομία συνεισφέροντας 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ


Καινοτόμα και βιώσιμα κτίρια με «αρχιτέκτονα» την ΠΤΝ

Η ΠΤΝ, σύμφωνα με την μελέτη «Generative AI Greece 2030» , έχει τη δυνατότητα να φέρει αλλαγές στον τομέα των κατασκευών στην Ελλάδα, βελτιστοποιώντας τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση έργων. Οι αλγόριθμοι ΠΤΝ μπορούν να βοηθήσουν τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα σχέδια κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το τοπικό κλίμα και τους διαθέσιμους πόρους. Μέσω των προγνωστικών αναλύσεων, η ΠΤΝ μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ζητημάτων υπέρβασης κόστους ή καθυστερήσεις σε κατασκευαστικά έργα, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση κινδύνου.

H ΠΤΝ αναμένεται να επηρεάσει και τις κατασκευές. Τα μοντέλα υποβοήθησης του σχεδιασμού, η αποτελεσματική ανάλυση και σύνοψη εκτεταμένων εγγράφων, όπως συμβάσεις, προδιαγραφές και εκθέσεις, καθώς και η αφομοίωση γνώσεων που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μόνο μερικοί από τους τομείς όπου η ΠΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, η αξιοποίηση της ΠΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στην αποτύπωση ψηφιακών διδύμων των κατασκευών και να υποβοηθήσει περαιτέρω τη δουλειά των μηχανικών.

Nέα προϊόντα σε βιομηχανία – μεταποίηση με την βοήθεια της ΠΤΝ

Ευκαιρίες σε πολλαπλά επίπεδα μπορεί να φέρει η ΠΤΝ στον κλάδο της βιομηχανίας μεταποίησης, καθώς, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Χύμη, ερευνητή του ΚΕΠΕ, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες α) στη δημιουργία νέων προϊόντων, β) στη βελτίωση εκπαίδευσης εργαζομένων, γ) στον έλεγχο ποιότητας, δ) στον σχεδιασμό προϊόντων, ε) στα logistics, και στ) στη βελτίωση διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χύμης αναφέρει ότι: «Η ΠΤΝ μέσω blockchain αλλά και των έξυπνων συμβολαίων υπόσχονται να αυξήσουν την ασφάλεια των δεδομένων, την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και του χρόνου διαχείρισης. Η ΠΤΝ πρόκειται να επιταχύνει περαιτέρω τον μετασχηματισμό του μεταποιητικού και βιομηχανικού τομέα μέσω αλγορίθμων που μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο ή σχέδια από την αρχή, βασιζόμενη σε ένα σύνολο κανόνων και εισροών, ενισχύοντας έτσι την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα».


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


10 φορές πάνω οι επενδύσεις σε εφαρμογές ΠΤΝ στην γεωργία

Ο γεωργικός τομέας, βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται να επωφεληθεί σημαντικά από την εξάπλωση της ΠΤΝ. Μάλιστα, εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε εφαρμογές ΠΤΝ στην γεωργία, σχεδόν θα δεκαπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναδεικνύοντας έτσι την βασική κατεύθυνση της καινοτομίας σε αυτό το πεδίο. Μια από τις βασικές εφαρμογές της είναι η πρόβλεψη της απόδοσης των καλλιεργειών, όπου αξιοποιεί δεδομένα και προγνωστικά μοντέλα για να παρέχει στους αγρότες πολύτιμες πληροφορίες για τη μελλοντική παραγωγή καλλιεργειών. Επιπλέον, η ΠΤΝ μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση των πόρων, βοηθώντας τους αγρότες να κατανέμουν αποτελεσματικά τους πόρους, όπως το νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις και να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη. Η ανάλυση του εδάφους είναι ένας άλλος τομέας όπου η ΠΤΝ συμβάλει, καθώς μπορεί να αξιολογήσει την υγεία και τη σύνθεση του εδάφους, καθοδηγώντας τους αγρότες στις βέλτιστες πρακτικές φύτευσης και καλλιέργειας.

Το παγκόσμιο μέγεθος της ΠΤΝ στη γεωργία εκτιμήθηκε σε 138,06 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να αξίζει περίπου 1.287,84 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032137. Έναν σύμμαχο στην επισιτιστική ασφάλεια και στην αειφόρο γεωργία στο άμεσο μέλλον βλέπει ο Αθανάσιος Χύμης στην ΠΤΝ, η οποία «μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα τους αγρότες να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, σε επίπεδο ανάπτυξης νέων σπόρων και φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η συνέργεια μεταξύ της ΠΤΝ και των ψηφιακών διδύμων (Digital Twins) στις γεωργικές πρακτικές προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό για την γεωργία ακριβείας. Με τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων γεωργικών καλλιεργειών, οι αγρότες μπορούν να προσομοιώσουν διάφορα σενάρια και να δοκιμάσουν εναλλακτικές στρατηγικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη διατήρηση των πόρων και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των καλλιεργειών. Αυτό το μείγμα ΠΤΝ και ψηφιακών διδύμων είναι έτοιμο να αναδιαμορφώσει το γεωργικό τοπίο, καθιστώντας το πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό.



Share: