Το Epiteugma στη συμμαχία 3D εκτύπωσης μασκών Προστασίας για τα Νοσοκομεία

calendar icon

15 Απριλίου 2020

Το Epiteugma στη συμμαχία 3D εκτύπωσης μασκών Προστασίας για τα Νοσοκομεία

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Epiteugma και παλι μπροστά με τη διαρκή δράση του στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Εντάχθηκε άμεσα και πρόθυμα στη συμμαχία 3D Printers, για εκτύπωση μασκών Προστασίας για τα Νοσοκομεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εκπαιδευτικό Κέντρο Epiteugma εντάσσεται  σε κοινωνικού μηχανισμούς στήριξης της κοινωνίας όποτε αυτό είναι ανάγκη αλλά και αναπτύσσει συχνά δικές του πρωτοβουλίες κατά τις οποίες θέτει τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του στη διάθεσή του κοινού καλού. 


Ποια είναι όμως η Συμμαχία αυτή;

Ασπίδες προστασίας, οι οποίες διατίθενται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη με τον κορωνοϊό, φτιάχνουν πολίτες σε όλη την Κύπρο που διαθέτουν εκτυπωτές 3D. Η πρωτοβουλία φίλων του διαδικτύου που αξιοποιεί την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης ήδη έχει αποτελέσματα αφού παραδόθηκαν οι πρώτες 65 αδιαπέραστες μάσκες στο νοσοκομείο Λεμεσού.  

Όλα ξεκίνησαν μέσα από αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με αναφορά ότι κάποιοι είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζουν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης μάσκες για τους λειτουργούς υγείας στην πρώτη γραμμή που έχουν ανάγκη προστασίας.  


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ - ELEARNING


Εν ριπή οφθαλμού μαζεύτηκαν 30 άτομα που διαθέτουν περίπου 60 εκτυπωτές, βρήκαν σχέδιο και προδιαγραφές για την κατασκευή μασκών που προστατεύουν ολόκληρο το πρόσωπο και τα μάτια και ένωσαν δυνάμεις στον κοινό αγώνα για προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Η ομάδα πλέον λειτουργεί συντονισμένα μέσα από γκρουπ στο WhatsApp κατασκευάζοντας περίπου μία μάσκα κάθε μία ώρα, σαν ένα μικρό εργοστάσιο αλλά διεσπαρμένο σε υπόγεια, γκαράζ και γραφεία. Ακολούθως στις 8 το βράδυ βγάζουν ο καθένας έξω από το σπίτι του την παραγωγή και δύο άτομα περνούν, τις παίρνουν, κι αφού τις αποστειρώσουν τις παραδίδουν προς το παρόν στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Μόλις καλυφθούν οι ανάγκες στη Λεμεσό θα ακολουθήσουν νοσηλευτήρια στις υπόλοιπες επαρχίες. 

Η ομάδα δέχεται δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης αλλά και αιτήματα για την παραγωγή τους, αφού γιατροί και νοσηλευτές και στον ιδιωτικό τομέα είναι απροστάτευτοι.  

Μια ενέργεια που γίνεται εντελώς αφιλοκερδώς, παρόλο το κόστος το οποίο επιβαρύνει τους ιδίους και καταδεικνύει τη θετική πλευρά της δύναμης των κοινωνικών δικτύων, με τους πολίτες να συναθροίζονται εκτός συστήματος και να οργανώνονται με ένα κοινό σκοπό χωρίς να αναμένουν οδηγίες και βοήθεια από το κράτος.  

 Πέραν των ατόμων που εκτυπώνουν ασπίδες προστασίας, βρέθηκαν εθελοντές ιδιώτες αλλά και εταιρείες οι οποίοι παραχωρούν υλικό για εκτύπωση, συνεισφέροντας με τον δικό τους τρόπο να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί τον ιατρικό κόσμο που πληρώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος για τον κορωνοϊό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Share: