WRI: Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα με την μεγαλύτερη ανασφάλεια στην επάρκεια νερού στον κόσμο

calendar icon

26 Αυγούστου 2023

⠀ -⠀ Ενέργεια/Α.Π.Ε./Περιβάλλον
WRI: Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα με την μεγαλύτερη ανασφάλεια στην επάρκεια νερού στον κόσμο

Η Κύπρος είναι η δεύτερη ανάμεσα στις 25 χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό έλλειμμα νερού κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI).

Συνολικά, αυτές οι χώρες φιλοξενούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ενώ τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού - περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - βρίσκονται υπό συνθήκες υψηλού ελλείματος νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια χώρα που αντιμετωπίζει "ακραία έλλειψη νερού" σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 80% του διαθέσιμου αποθέματός της, ενώ "υψηλή έλλειψη νερού" σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το 40% του αποθέματος, με το Μπαχρέιν, την Κύπρο, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Ομάν και το Κατάρ να είναι οι έξι χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα νερού, όπου το έλλειμμα νερού οφείλεται κυρίως στη χαμηλή προσφορά, σε συνδυασμό με τη ζήτηση από την οικιακή, γεωργική και βιομηχανική χρήση.

Παρομοίως, οι περιοχές με το μεγαλύτερο έλλειμμα νερού είναι της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου το 83% του πληθυσμού εκτίθεται σε εξαιρετικά υψηλό έλλειμμα νερού, και της Νότιας Ασίας, όπου το 74% εκτίθεται.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλή ανασφάλεια νερού ετησίως είναι (με τη σειρά):

Μπαχρέιν, Κύπρος, Κουβέιτ, Λίβανος, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Υεμένη, Μποτσουάνα, Ιράν, Ιορδανία, Χιλή, Άγιος Μαρίνος, Βέλγιο, Ελλάδα, Τυνησία, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ιράκ, Ινδία και Συρία.

Όπως αναφέρεται, τα ελλείμματα νερού μπορούν να οδηγήσουν σε βιομηχανικές διακοπές, διακοπές ενέργειας και απώλειες στη γεωργική παραγωγή, και να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς το 60% της παγκόσμιας γεωργίας αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλό έλλειμμα νερού - ιδιαίτερα το ζαχαροκάλαμο, το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

Σημειώνεται ότι χωρίς παρέμβαση, όπως η επένδυση στην υδροδομική υποδομή και η καλύτερη διαχείριση του νερού, το έλλειμμα νερού θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, ιδιαίτερα σε μέρη με γρήγορα αυξανόμενους πληθυσμούς και οικονομίες.

Επιπλέον, η έρευνα του WRI δείχνει ότι η επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων για το νερό δεν έρχεται απαραίτητα με υπερβολικό κόστος, ανέρχονται σε περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή 29 λεπτά ανά άτομο, ανά ημέρα από το 2015 έως το 2030, προσθέτοντας ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η οικονομική υποστήριξη για να καταστούν αυτές οι κοστολογικά αποδοτικές λύσεις πραγματικότητα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Κατά τη διατύπωση πολιτικών συστάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Ινστιτούτο συνιστά στις χώρες να βελτιώσουν τη διαχείριση του νερού τους, να κινητοποιήσουν την αποτελεσματική χρήση του νερού στη γεωργία, να υιοθετήσουν ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να ενισχύσουν την υδροδομική υποδομή μέσω λύσεων βασισμένων στη φύση και πράσινες υποδομές.

Επίσης, καλεί τους υπεύθυνους για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε χώρες με έλλειμμα νερού να προτιμούν πηγές ενέργειας που είναι φειδωλές στο νερό, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από έλλειψη νερού. Τέλος, καλεί τις πόλεις να αναπτύξουν σχέδια δράσης για την ανθεκτικότητα του νερού στις αστικές περιοχές, ενώ η επεξεργασία και η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει νέες πηγές νερού για τις πόλεις.


Πηγή: CNA

Share: