Υπουργός Εργασίας: Η ΑΤΑ θα Παραμείνει – Αναμένεται Ολοκληρωμένη Συμφωνία το 2025
22 Μαΐου 2024
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε ομιλία του στο 24ο συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου της ΠΕΟ στη Λευκωσία, εξέφρασε την ανησυχία του για την αδήλωτη εργασία, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και για την ολοκλήρωση συμφωνίας για την ΑΤΑ το 2025.
Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ανθρωποκεντρική πολιτική για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας, δήλωσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, θα γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι είναι σήμερα.
Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέα Καυκαλιά, σχεδιάζεται η παρουσίαση νομοσχεδίων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των δυνατοτήτων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την καλοκαιρινή περίοδο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για την ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι μετά την αποκατάσταση της στο 50%, επιτεύχθηκε η αποκατάστασή της στα δύο τρίτα, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία έγινε αποδεκτή από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποκατάσταση της αξίας του μισθού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)
Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι η ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί και ότι μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το μέλλον του θεσμού αναμένεται στα μέσα του 2025. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες αυξημένης ακρίβειας, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν.
Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού από 940 σε 1.000 ευρώ και την αύξηση του κατώτατου μισθού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Επίσης, ανέφερε ότι προετοιμάστηκε πρόταση για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% που επιβλήθηκε πριν από μια δεκαετία, με στόχο την ουσιαστική ελάφρυνση των συνταξιούχων.
Σχετικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι επί της ουσίας υπάρχει συμφωνία. Τόνισε ότι η προστασία των μισθών των νέων εργαζόμενων είναι θέση όχι μόνο της ΠΕΟ ή της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, και ότι η νομοθετική προστασία των κατώτατων μισθών είναι σημαντική για χώρες όπως η Κύπρος.
Ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι όσο ο κόσμος εξελίσσεται και οι προσδοκίες για την ποιότητα ζωής αυξάνονται, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας πρέπει να βελτιώνονται. Αναφέρθηκε στη μεγάλη κληρονομιά που πρέπει να συνεχιστεί για την αναβάθμιση της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου, με στόχο την επίτευξη περισσότερων κοινωνικών συμφωνιών.
Τέλος, ευχαρίστησε τη Συντεχνία Οικοδόμων και την ΠΕΟ για την εποικοδομητική συνεργασία, η οποία επιτρέπει έναν ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα και την επίτευξη συμφωνιών.