Μικροβιολογικές Απαιτήσεις Σε Επιχειρήσεις Τροφίμων και Διαχείριση Προβλημάτων
- Τουρισμός/ Ξενοδοχεία/ Τρόφιμα
07 Μαΐου 2020 09:00 07 Μαΐου 2020 17:15
Ελληνικά
7.00 ώρες ( 1 ημέρα )
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η ασφάλεια των τροφίμων εκτός από νομοθετική απαίτηση αποτελεί σίγουρα και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων που τα παράγουν και τα διακινούν. Οι κίνδυνοι για την υποβάθμιση της ασφάλειας αλλά και ποιότητας των τροφίμων είναι πολλαπλοί, με βασικότερο κίνδυνο τους μικροοργανισμούς. Για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί μικροβιολογικά κριτήρια, η συμμόρφωση με τα οποία διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό, ότι το εξεταζόμενο τρόφιμο είναι ασφαλές και κατάλληλης μικροβιακής ποιότητας και ότι θα παραμείνει σε αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας, μέχρι το τέλος της εμπορικής του ζωής (δεδομένου ότι θα υποστεί τους κατάλληλους χειρισμούς μεταφοράς και αποθήκευσης). Η συμμόρφωση του τροφίμου με τα μικροβιολογικά αυτά κριτήρια ελέγχεται μέσω των μικροβιολογικών ελέγχων. Τα μικροβιολογικά κριτήρια που διέπουν το κάθε τρόφιμο διαφέρουν και για τον καθορισμό τους λαμβάνεται υπόψη το είδος του τροφίμου, η σύσταση του, τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά, ο τρόπος διαχείρισης του κλπ. Συνεπώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να εφαρμοστεί από την κάθε επιχείρηση ώστε να γνωρίζει σε ποιους μικροοργανισμούς είναι πιο ευάλωτο το κάθε τρόφιμο, ώστε να μπορεί να το ελέγχει και να το παρακολουθεί μέσω των μικροβιολογικών ελέγχων. Αυτό που έχει παρατηρηθεί από του εφαρμοζόμενους ελέγχους είναι ότι πολλές φορές τα ευρήματα είναι επαναλαμβανόμενα και οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Για ποιο λόγο όμως τα ευρήματα επαναλαμβάνονται - Με βάση τα αποτελέσματα έχει διαπιστωθεί δυσκολία στην κατανόηση μικροβιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τροφίμων, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια επίλυσης των προβλημάτων αλλά αντιθέτως κάποια διαιωνίζονται. Με δεδομένη την διαπίστωση αυτή συμπεραίνεται ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εκπαίδευση των υπεύθυνων επιχειρήσεων τροφίμων καθώς και προσωπικού σε καίριες θέσεις με σκοπό την εμπέδωση βασικών γνώσεων μικροβιολογίας, ώστε να είναι σε θέση να καθορίζουν τις κατάλληλες μικροβιολογικές παραμέτρους που θα ελέγχονται, να προλαμβάνουν ζητήματα αλλά και να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν ριζικά διάφορα μικροβιολογικά θέματα που προκύπτουν ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή τους και να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών.
ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:-Να γνωρίζουν τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου-Να γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από τον κάθε μικροοργανισμό-Να αναγνωρίζουν τις μικροβιολογικές παραμέτρους που διέπουν τα τρόφιμα που παράγουν-Να εντοπίζουν αλλοιώσεις στα τρόφιμα, αναγνωρίζοντας τον μικροοργανισμό που ευθύνεται
- Να εφαρμόσουν προγράμματα αυτοελέγχων
- Να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών ελέγχων.
- Να διαχειριστούν μικροβιολογικά προβλήματα / αποκλίσεις
- Να εκτιμούν και να αποτρέπουν πιθανά μελλοντικά προβλήματα
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Διευθυντικά Στελέχη και Υπέυθυνοι Παραγωγής-Διευθυντικά Στελέχη και Υπεύθυνοι Διασφάλισης Ποιότητας & Ποιοτικού ελέγχου-Διευθυντικά Στελέχη και Υπεύθυνοι Έρευνας & Ανάπτυξης νέων προϊόντων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκπαιδεύτρια
Αναστασία Καζαφά
Αναλυτικό Κόστος Σεμιναρίου
Για Δικαιούχους ΑνΑΔ
- € 199.00
- € 119.00
- € 37.81
- € 80.00
- € 95.20
Για μη-Δικαιούχους ΑνΑΔ
- € 119.00
- € 0.00
- € 22.61
- € 119.00
- € 141.61
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Πέμπτη - 07 Μαΐου 2020
Ώρα
09:00 - 17:15
Τοποθεσία:
CHEI (Λεμεσός)