7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

- Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία

18 Ιουν 2024 09:30 18 Ιουν 2024 14:30
Ελληνικά
4 ώρες ( 1 ημέρα )
7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, αποτελεί την κορυφαία σύναξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης, ο οποίος σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη μεταποιητική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη Βιώσιμη και Αειφόρο Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας επιδέχεται σημαντικών αλλαγών και τα περιθώρια βελτίωσης και ανταγωνιστικότητας ολοένα και αυξάνονται, δίνοντας θετικά μηνύματα στους επαγγελματίες του κλάδου για περισσότερη ανάπτυξη μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επενδύσεων σε νέες μεθόδους, τεχνολογίες και πρακτικές. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν σε εκκρεμότητα διαχρονικές προκλήσεις οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα για μετάβαση στη νέα εποχή.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και προς επαγγελματίες από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Απευθύνεται, επίσης, σε εκπροσώπους από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ

Ομιλητές Συνεδρίου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Α’ ΕΝΟΤΗΤΑΣ



Μάριος Κωνσταντίνου

Διευθύνων Σύμβουλος, Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Ο Μάριος Κωνσταντίνου είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων MBA από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις των ΗΠΑ. Από το 2013 διατέλεσε εμπορικός διευθυντής Ελλάδος, snacks and beverages, γενικός διευθυντής Κύπρου και πρόεδρος του ΔΣ των εταιριών της PepsiCo σε Ελλάδα και Κύπρο. Άρχισε να εργάζεται στην Corina Snacks - μέλος της πολυεθνικής PepsiCo - από το 2000, αναλαμβάνοντας μια σειρά από διευθυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του μάρκετινγκ, των πωλήσεων, του εμπορικού τμήματος και της γενικής διεύθυνσης. Από το 2018 έχει αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Χαραλαμπίδης Κρίστης.


Δρ Μαρία Παναγιώτου

Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κυπριακή Δημοκρατία

Η Δρ Μαρία Παναγιώτου γεννήθηκε το 1982 στη Λάρνακα. Αποφοίτησε το 2004 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με άριστα. Το 2006 έλαβε τον τίτλο MPhil (B) στη Σύγχρονη Ιστορία της Αν. Μεσογείου από το University of Birmingham και το 2017 πήρε διδακτορικό τίτλο στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εργαστεί ως επιστημονική υπεύθυνη σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα αριστείας, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας με καθήκοντα διδασκαλίας οικονομικής ιστορίας, ενώ μεταξύ 2017-2022 έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε σύμμεικτους τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΕΔΕΚ. Τον Μάρτιο του 2023 διορίστηκε στη θέση της Επίτροπου Περιβάλλοντος και τον Ιανουάριο του 2024 διορίστηκε ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανδρέας Α. Γρηγορίου

Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Ανδρέας Α. Γρηγορίου ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προηγουμένως, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, αρχικά ως Βοηθός Φοροθέτης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και στη συνέχεια στο Τμήμα Τελωνείων στη θέση Εξεταστή Τελωνείων. Το 1996 ανέλαβε καθήκοντα ως Λειτουργός στην Υπηρεσία Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ακολούθως, τον Νοέμβριο του 2002, προσλήφθηκε στη θέση Ανώτερου Λειτουργού, Υπεύθυνου για Οικονομικά και Νομικά θέματα στο Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 όπου διορίστηκε Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master) στη Δημόσια Διοίκηση (MPSM) από το Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Κώστας Χατζηπαναγιώτου

Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου παρακολούθησε πτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γεωλογία και μεταπτυχιακά στη Διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων, την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη Διεύθυνση και Δημόσια Διοίκηση. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών και Γεωχημείας και Ελέγχου της Ρύπανσης Περιβάλλοντος. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ, του Συνδέσμου Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων και του International Association of Impact Assessment (IAIA) ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου. Από το 1991 είναι στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος (πρώην Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ενώ τον Μάρτιο του 2011 διορίστηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας στη θέση του Διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος. Από την 1η Ιουλίου 2023, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στη νέα Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.


Andrea Formigoni

Professor of Animal Nutrition and feeding, Department of Veterinary Science. Alma Mater Studiorum. University of Bologna

Expert of Dairy Cow nutrition, feeding and management. Scientific Director of the Teaching and Research Dairy Unit of the University of Bologna.Member of the Safeguard Committee of the Quality Control Department of the Parmigiano Reggiano Consortium. Main scientific interest: Optimization of carbohydrate, nitrogen and mineral feeding for high producing dairy cows to enhance health, milk composition and farm environmental sustainability.

Δρ. Παναγιώτης Αγησιλάου

Διευθυντής, Trojan Economics Consultants Ltd

Ο Δρ. Παναγιώτης Αγησιλάου είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στα οικονομικά του ανταγωνισμού. Είναι διευθυντής της Trojan Economics Consultants Ltd (2013 - σήμερα), ειδικευόμενος σε θέματα ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και ρύθμισης αγορών. Επίσης, είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το University of East Anglia, δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στα Οικονομικά με ειδίκευση τον ανταγωνισμό από τo University College London και τo King’s College London, και πτυχίο στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως κορυφαίος οικονομολόγος σε θέματα ανταγωνισμού (Who’s Who Legal και Lexology Client Choice Award).

Μαρία Διαλυνά

Food Products Leader & Senior Lead Auditor, Bureau Veritas Hellas MAE, Ελλάδα

Η Μαρία Διαλυνά ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία το 1994 στη βιομηχανία τροφίμων, στα τμήματα παραγωγής, ποιοτικού και μικροβιολογικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας. Στη συνέχεια ακολούθησε η περίοδος της συμβουλευτικής στην βιομηχανία τροφίμων με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό, την εκπαίδευση και την εφαρμογή μελετών HACCP και σχετικών προτύπων, μέσω της Bureau Veritas. Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι Lead Auditor διαχειριστικών συστημάτων Ασφάλειας και Υγιεινής τροφίμων (FSMS), Ποιότητας (QMS), Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Εργασίας (SHE) EMS και όπως επίσης και Υπεύθυνη σχετικά με όλα τα προϊόντα των τροφίμων (Food Product Leader) στην Bureau Veritas Hellas MAE.

Φώτης Παπαδήμας

Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Φώτης Παπαδήμας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο αντικείμενο της «Επιστήμης και Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης» στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει πτυχίο Χημείας και Επιστήμης Τροφίμων (BSc) και Διδακτορικού τίτλου στην Επιστήμη Γάλακτος (Dairy Science) από Reading University, UK. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της αυθεντικότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην απομόνωση και χαρακτηρισμό οξυγαλακτικών καλλιεργειών από νωπό γάλα και η χρήση αυτών στις ζυμώσεις γάλακτος, καθώς και η μελέτη των ιδιοτήτων του γαϊδουρινού γάλακτος (λειτουργικότητα) στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει δημοσιεύσει αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές ενώ είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης Global Cheesemaking Technology: Cheese Quality and Characteristics. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διεθνή τεχνικές επιτροπές για το γάλα (IDF), και του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Β’ ΕΝΟΤΗΤΑΣ



Aνδρέας Παπαδόπουλος

Επικεφαλής, Μονάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ελληνική Τράπεζα

Ο Αντρέας Παπαδόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως χημικός μηχανικός στην Unilever στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια μετέβηκε στη Γερμανία ως υπεύθυνος μιας σειράς συστατικών τροφίμων. Μετά από μια δεκαετία περίπου στη βιομηχανία τροφίμων και με ένα επιπρόσθετο πτυχίο στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, στράφηκε προς στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο και εντάχθηκε στην Ελληνική Τράπεζα.  Ο Ανδρέας ηγήθηκε της μονάδας Στρατηγικής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013 και σήμερα ηγείται της ανάπτυξης των εργασιών με επίκεντρο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Με πτυχία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και από το Wharton Business School, ο Αντρέας συνδυάζει αναλυτικές δεξιότητες με επιχειρηματικό πνεύμα και στρατηγική σκέψη. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την εκπαίδευση των νέων στην επιχειρηματικότητα (Junior Achievement), την κυκλική οικονομία και την προστασία των θαλασσών.

Σταύρος Μαλάς

Πρόεδρος, Ινστιτούτο Κύπρου

Ο Σταύρος Μαλάς είναι Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου από το 2023. Είναι κάτοχος BSc και PhD στη Γενετική και έχει εκπαιδευτεί στο University College και στο Imperial College London. Έχει διατελέσει επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει αναλάβει διάφορους συμβουλευτικούς ρόλους στην ανάπτυξη πολιτικής στην ΕΕ, όπως Ειδικός Σύμβουλος του Επιτρόπου Υγείας, εκλεγμένος πρώτος Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα-Ομάδα Εκπροσώπων των Κρατών, μέλος του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI) και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος για την Υγεία. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Υγείας όσο και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για την Έρευνα.


Ιωάννης Ξυπολέας

Υπεύθυνος Τμήματος Μηρυκαστικών Ζώων, VitaΤrace Nutrition Ltd

Ο Ιωάννης Ξυπολέας είναι απόφοιτος του τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διατροφή Αγροτικών Ζώων του ιδίου πανεπιστημίου. Από το 2007 εργάζεται στην εταιρεία VitaΤrace Nutrition LTD και είναι υπεύθυνος του τμήματος Μηρυκαστικών Ζώων. Εξειδικεύεται στην κατάρτιση σιτηρεσίων, στην διαχείρηση Κτηνοτροφικών Μονάδων, στην παροχή τεχνικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών και το σχεδιασμό προϊόντων για την διατροφή των ζώων. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ερευνητικές εργασίες τα αποτελέσματα των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν την Ζωική Παραγωγή και την βιομηχανία Ζωοτροφών και προσθετικών των Ζωοτροφών.

Δημήτριος Μάντης

Ιδιοκτήτης, Μάντης Δημήτριος Ε.Ε. (Mantis Farm Management), Ελλάδα

Ο Δημήτριος Μάντης είναι απόφοιτος του τμήματος Ζωικής παραγωγής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα συστήματα ακριβείας στην διαχείριση εκτροφών του ιδίου ιδρύματος και κατέχει πτυχίο τυροκομίας από την Τυροκομική σχολή Ιωαννίνων. Από το 2019 έχει ιδρύσει την εταιρεία Mantis farm management όπου εξειδικεύεται στην διατροφική και αναπαραγωγική διαχείριση αιγοπροβατοτροφικών εκτροφών καθώς και στην εισαγωγή και εμπορία διατροφικών συμπληρωμάτων και γενετικού υλικού. Εφαρμόζει τεχνητή σπερματέγχυση με κατεψυγμένο σπέρμα βελτιωτών κριών και τράγων στις εκτροφές για την βελτίωσή τους.

Ουράνιος Τζαμαλούκας

Αναπληρωτής Καθηγητής, Κατεύθυνση Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομιας, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Ουράνιος Τζαμαλούκας έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (BSc) και το University of Edinburgh (MSc by research, και PhD). Έχει διεξάγει ερευνητικό έργο στη διατροφή ζώων σε σχέση με τα ενδοπαράσιτα μηρυκαστικών, τη βιολογική κτηνοτροφία, τη χρήση εναλλακτικών φυτών και ζωοτροφών στα ιδρύματα Scottish Agricultural College, στο Moredun Research Institute (UK). Έχει προσελκύσει χρηματοδότηση για ερευνητικά έργα από το ΙδΈΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης σε έργα που περιλαμβάνουν τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του γάλακτος, τη βιολογική κτηνοτροφία, τις εναλλακτικές ζωοτροφές και το προφίλ του λίπους του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 60 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μονογραφιών και ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεις και συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές που σχετίζονται με την παραγωγή γάλακτος και τα μηρυκαστικά.

Δωρεάν Σεμινάριο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τρίτη - 18 Ιουν 2024

Ώρα

09:30 - 14:30

Τοποθεσία:

Κτήμα Κουσιουμή

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος : 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας