10 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια

Ακαδημαϊκά Θέματα,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Καινοτομία/Start Ups,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
10 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια

Επαγγέλματα τα οποία γεννήθηκαν -αφού πέθαναν άλλα- τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τη στιγμή που η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας 

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών η τεχνολογική πρόοδος άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλά επαγγέλματα αλλά και να δημιουργηθούν νέα, τα περισσότερα από τα οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητα. 

Σχεδιαστές εφαρμογών

Σύμφωνα με ένα εκτενές αφιέρωμα του thisisinsider για τα 15 πιο δημοφιλή νέα επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από μία εικοσαετία, πρώτο στη λίστα κατατάσσεται εκείνο του προγραμματιστή εφαρμογών (app developer). Γιατί έως τα τέλη της περασμένης δεκαετίας πολύ δύσκολα θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς, ενώ μερικά χρόνια μετά, το 2016, τα έσοδα από τις εφαρμογές ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια 

Χειριστές drones 

Η χρήση των drones από εμπορικές εταιρείες όπως η Amazon ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. Οπότε αναμένεται πως στο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση ειδικευμένων χειριστών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. 

Διαχειριστές διαδικτυακού περιεχομένου

Εως το τέλος του περασμένου αιώνα δεν υπήρχαν οι εν λόγω επαγγελματίες γιατί απλά δεν υπήρχε κανένα διαδικτυακό περιεχόμενο που να απαιτεί διαχείριση. Οι διαχειριστές περιεχομένου είναι τα άτομα που προσλαμβάνονται για να εξετάζουν και να αναλύουν βίντεο, φωτογραφίες ή μηνύματά που αναρτώνται σε ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την τήρηση των όποιων κανονισμών. 

Παραγωγοί podcast

Τα podcast είναι ραδιοφωνικές εκπομπές, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές ή άλλου χαρακτήρα, που μπορεί κάποιος να ακούσει «κατ’ απαίτηση». Εκαναν την εμφάνισή τους το 2004, ενώ η χρήση τους αυξάνεται διαρκώς. Ο παραγωγός podcast κερδίζει τα προς το ζην διαβάζοντας διαφημιστικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των εκπομπών, πραγματοποιώντας περιοδείες ή συμμετέχοντας σε ζωντανές μεταδόσεις. 

Τεχνικός τρισδιάστατων εκτυπωτών

Η βιομηχανία των τρισδιάστατων εκτυπωτών πραγματοποιεί εντυπωσιακά άλματα φτάνοντας να αξίζει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια έως το 2020. Φυσικά αυτά τα εξαιρετικά μηχανήματα που παράγουν σχεδόν τα πάντα δεν λειτουργούν και δεν επισκευάζονται μόνα τους αλλά χρειάζονται εξειδικευμένους τεχνικούς. 


ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 'CERTIFIED INFORMATION PRIVACY MANAGER (CIPM) 


Influencer (Bella Thorne/Facebook) 

Για να ασκήσει κάποιος το εν λόγω «επάγγελμα», αρκεί να έχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες «friends» ή «followers» ούτως ώστε να αμείβεται πλουσιοπάροχα για τη διαφήμιση των όποιων προϊόντων μέσω των λογαριασμών του. Πρόσφατα η ηθοποιός-influencer Μπέλα Θορν ανέφερε πως κερδίζει έως και 65 χιλιάδες δολάρια για μια ανάρτησή της στο Instagram. 

Μάνατζερ κοινωνικών δικτύων

Πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τόσο καθοριστικό που η διαχείριση λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέληξε να αποτελεί όχι μόνον επάγγελμα αλλά και επιστήμη. 

Μάνατζερ βιωσιμότητας 

Κύρια υποχρέωσή του είναι να διασφαλίζει ότι η εταιρεία για την οποία εργάζεται κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής «πράσινων» πολιτικών. Ταυτόχρονα καλείται να συμβάλει στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, προτείνοντας λύσεις για την εξοικονόμηση, π.χ., ενέργειας.

Αυτοκινητιστής της Uber

H Uber είναι απλά η πιο γνωστή από τις πολλές εφαρμογές ride-sharing που είναι διαθέσιμες σήμερα. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι τις χρησιμοποιούν, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες άλλους.

Σύμβουλος σπουδών

Ειδικά στις ΗΠΑ η διαδικασία εισαγωγής στα κολέγια και στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά επίπονη για τους επίδοξους σπουδαστές. Για αυτό τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερο κύρος το επάγγελμα του συμβούλου σπουδών ο οποίος συχνά υποχρεούται να περιορίσει τις υπέρμετρες φιλοδοξίες των παιδιών, υποδεικνύοντας πώς να αναδεικνύουν τα προσόντα τους και να μετριάζουν τις αδυναμίες τους.

Share: