4 Τρόποι για να Αυξήσετε την Παραγωγικότητα με τη Βοήθεια του Περιβάλλοντος
Όλοι γνωρίζουν ότι η παραγωγικότητα ενός ανθρώπου επηρεάζεται από τις προσπάθειες, τις ικανότητές του και τη σωστή οργάνωση του χρόνου, αλλά όχι μόνο αυτές. Το περιβάλλον είναι επίσης πολύ σημαντικό. Έχετε παρατηρήσει ότι δουλεύετε καλύτερα σε ορισμένα μέρη και χειρότερα σε άλλα;
Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό – οι ήχοι, το χρώμα των τοίχων, ο φωτισμός, η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση εργασίας σας. Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον περιβάλλοντα χώρο και να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, θα το πούμε σε αυτό το άρθρο.
1. Χρησιμοποιήστε μουσική για να δημιουργήσετε τη σωστή ατμόσφαιρα
Αυτό που ακούτε επηρεάζει τη διάθεσή σας. Όταν οι άνθρωποι μιλούν κοντά ή οι κροτάλισμα των κατασκευαστικών εργασιών ακούγονται έξω από το παράθυρο, θα είναι πολύ δύσκολο για εσάς να συγκεντρωθείτε στην ολοκλήρωση των εργασιών σας. Από την άλλη πλευρά, η ακρόαση της σωστής μουσικής όχι μόνο πνίγει τον θόρυβο που αποσπά την προσοχή, αλλά σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και σας δίνει την απαραίτητη ώθηση στη δράση.
Σύμφωνα με έρευνα [Anneli B. Haake, 2011], η μουσική που αυξάνει την παραγωγικότητα πρέπει να είναι απλή στη δομή και να μην περιέχει λέξεις. Έτσι δεν θα αποσπάσει την προσοχή, αλλά θα δώσει έναν συγκεκριμένο ρυθμό στη δουλειά σας και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.
Ανάλογα με τον τύπο των εργασιών, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά στυλ μουσικής. Οι κλασικές μελωδίες ή οι ήχοι της φύσης έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια, δοκιμάστε επική μουσική από ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας λίστα αναπαραγωγής για διαφορετικούς τύπους εργασιών, με γνώμονα τις παραπάνω αρχές.
Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ίσως είστε το άτομο για το οποίο η καλύτερη μελωδία είναι η σιωπή, και οτιδήποτε πέρα από αυτό αποσπά την προσοχή. Ή απλά δεν έχετε όρεξη να ακούσετε τίποτα. Πειραματιστείτε και βρείτε τη δική σας εκδοχή της σχέσης με τους ήχους.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)
2. Προσθέστε λίγη φύση στον χώρο εργασίας σας
Έρευνα [L. Edwards, P. Torcellini, 2002] δείχνουν ότι το φυσικό φως έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την ευημερία. Το αντίθετο ισχύει επίσης: οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε δωμάτια χωρίς παράθυρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πονοκεφάλους, γενική αδυναμία και άλλες ασθένειες από εκείνους που χρησιμοποιούν το φως της ημέρας.
Σχεδιάστε το γραφείο σας έτσι ώστε τα μέρη όπου περνάτε πολύ χρόνο να είναι και πιο κοντά στα παράθυρα. Η επιφάνεια εργασίας σας θα πρέπει ιδανικά να φωτίζεται πλήρως από το φυσικό φως της ημέρας. Ή, τουλάχιστον, χρησιμοποιήστε έμμεσο φως που αναπηδά από τοίχους και όχι απευθείας δέσμες από λαμπτήρες.
Προσθέστε ένα άλλο φυσικό στοιχείο – τα φυτά. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται [Ruth K. Raanaas, 2011] ότι η παρουσία τους βοηθά στην αποφυγή της κόπωσης της προσοχής κατά τη διάρκεια της εργασίας και επίσης φρεσκάρουν τον αέρα, καθώς μια μεγάλη περιοχή των φύλλων λειτουργεί ως φίλτρο.
3. Χρησιμοποιήστε τα σωστά χρώματα στο σχεδιασμό γραφείου
Ο χρωματικός συνδυασμός των γύρω αντικειμένων επηρεάζει επίσης τη διάθεσή μας και την αποτελεσματικότητα της εργασίας μας. Η ψυχολόγος Angela Wright έχει κάνει πολλή έρευνα για τις επιπτώσεις των διαφορετικών χρωμάτων στον ψυχισμό και έχει εντοπίσει τα ακόλουθα μοτίβα.
- Κόκκινο χρώμα. Αυτό το χρώμα υποδηλώνει δύναμη, ζεστασιά και θάρρος, αλλά είναι επίσης επιθετικό. Το κόκκινο είναι κατάλληλο για χώρους με σωματική εργασία: αποθήκη, γυμναστήριο κ.λπ.
- Μπλε χρώμα. Είναι ένα έξυπνο χρώμα που συνδέεται με την ανάλυση, τη λογική και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για κάθε γραφείο.
- Πράσινο χρώμα. Είναι ένα ισορροπημένο χρώμα που υποδηλώνει αρμονία και ισορροπία, αλλά μπορεί να εκληφθεί και ως απαλό. Είναι κατάλληλο για αίθουσες όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις και συναντήσεις.
- Κίτρινος. Είναι ένα συναισθηματικό χρώμα που συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση. Ιδανικό για εκείνα τα μέρη όπου γίνεται πολλή δημιουργική δουλειά. Για παράδειγμα, για μια αίθουσα όπου πραγματοποιούνται συνεδρίες καταιγισμού ιδεών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκτός από το ίδιο το χρώμα, πρέπει να λάβετε υπόψη και την έντασή του. Τα έντονα κορεσμένα, φωτεινά χρώματα θα έχουν αναζωογονητικό αποτέλεσμα, ενώ τα απαλά και σιωπηλά χρώματα θα καταπραΰνουν.
Όχι πάντα μπορείτε να ξεκινήσετε από το μηδέν και να βάψετε ξανά όλους τους τοίχους στα σωστά χρώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, απλώς αλλάξτε το χρώμα της προφύλαξης οθόνης στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας, αγοράστε σημειωματάρια ή στυλό με τον κατάλληλο χρωματισμό ή γράψτε σημειώσεις σε αυτοκόλλητα με το κατάλληλο χρώμα.
4. Δώστε λίγο χώρο στον εαυτό σας
Τα ανοιχτά γραφεία προτιμώνται πλέον παγκοσμίως, καθώς διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων και λέγεται ότι αυξάνουν την ικανοποίηση από την εργασία και την ομάδα. Αλλά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από μειονεκτήματα όπως τα αυξημένα επίπεδα θορύβου, η έλλειψη ιδιωτικότητας και ο προσωπικός χώρος.
Οι φλύαροι γείτονες και τα συχνά διαλείμματα οδηγούν σε ψυχική εξάντληση και μειώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα. Οπότε είναι προτιμότερο να προτιμάτε τα κλειστά γραφεία.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η οργάνωση του άμεσου χώρου εργασίας σας. Ένα καθαρό και καλά οργανωμένο γραφείο δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικό, αλλά εξοικονομεί πολύ χρόνο και νεύρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψάχνετε μανιωδώς για κάτι σημαντικό στο χάος και την αταξία.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περίληψη
Χρησιμοποιήστε απλή, χωρίς λόγια μουσική για να μειώσετε τους επιβλαβείς θορύβους και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
Ο φυσικός φωτισμός και τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι απαραίτητα για ένα ιδιαίτερα παραγωγικό περιβάλλον.
Επιλέξτε το σωστό συνδυασμό χρωμάτων για το δωμάτιο ανάλογα με τον τύπο της εργασίας.
Επιλέξτε κλειστά γραφεία: σας βοηθούν να εστιάσετε καλύτερα στις επιχειρήσεις και να αποτρέψετε την ψυχική εξάντληση.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη έως τις οικονομικές αστάθειες
Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.