7 δεξιότητες για τα επαγγέλματα του 2030. Τις έχεις?
Μήπως θυμάστε πως ήταν ο κόσμος πριν από 15 χρόνια?
Χωρίς έξυπνα τηλέφωνα και Facebook, τα βιβλία είχαν ακόμα το πρώτο λόγο και ψάχναμε ακόμα στα λεξικά. Περιμέναμε να ακούσουμε τις ειδήσεις στα δελτία ειδήσεων και ο μισός κόσμος δεν είχε email. Μεσουρανούσε ακόμα το Fax και το CD Player και έπρεπε να πας στο χρηματιστήριο για να μπορείς να επενδύσεις σε μετοχές!!
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η ζωή έχει αλλάξει πολύ και τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχουμε σήμερα, δεν υπήρχαν καν πριν από 15 χρόνια! Μπορεί η τεχνολογία να μην μπορεί να προβλέψει το μέλλον ακόμα, αλλά σίγουρα μπορεί να βγάλει κάποια πολύ ασφαλή συμπεράσματα για το που πιθανό να είμαστε το 2030!
Είναι σχεδόν δεδομένο ότι τα επόμενα 5-6 χρόνια θα χαθούν εκατομμύριά θέσεις εργασίας και χιλιάδες επαγγέλματα θα εξαφανιστούν! Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές εργασίες που θα κληθούν να υπηρετήσουν όσοι μαθητές εισέρχονται σήμερα στη 1η Λυκείου θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ζούμε σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιες θα είναι οι επαγγελματικές δεξιότητες που θα κυριαρχήσουν μέχρι το 2030.
Πρώτα και κύρια για να βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα και όχι αρνητικά, διαφαίνεται ότι θα απαλλαγούμε από τις πιο μονότονες, επιβλαβείς και ψυχοφθόρες εργασίες και στη θέση τους θα έχουμε πλέον ενδιαφέρουσες, δημιουργικές και υψηλής ικανοποίησης εργασίες. Τέρμα οι εργασίες στα εργοστάσια και γενικά τη παραγωγή, αυτό θα το αναλάβουν οι έξυπνες μηχανές ή αν προτιμάτε…. τα ρομπότ! Ας δούμε όμως μια σειρά από δεξιότητες και ικανότητες που θα κάνουν τους εργαζόμενους περιζήτητους, και η αλήθεια κάποιες από αυτές δεν διδάσκονται απλά σε κάποιο σεμινάριο αλλά πρέπει να καλλιεργηθούν ως νοοτροπία από σήμερα για να αποτελούν ώριμες δεξιότητες σε μερικά χρόνια.
Γνώση, δημιουργικότητα και καινοτομία θα είναι τα κυρίαρχα ζητούμενα.
1.Πνευματική ευελιξία και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων
Τα προβλήματα του μέλλοντος θα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα καθώς θα εμπλέκουν πολλούς τομείς ταυτόχρονα. Η ικανότητα να σκεφτούμε δημιουργικά και ‘έξω από το κουτί’ δεν θα είναι το κάτι παραπάνω, αλλά αναγκαίο για επιβίωση. Πρέπει να υπάρχει η ικανότητα να συλλαμβάνει κανείς τη μεγάλη εικόνα, να επαναπροσδιορίζει τα πράγματα και να δίνει λύσεις σε γρήγορους ρυθμούς.
2.Κριτική Σκέψη
Μπορεί η τεχνολογία, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη να κατακλίσουν την αγορά εργασίας αλλά το μόνο σίγουρο δεν θα εμπιστευτούμε τη προσωπική μας κρίση στα μηχανήματα, είναι κάτι που θα κρατήσουμε για εμάς και ο καλύτερος στη δεξιότητα της κριτικής σκέψης θα είναι και ο καλός υπάλληλος, ο Διευθυντής, ο Ηγέτης και ο υψηλά αμειβόμενος. Το να μπορείς να συνδυάσεις πληροφορίες για να επαληθεύσεις ή να απορρίψεις, να αμφισβητήσεις και να προκαλέσεις θα είναι ισχυρή δεξιότητα στο μέλλον.
3.Δημιουργικότητα
Κάτι άλλο που τα ρομπότ δεν θα μπορούν να κάνουν (ελπίζουμε), είναι η δημιουργία αυθεντικού περιεχομένου (Original Content). Έτσι η δημιουργικότητα που προσφέρουν η συγγραφή ενός βιβλίου, οι τέχνες, τα θέατρα, η ποίηση και χίλια δύο άλλα που απαιτούν δημιουργικότητα, θα επεκταθούν σε όλους τους τομείς όλων των επαγγελμάτων. Είσαι δημιουργικός και αυθεντικός, έχεις το πλεονέκτημα.
4.Δεξιότητες Ανθρωπίνων Σχέσεων
Όσο και να επεκταθεί η τεχνολογία και να εφευρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας, αυτό που δεν αλλάζει και δεν άλλαξε ποτέ είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η σημαντικότητα που αυτές έχουν στη λήψη αποφάσεων καθημερινά. Δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι συναισθηματικό πλάσμα και όχι λογικό. Η ανάγκη για δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας, ηγεσίας, επίλυσης προβλημάτων, ομαδικότητας και γενικά τα Soft Skills υπάρχει και σήμερα, θα εξελιχθεί όμως ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
5.Δεξιότητες STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics)
Οι δεξιότητες και γνώση στις 4 πιο πάνω κατηγορίες αποτελούν σήμερα τη βάση της εξέλιξης και αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Οι Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Μηχανολογία και τα Μαθηματικά θα συνεχίσουν να οδηγούν τη κούρσα του μέλλοντος. Μην μείνετε μακριά τους, γιατί μένετε μακριά από το ίδιο σας το μέλλον!
6.Δεξιότητες SMAC (Social – Mobile – Analytics – Cloud)
Δεν θα πρέπει να είναι όλοι Επιστήμονες, Μηχανολόγοι και Μαθηματικοί φυσικά αλλά αυτό που πρέπει να έχουν όλοι στο μέλλον αν θέλουν να έχουν ‘το πάνω χέρι’ στην αγορά εργασίας είναι οι γνώσεις και δεξιότητες SMAC (Social – Mobile – Analytics – Cloud). Από τώρα μείνετε κολλημένοι σε αυτά και τη συνεχή εξέλιξή τους γιατί αν μείνετε πίσω, χάσατε το τρένο. Μαθαίνετε κάθε τι νέο σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα, τη κινητή τεχνολογία και τις τεχνολογίες Cloud που μόλις ξεκίνησαν να αναπτύσσονται.Τα εργαλεία Analytics επίσης θα είναι απαραίτητα αφού οι πληροφορίες θα είναι τόσες πολλές που θα απαιτείτε η έξυπνη ανάλυσή τους για να καταστούν οι πληροφορίες χρήσιμες. Μην διστάζετε να εξελίσσεστε μαζί με την τεχνολογία. (Σκεφτείτε λίγο αυτούς που κόλλησαν στα τηλέφωνα με τα κουμπιά και αρνούνταν να προσαρμοστούν στις οθόνες ‘touch’, είμαι σίγουρος ότι ξέρετε κάποιον από αυτούς), και τι απέγιναν!!
7.Πολυγνωστικότητα
Τέρμα οι μονομερείς ειδικότητες, ο εργαζόμενος της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να είναι ‘πολύ-γνώστης’ και καλό είναι να το αντιληφθείτε γρήγορα. Λογιστής; Μόνο;; Πρέπει να είσαι Λογιστής, με βαθιές Νομικές Γνώσεις και υψηλές δεξιότητες στη Τεχνολογία και Ψυχολογία!! Αλήθεια δεν το βλέπετε ακόμα και σήμερα ότι αυτή είναι η ταχύτατη τάση που υπάρχει; Από τώρα λοιπόν κυρίες και κύριοι φοιτητές και εργαζόμενοι, ασχοληθείτε με περισσότερα πράγματα και τομείς, καταβροχθίστε τη γνώση από διάφορους τομείς με επιλογές που να έχουν ευρύτητα και βάθος.
Και μην σας τρομάζει το μέλλον, αυτό θα είναι 100% καλύτερο από το παρόν, το μέλλον θα μας ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο και το περιμένουμε με ανυπομονησία. Βλέπετε μια χαρά τα καταφέραμε με τη τεχνολογία μέχρι σήμερα, απλά πρέπει να ξέρουμε ότι το τρένο δεν σταματάει εδώ, απλά στάση κάνει για να πάρει νέους επιβάτες και να συνεχίσει! Stay on Board!!
Share:
Διαβάστε Επίσης
Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το LinkedIn λειτουργούν ως παράθυρα στον κόσμο
Ωστόσο, ο ρόλος της στη συγγραφή και τη δημοσιογραφία παραμένει ένα φλέγον ζήτημα