7 Σημάδια ότι Πρέπει να Παρατήσεις τη Δουλειά σου
Πρέπει να κατανοήσεις ότι ποτέ δεν είναι αργά να παρατήσεις τη δουλειά που κάνεις και να ακολουθήσεις το επάγγελμα των ονείρων σου! Πολλές φορές συμβιβάζεσαι με το εργασιακό σου περιβάλλον, ειδικά όταν αυτό σου αποφέρει καλές απολαβές και το κλίμα με τους άλλους συναδέλφους σου είναι φιλικό και καλό.
Ίσως όμως δεν είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου και προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο.
Ωστόσο, λάβε υπόψη ότι ο συμβιβασμός μπορεί εύκολα να οδηγήσει στον εφησυχασμό και αυτή είναι η ζώνη του κινδύνου. Ο εφησυχασμός δημιουργεί διάφορες δικαιολογίες όταν σου έρχεται η σκέψη ότι θα ήθελες να παρατήσεις τη δουλεία σου.
Όπως για παράδειγμα ότι μπορείς να το ανεχτείς για λίγους ακόμη μήνες και ότι δεν έχεις χρόνο να αναζητήσεις εργασία τη δεδομένη στιγμή. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο εφησυχασμός τελικά θα σε οδηγήσει σε φόβο. Και ο φόβος μας κρατά πίσω.
Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι και ταλαντούχοι άνθρωποι οι οποίοι συμβιβάζονται με τη δουλειά τους. Όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις και να παρατήσεις τη δουλειά σου, ίσως σου πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να κάνεις το πρώτο βήμα να ανανεώσεις το βιογραφικό σου σημείωμα και να κάνεις αίτηση για νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό συμβαίνει διότι φοβάσαι να επανέλθεις σε μια διαφορετική αγορά εργασίας από αυτή που ήσουν πριν.
Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις ξεχάσει πως είναι να περνάς από τη διαδικασία της συνέντευξης, να αισθάνεσαι ανεπαρκής σε σχέση με άλλους και ότι έχουν περάσει τα χρόνια. Αυτά τα συναισθήματα φόβου σε κρατούν πίσω και αναβάλεις την εύρεση άλλης εργασίας, αγνοείς το θέμα και ξοδεύεις ακόμα περισσότερο χρόνο σε μια δουλειά που δε σε ευχαριστεί.
Έτσι αν θα πρέπει να κάνεις κάτι για να εξελιχθείς επαγγελματικά είναι να μην εφησυχάζεσαι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, σχετικά με την επαγγελματική ευτυχία και τους στόχους σου και σκέψου αν είναι η στιγμή να παρατήσεις τη δουλειά που κάνεις και να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)
Ποια είναι τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά να παρατήσεις τη δουλειά σου και να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα;
1. Ζεις τη παρούσα κατάσταση
Εάν βρίσκεσαι στην ίδια εταιρεία και θέση εργασίας χωρίς καμία πρόοδο και προαγωγή τα τελευταία τρία χρόνια και θες να εξελιχθείς επαγγελματικά τότε είναι η ώρα να κοιτάξεις κάπου αλλού. Ακόμα και σε έναν μεγάλο οργανισμό που οι προαγωγές είναι δύσκολο να γίνουν, θα έπρεπε εντός αυτού του χρονικού πλαισίου να έχεις κάποια επαγγελματική πρόοδο.
2. Αν δεν λαμβάνεις Feedback, πρέπει να παρατήσεις τη δουλειά σου
Αν ο προϊστάμενος σου δεν σου παρέχει feedback σχετικά με την απόδοση σου στη δουλειά ή τα σχόλια του είναι γενικά, είναι δύσκολο να αναλάβεις δράση και να βελτιωθείς. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο για εσένα να μάθεις τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς σαν επαγγελματίας και να ανέβεις στην ιεραρχία του οργανισμού.
Ένας σωστός προϊστάμενος πρέπει να ενδιαφέρεται για την επαγγελματική πορεία και πρόοδο των υφισταμένων του, να τους δίνει τακτικά συμβουλές και να τους καθοδηγεί. Αν ο δικός σου προϊστάμενος δεν κάνει τα παραπάνω, τότε οφείλεις στον εαυτό σου να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα και να απευθυνθείς σε κάποιο άλλο οργανισμό.
3. Πρέπει να παρατήσεις τη δουλειά σου, αν δεν μαθαίνεις
Αν η καμπύλη εκμάθησης σου έχει μείνει στάσιμη ή δεν νιώθεις καμία πρόκληση, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί την ανάγκη σου να παρατήσεις τη δουλειά σου και να προχωρήσεις. Μπορεί να μην μαθαίνεις κάτι νέο κάθε μέρα στη δουλειά, αλλά θα πρέπει να βελτιώνεις τις βασικές σου δεξιότητες και να αποκτάς νέες.
Θα πρέπει να μην το αφήνεις στη τύχη του και να επιδιώκεις τη συνεχή εκμάθηση σου, με το να ζητάς να συμμετέχεις σε κάποιο νέο project, να κάνεις εγγραφή σε κάποιο μάθημα που σε ενδιαφέρει ή να παρακολουθήσεις κάποιο συνέδριο σχετικά με το αντικείμενο σου.
Αλλά αν αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν στην τρέχουσα δουλειά σου, είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (HR)
4. Υπάρχει μια συνεχής έξοδος
Όλοι οι συνάδελφοι γύρω σου φαίνεται να ενημερώνουν διαρκώς τα βιογραφικά και τα LinkedIn προφίλ τους; Όταν αρχίζεις να παρατηρείς ένα μοτίβο δυσαρεστημένων υπαλλήλων, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους και αποχωρούν, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για να εργαστείς και προφανώς έχεις επιλογές.
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τον όχλο, αλλά θα πρέπει να το λάβεις ως ένα προειδοποιητικό σημάδι και να ρωτήσεις τους φίλους συναδέλφους σου ποιοι λόγοι τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Οι απαντήσεις τους μπορεί να ισχύουν και στη δική σου περίπτωση.
5. Γίνεται τακτικά αναδιάρθρωση
Αν η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι ανακοινώνει τακτικά αναδιοργάνωση ή ανακατεύει τη διαχείριση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ζητήματα ηγεσίας ή μια ασταθή στρατηγική κατεύθυνση. Οι αναδιοργανώσεις μπορούν να σου προσφέρουν την ευκαιρία να ανέβεις και να λάμψεις.
Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές, σηματοδοτούν αναταράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι προτεραιότητες, η εστίαση και η πρόοδός σου θα επηρεαστούν αναπόφευκτα.
Θες να παρατήσεις τη δουλειά σου και φοβάσαι να κάνεις το επόμενο βήμα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!
6. Στελέχη από άλλες επιχειρήσεις ίσως σε αναζητούν
Μπορεί να θεωρείς ενοχλητικά τα email και τις κλήσεις που λαμβάνεις από άτομα που κάνουν προσλήψεις, αφού μπορεί να μην σε οδηγήσουν σε μια νέα δουλειά αλλά μην τα αγνοείς εντελώς.
Είναι μια ευκαιρία να μάθεις τη ζήτηση που υπάρχει για εργατικό δυναμικό στο κλάδο σου και τι ευκαιρίες υπάρχουν που μπορείς να εκμεταλλευτείς και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα στην αγορά εργασίας.
7. Θα νιώσεις πότε είναι η σωστή στιγμή να παρατήσεις τη δουλειά σου
Πέρα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, μην αγνοήσεις αυτό που σου λέει το ένστικτο σου. Κανείς δεν γνωρίζει καλυτέρα το εργασιακό σου περιβάλλον από εσένα. Και αν έχεις την αίσθηση ότι μπορεί να είσαι καλύτερα κάπου αλλού, άκουσε αυτή την εσωτερική φωνή και εξερεύνησε.
Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς ξοδεύουμε πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές μας, οφείλεις στον εαυτό σου να αξιολογείς τακτικά την επαγγελματική σου κατάσταση. Ακόμη και αν είσαι ευτυχισμένος στη τρέχουσα δουλειά σου θα πρέπει να αξιολογείτε την κατάσταση της σταδιοδρομίας σας δυο φορές το χρόνο.
Το καλύτερο από όλα αν περάσεις αυτή τη διαδικασία είναι είτε ότι θα βρεις περισσότερη ικανοποίηση στη τρέχουσα δουλειά σου, είτε θα ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες και θα προχωρήσεις στο επόμενο μεγάλο βήμα.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη έως τις οικονομικές αστάθειες
Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.