Απίστευτο το πόσο Κοστίζει ένα Εργατικό Ατύχημα
Ποιο είναι το κόστος για διαχείριση των κινδύνων στην εργασία
Πολλοί επιχειρηματίες λένε ότι η Υγεία και Ασφάλεια αποτελεί ένα επιπρόσθετο κόστος που επιβαρύνει τα προϊόντα και υπηρεσίες τους. Κάποιοι άλλοι λένε ότι υποχρεώνονται να κάνουν αχρείαστα έξοδα και επενδύσεις σε εξοπλισμούς και μηχανήματα που δεν αυξάνουν τη παραγωγικότητα και περιορίζουν το ήδη μικρό περιθώριο κέρδους που έχουν. Κάποιοι επικαλούνται το γεγονός ότι έχουν ασφαλιστική κάλυψη για ‘ευθύνη εργοδότη’, ‘ζημιές’, ‘πυρκαγιές’ και ‘….κατά παντός κινδύνου’ συνεπώς δεν θα υποστούν οικονομική ζημιά.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι όντως πιθανό να χρειαστούν κάποιες επιπρόσθετες επενδύσεις στο τομέα αυτό που όμως δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Οι οποιεσδήποτε κατευθυντήριες γραμμές αλλά και η κάθε εξειδικευμένη συμβουλή λαμβάνει υπόψη την οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης και κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να επενδύσει δυσανάλογα με τις δυνατότητές του στο τομέα αυτό. Αυτό που πρέπει να επιτυγχάνεται είναι η έξυπνη επιλογή μηχανημάτων και εργαλείων αλλά και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια αλλά και για να προστατεύονται από κινδύνους που δεν είναι δυνατό να εξαλειφτούν ή να μειωθούν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικονομικό κόστος ενός εργατικού ατυχήματος καλύπτεται μόνο κατά το ένα ένατο από τις ασφαλιστικές εταιρίες και αυτό νοουμένου ότι η ασφαλιστική εταιρεία, μετά από την έρευνά της αποδέχεται ως ασφαλισμένο τον κίνδυνο που έχει πραγματωθεί.
Ποια είναι όμως όλα αυτά τα έξοδα τα οποία απαρτίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του κόστους ενός εργατικού ατυχήματος.
- Δικαστικές και Διοικητικές κυρώσεις όπως πρόστιμα, φυλακίσεις
- Απώλεια παραγωγής, χαμένες παραγγελίες, καθηστερήσεις στη παράδοση αγαθών στους πελάτες, πιθανή απώλεια πελατών
- Απώλεια εργατικού χρόνου σε διερευνήσεις του περιστατικού από διάφορους φορείς όπως η αστυνομία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Νομικούς και συντεχνιακούς εκπροσώπους των υπαλλήλων
- Νομικά έξοδα εκπροσώπησης της εταιρίας στα δικαστήρια ή σε επιδιαιτησίες
- Απώλεια προσωπικού σε άδειες ασθενείας, και κατά συνέπεια αυτού...
- Κόστος εκπαίδευσης άλλων υπαλλήλων
- Κόστος υπερωριών και πρόσληψης νέου προσωπικού
- Αύξηση ασφαλίστρων
- Επιδιορθώσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού που επηρεάστηκαν από το ατύχημα
Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μη-οικονομικά κόστη όπως …
ψυχικά τραύματα και αισθήματα ενοχών από εργοδότη και συναδέλφους
Μεγάλη ζημειά στο καλό όνομα και φήμη της εταιρείας
Αν λοιπόν συνεχίζετε να πιστεύεται ότι η Διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία κοστίζουν ακριβά, τότε δοκιμάστε…. ένα εργατικό ατύχημα, ή ρωτήστε κάποιο εργοδότη που πέρασε μέσα από αυτή τη κόλαση!
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι
Παρά τις διαφορετικές αιτίες και χαρακτηριστικά τους, και τα δύο οδηγούν σε ψυχική και σωματική εξάντληση