Από Καλλιτέχνης σε Επιχειρηματίας: Πώς να Μετατρέψεις την Τέχνη σου σε Βιώσιμο Επάγγελμα

Strategy & Business Plans,⠀
Οργάνωση/ Διοίκηση/ Ηγεσία,⠀
Από Καλλιτέχνης σε Επιχειρηματίας: Πώς να Μετατρέψεις την Τέχνη σου σε Βιώσιμο Επάγγελμα


Η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα θεωρούνταν για χρόνια ασύμβατες έννοιες. Όμως στην εποχή της ψηφιακής παρουσίας, της ευελιξίας και των απεριόριστων τρόπων προβολής, οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να ζήσουν από την τέχνη τους καλούνται να αποκτήσουν και επιχειρηματικό πνεύμα. Η τέχνη μπορεί να φέρει εισόδημα, αλλά χρειάζεται στρατηγική, προγραμματισμό και δράση.

Η μετάβαση από καλλιτέχνη σε “artist-entrepreneur” δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια πορεία προσωπικής δέσμευσης που ξεκινά από την αυτοαναγνώριση: εφόσον δεν αποκαλείς εσύ τον εαυτό σου επαγγελματία καλλιτέχνη, μην περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι. Ένα επαγγελματικό βήμα, όπως η έκδοση επαγγελματικής κάρτας με το όνομά σου και την ιδιότητά σου, μπορεί να έχει συμβολική και πρακτική αξία – λειτουργεί ως υπενθύμιση πως αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σοβαρά.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Η τέχνη χρειάζεται συστήματα και στρατηγική

Η διαχείριση επαφών και η ενεργή δικτύωση είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης καριέρας. Η συλλογή email, η τακτική επικοινωνία με επαφές, οι ευχαριστήριες επιστολές και η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πρακτικές που ενισχύουν τις σχέσεις με το κοινό και τους αγοραστές. Μια ενημερωμένη σελίδα "Σχετικά με εμένα" στο website σου, με συνδέσμους προς δείγματα έργων, είναι απαραίτητο εργαλείο.

Οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες δεν περιμένουν ευκαιρίες – τις δημιουργούν. Η έκθεση των έργων δεν περιορίζεται στις γκαλερί. Εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και χώροι συνεργασίας μπορούν να φιλοξενήσουν την τέχνη σου. Μίλα με διακοσμητές, επιμελητές, τοπικές οργανώσεις και ομάδες δημιουργών για να βρεις τρόπους συνεργασίας και προβολής.

Ετοιμότητα και επαγγελματισμός

Ένας επαγγελματίας καλλιτέχνης δεν έχει μόνο έμπνευση, έχει και τιμοκατάλογο έτοιμο. Η παρουσίαση των έργων σου πρέπει να γίνεται εύκολα και με επαγγελματικό τρόπο – είτε μέσω ενός portfolio είτε μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως το Artwork Archive. Ένα σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων, πωλήσεων και εκθέσεων σε γλιτώνει χρόνο και άγχος και ενισχύει την εικόνα σου.

Μην αφήνεις τα οικονομικά στην τύχη. Η καλή διαχείριση των εσόδων, η τήρηση αρχείων πωλήσεων και η προετοιμασία για φορολογικές υποχρεώσεις είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα. Η χρήση εργαλείων καταγραφής και δημιουργίας τιμολογίων σε βοηθά να διατηρείς έλεγχο και να δείχνεις συνέπεια στους πελάτες σου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔ


Η σημασία της συνέπειας και των συλλογών

Η οργάνωση έργων σε θεματικές συλλογές μπορεί να προσδώσει συνοχή, να αναδείξει την εξέλιξή σου και να ενισχύσει τη δυναμική σου παρουσία. Οι συλλογές βοηθούν το κοινό να κατανοήσει το αφήγημά σου, ενώ σου επιτρέπουν να επεκτείνεις επιτυχημένα θέματα ή να πειραματιστείς με νέα υλικά.

Και φυσικά, μην παραβλέπεις την ανάγκη να παράγεις «θόρυβο» γύρω από το όνομά σου. Επικοινώνησε με τοπικά μέσα, γράψε άρθρα σε blogs τέχνης, ενημέρωσε το κοινό σου για εκθέσεις, έργα και επιτεύγματα. Η αυτοπροβολή δεν είναι αλαζονεία – είναι απαραίτητη.

Καθόρισε το όραμα και τα βήματά σου

Όπως κάθε επιχειρηματίας, έτσι κι εσύ χρειάζεται να θέσεις στόχους: πού θέλεις να φτάσεις και πώς θα το πετύχεις. Διέκρινε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες φιλοδοξίες και διαμόρφωσε ρεαλιστικά βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στο όραμά σου. Δεν υπάρχει μία μόνο εκδοχή «επιτυχίας» στην τέχνη – η δική σου διαδρομή μπορεί να είναι μοναδική και εξίσου σπουδαία.

Η τέχνη δεν χρειάζεται να είναι μόνο πάθος. Μπορεί να είναι και επάγγελμα. Αρκεί να αποφασίσεις πως είσαι έτοιμος να γίνεις όχι μόνο δημιουργός, αλλά και διαχειριστής του ταλέντου σου. Ένας καλλιτέχνης-επιχειρηματίας.



Share:
Διαβάστε Επίσης
Διαχείριση Ανατροπών (disruption) για Ανάπτυξη Ηγεσίας: Πειραματισμός, Υιοθέτηση και Αριστεία

Ζούμε σε μια εποχή όπου το disruption δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Η Αξία των Αρχαίων Πολιτισμών στην Εκπαίδευση των Σημερινών Ηγετών

Η αρχαία σοφία από παραδόσεις όπως ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός και ο Ινδουισμός