Διαδίκτυο και Εκπαίδευση

Ακαδημαϊκά Θέματα,⠀
Ανθρώπινο Δυναμικό (HR),⠀
Πληροφορική - Χρήστες,⠀
Διαδίκτυο και Εκπαίδευση

Παρακολουθώντας διάφορες έρευνες παρατηρούμε ότι σε πολλές χώρες ήδη ο υπολογιστής αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα στα χέρια κάθε μαθητή. Στα χέρια του αυριανού παγκόσμιου πολίτη. Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη άλλωστε η πρόθεση αυτών των χωρών να επενδύσουν στο μέλλον τους που δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση. Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει κάθε σύγχρονο κράτος να προσαρμοστεί στις ανάγκες που η τεχνολογία επιτάσσει και να εξοπλίσει τους μαθητές του, την αυριανή γενιά με όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται. Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Βαδίζει στα χνάρια αυτών των κρατών ή ακολουθεί το δικό της δρόμο; Η  πραγματικότητα μάλλον απογοητευτική, παρότι διανύουμε ήδη για τα καλά τον 21ο αιώνα.

Ο υπολογιστής βέβαια στο σχολείο, στα χέρια του μαθητή αλλά και του δασκάλου – εκπαιδευτικού θα αποτελέσει  ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση κάθε μορφής αναλφαβητισμού και δη του ψηφιακού. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι ότι θα καταστήσει το μάθημα και το διάβασμα αρκετά πιο ευχάριστες υποθέσεις, καθώς θα λάβουν παιγνιώδη χαρακτήρα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως την αρνητική διάθεση – των περισσότερων παιδιών – απέναντι στο βιβλίο.  Δυστυχώς, η σχέση με αυτό δεν είναι και η καλύτερη, ίσως γιατί η μορφή που έχει λάβει το εκπαιδευτικό σύστημα τους έχει απωθήσει από το υγιές και δημιουργικό διάβασμα, ωθώντας του ολοένα και περισσότερο σ’ αυτό που αποκαλούμε  στείρα αποστήθιση. Από την άλλη, η καινοτομία, η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων και γενικότερα η εξοικείωση του μαθητή με τη χρήση του υπολογιστή, του δίνουν την ευκαιρία να έλθει σ’ επαφή με αρχεία, υλικό, βιβλία και γνώσεις που θα τον βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο στον αγώνα του στη ζωή.  

Μέσω του υπολογιστή, η γνώση εμπεδώνεται καλύτερα και ταχύτερα. Η διαδραστικότητα αλλά και τα ποικίλα προγράμματα προσομοίωσης παρέχουν στον μαθητή  την ευχέρεια άμεσα να αντεπεξέλθει σε απαιτήσεις που η κλασική μορφή μάθησης δεν ευνοούσε. Πολλές δεξιότητες του ενισχύονται, τονώνοντας τη δημιουργικότητά του. Η επαφή με τους συμμαθητές του γίνεται πιο άμεση, κυρίως μέσω των ομαδικών εργασιών, που αποτελούν το εφαλτήριο ενδυνάμωσης της συνεργατικότητάς τους. Σύνορα πλέον δεν υπάρχουν, καθώς η τεχνολογία φέρνει σ’ επαφή τους ανθρώπους και μάλιστα τους μαθητές πολλών και διαφορετικών κρατών, ανταλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο δημιουργικά στοιχεία και απόψεις, διαμορφώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ταυτότητα του παγκόσμιου πολίτη. Γεγονός, που αποτελεί «θανάσιμο κτύπημα» σε κάθε φαινόμενο διαφορετικότητας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, αίροντας τις προκαταλήψεις και τα πάθη.

Share:
Διαβάστε Επίσης
Επαγγελματική Εξουθένωση: Η Πρόκληση για τον Σύγχρονο Εργαζόμενο και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Οι Παγκόσμιες Στρατηγικές Επιτυχίας του 2025: Ανθεκτικότητα, Καινοτομία και Γκλοκαλισμός

Καθώς το 2025 προχωρά, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και ευκαιρίες.